Sunday, June 28, 2009

Lesung batu bestttttttttttt


hari ahad tu aku masak sambal ikan tenggiri campur ikan selar. Cili kering aku tak mesin, tapi aku guna lesung batu. memanglah lambat sikit hendak menumbuk.tapi kenikmatan masakan nye lain sikit dari kita mesin cili. Selalu sebelum tumbuk, aku rendam ngan air panas. Lepas tu mase nak tumbuk campur garam sikit. Jadi senang nak hancur.



Ni dah siap tumbuk. Masukkan air dlm lesung batu tu. air tu campur dalam cili tu. Jadi takdelah cili tu kering sangat.



ikan tenggiri kecik campur ikan selar.


bawang merah kecil pun tumbuk jugak. no no no aku tak bubuh belacan. i no like letak belacan.I letak belacan bila buat sambal belacan. ikut suka oranglah.



yessssss nilah sambal ikan aku.



Ari tu aku masak 2 sayur , sebab takut tak cukup, sebab anak aku datang makan. sayur petola goreng ngan ikan bilis.cara buat malas nak tunjukklah.semua dah tahukan.



sayur sawi + baby kailan.

UCAPAN TAHNIAH




Tahniah kepada blogger aishah (Matahati-aishahazhari.blogspot.com) kerana mendapat cahaya mata lelaki kedua pada 28/6/09.



Jangan sedih ye dapat anak lelaki. Lain bulan boleh cuba lagi, kali ni mesti dapat anak perempuan . nanti kita senang melawat awak di rumah.



Tahniah kepada diri sendiri kerana menang hadiah hamper dari nestle. tapi hampernye aku belum ambil lagi.






Ini dia surat dari karangkraf mengatakan aku menang hamper nestle bernilai RM100.




Peraduan tu aku ambil dari majalah seri dewi keluarga pada may'09. Aku ingat dah tak dapat dah. Yelah dah lama sangat. Tak pelah penantian aku berhasil jugak akhirnye.

Thursday, June 25, 2009

Mak mertua birthday yg ke 64



Happy birthday mak mertuoku yg ke 64. semoga panjang umur. lagi satu kalau hari raye kasi angpau banyak-banyak kihhhhhhh...




Ini dia birthday girl. tak nampak tuokan. sorrylah gambar kelabu sikit. tulah aku bercadang nak masuk kelas fotografi nak mantopkan sikit skill tangkap gambar ni. yeooooje.



upacara suap-suap kek. aku dah sudah.



Aku taje piza je. KFC tu pelak tajaan adik ipar aku punis.



kek birthday tajaan wani, dan yg merah tu buah naga tajaan kakak alan. Biasalah, kita org takde party planner.semua pakai terabur je atas meja.tapi air tak de sponsor tau. semua kena minum air elken baik utk kesihatan jeng....jeng...



Durian runtuh jgn cakap akak low profile tau. akak muncul dibelakang budak kecik ni , sebab nak menyorokkan badan akak yg sedang berkembang baik ni. belah kiri mcm biasa firdaus dan kanan anak sathi, aku lupa plak namanye.



mate-mate jaga sikit , jgn terbeliak sangat. pukul karang....



ni birthday girl bersama cucu boy.



ni cucu mak yong cheng. anak akak alan.



Ini dia sathi, tengah mengepit anak aku dan jothika (anak loges)



aku punya laling or lokong tengah mengepit anak sathi.



Itu alah-alah black kaler tu , namenya loges adik ipar aku.


Wani tengah menyuapkkan anaknye makan nestum sambil diperhatikan jothika.


Ini kakak alan, tu anak dia kat belakang.sorang je anak die.


bestlah kau firdaus, asyik kena peluk je dari tadi.



ayam kat tangan, tapi intai kat dalam kotak dulu takut ayam habis.


Jothi tengah makan sayur.umur dia 4 tahun.


firdaus tengah menghayati ayam goreng. makan jgn tak makan.



ni punis, adik ipar aku. solo lagi tau. kerja ngan NGO sebagai penasihat undang-undang.NGO mane rahsia.



suami isteri loges dan tolasi.tolasi keja sebagai cikgu di sekolah rahsie.


yong ceng ni takut ngan flash. bila aku nak ambil gambar dia cepat-cepat tengkup muka dia ngan pinggan.


alah mak aku ni rajinnye suap cucu air.


kak alan tak baik makan depan pintu. nanti tak de org meminang.nasib baik dah kahwin.


no picture, nanti saman I saman U.


ni my lalinglah kacau . Dia tak bagi tangkap gambar.


Berdua lebih baik. sama-sama melayari internet. yyyeeeeooo je... jgn pegi tengok xxxx tau


lepas melayari internet berdua, naik basikal pun berdua.


akhir sekali main pistol pun berdua.

Lepak jappppppppppp



Tadi tengahari mak pegi ngan teman-teman, gi oversea jap. Tak jauh jerman je. Bukan apa dah 2 3 hari = 5 hari tekak mak ni dah macam naik kombang plak nak makan nasi. Bertukar angin plak nak makan western food. Teman mak siecah yg tengah sarat megandung tu sabtu tak de dah.Dia nak pegi admit kat GH Kelang. Habis tu nak jugak buat bachelor party ari ni.




Sebelum party mula, susunlah bunga- bunga dulu. ini tema bachelor party dalam taman.



jgn plak ingat mak order yg mahal ni. Ini saje nak kasi penuh entry mak kali ni.



dinding pun mak ambil gambo tau. saje je nak kelainan. senilah gamaknye.



ni dik noor nak hias-hias meja. habis tu sebelum makan mestilah cantik-cantik. nak celebrate bachelor partylah katakan.



jeng...jeng.. semua org order chicken chop. memang sedap.daging je berisi lembut, serbuk bread crumbnye sedap.one more thing paling penting ianye paling murahhhhhhh.



tamoto bakarnye berkilat. sedapnye tartar sauce. yg kurus bertambahlah gemuk.yg gemuk mcm aku bertambahlah gem.......




Cili saucenye yg sedap. Tapi bukannye mak yg kasi habis, mak datang memang dah tinggal separuh.




fresh orange, watermelon, carrot juice delicious and i like it.....tapi tolong less sugar please.......
diabetes



ohhhh yes ni pun suka. tapi roti keras, baling dinding boleh sikit retaklah dinding. tapi tak pe, nasib baik anchor ade hilang rasa keras.




selamat tinggal ecah.esok ecah last.hari ni makan puas-puas. 60 hari pantang oh.....



makanlah dik noor jgn teringat org jauh. kau jgn risau kalau lambat balik, kuching parsi tak de. kalau nak shopping dulu pun boleh.



makan ecah jgn tak makan. mak dah dekat nak habis separuh. memang sengkak perut dibuatnye.



amboiiinye banyaknnye tartar sauce. habis ayam kena mandi.




ecah bagus dalam lalok pun tamato habis. memang betul -betul mempraktikkan sebiji tomato sama ngan setitik peluh penanam tomato.





habiskan tomato tu sekali.sayang oiii duit tu. sebiji tomato ibarat setitik peluh penanam tomato .



erkkkkkkk.Alhamdullilah. apalagi cau cincau.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jangan ikut sangat

Advertisements

Twitter

anak-anak cik ina