Monday, July 26, 2010

Udang dan laut

Peliharalah laut seperti kita menjaga darat.Laut pun perlukan perlindungan.kalau tidak, tak mustahil satu hari nanti akan terbina kubur dasar laut.Terumbu karang akan musnah, jika manusia membuang sampah, seperti plastik, kerana plastik adalah satu benda yang tak boleh lupus.Kerajaan kena memandang serius benda-benda cam ni, kalau tak dibendung dari sekarang , dasar laut kita musnah cam tu saja.Okey dah lama aku tak update, sebab terlampau sibuk kebelakangan ni, ngan bisness kecil-kecilan.ingatkan nak tinggalkan dunia blogging ni, tapi tak bolehlah plak.cam sambal belacan, lagi pedas, lagi sodap.Semalam minggu, laki aku pergi menangkap udang.Adalah dapat sikit, cukuplah buat lauk untuk 2 hari.

Layan gambar firdaus ngan hasil tangkapan .macam-macam aksi .














Layan gambar Ah seng(kawan laki aku) ngan hasil tangkapan.







Ah seng cover muka yang encem tu.



Hasil tangkapan anak udang je.





Biasanya simontel tu suka makan nasi goreng cina.

Jadi hari ni kita masak nasi goreng cina ngan udang yang banyak sebak tamak mengusai diri.kwang kwang

resepi dia simple je.

1) telur 2 biji
2) nasi sejuk
3) bawang putih cincang
4) minjak bbijan
5)black pepper
6)kicap cair
7) sos tiram
8)udang tadi lah apa lagi

kalau suka boleh letak sayur, rumah aku dah tak de sayur, jadik kosong jelah.



Tamakkan.Udang baru yang pasti, tak boleh kopek kulit.kerat kepala ngan ekor je.



Tumis bawang putih cincang sampai naik bau.lepas tu masukkan udang tadi.udang dah separuh masak, kuakkan ke tepi.pecah kan 2 iji telur tadi ditengah kuali.goreng telur sampai garing .Kemudian masukkan nasi sejuk, ngan kicap cair.Last sekali bubuh black pepper , sedikit sos tiram, ngan 2 atau 3 titis minyak bijan.




Nasi goreng cina.



Banyakkan udang dari nasi.Si montel puas makan udang semalam.


KORANG SUKA UDANG ATAU KETAM?


Pesanan penting : Jangan lupa pelihara alam semulajadi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jangan ikut sangat

Advertisements

Twitter

anak-anak cik ina