Tuesday, June 15, 2010

Bun frankfurter



Malam tadi buat bun frankfurter untuk breakfast.

cam biasalah mesti ada resepi untuk pelangan tetap blog ni.muahhh muahh sayang korang.

1)salt -1 teaspoon
2) egg -1 biji
3)mauripan - 8 grams(dibancuh ngan air)
4)butter -50 grams




buat sikit je guna,5 batang chicken frankfurter





1)High protein flour-400 grams
2)bread improver-8grams
3)castor sugar- 50grams




campurkan tepung gandum , garam, gula, improver dalam satu mangkuk. masukkan butter telur ngan yis yang dah dibancuh ngan air.




bahagikan adunan menjadi beberapa doh kecil yang sama besar.rehatkan selama 30 minit.



canai doh tadi, serta gulung kemas bersama frankfurter.kerat ngan pisau tajam , kepada 4 bahagian.cantumkan bahagian yang dikerat seperti dibawah.rehatkan lagi selama 1 jam.




permukaannya boleh diletak keju parut(cheedar) atau boleh disapu saja ngan egg wash.




Bakar dalam suhu 200 darjah celcius, sampai keperangan.Kalau suka boleh letak cili sauce diatas bun.




Apalagi model aku yang dah lama tak keluar.Tak sabar nak makan bun .panas lagi tuuu.




Dah dapat makan tersenyum riang.lepas makan bolehlah terjah terjah blog adik sorang ni ye zul. kawan-kawan jangan lupa terjah gak.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jangan ikut sangat

Advertisements

Twitter

anak-anak cik ina