Thursday, June 10, 2010

Sardin atau Mackerel?



cili api 4 biji dihiris halus, bawang besar 1/2 biji dihiris, limau nipis atau limau kasturi,telur 2 biji.

Sardin roll ni aku buat untuk breakfast.Kalau nak masak sardin roll, seelok-eloknya gunakan non stick pan, sebab sardin roll menyerap minyak.Jadi kalau kita guna non stick pan , kita dapat mengurangkan pengunaan minyak.




roti free(company punya), sardin mackerel cap ayam(cap marina pun boleh).ikan sardin ngan ikan mackerel ada beza.cuba korang perhatikan perkataan yang tertulis kat tin sardin sebelum membeli.contoh dibawah :




isi ikan mackerel lebih besar. Dalam satu tin besar , ada 3 atau 4 ketul sahaja.Aku pilih ikan mackerel sebab kurang hanyir.





ikan sardin isi lebih kecil, dalam tin besar ada 6 atau 7 ketul ikan.

Yang mana satu pilihan korang ?




gaulkan bersama ikan mackerel, cili api, bawang besar dalam satu pinggan.kemudian perasakan ngan garam.boleh perah limau kemudian.




letak sardin sesudu besar ketas roti, kemudian gulung kemas.Celupkan sardin roll kedalam telur.





panaskan sedikit minyak didalam non stick pan.goreng sardin roll tadi tadi .




Sardin roll sedap dimakan waktu pagi atau minum petang ketika masih panas.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jangan ikut sangat

Advertisements

Twitter

anak-anak cik ina