Monday, November 8, 2010

Saja nak eksen

Saja nak eksen, tunjuk lauk je. Aktiviti masak lauk selepas Deepavali. Idea yang bernas , kurang menyerlah hari ni. Bila idea dah tak bernas, mulalah aktiviti tunjuk menunjuk berlaku. Contonhnya aktiviti tunjuk lauk, handbag, kasut, seluar kecik, baju kecik, berbagai-bagailah, sehingga kebernasan idea timbul. Bukan senang, nak menimbulkan idea yang bernas-bernas ni. Kebanyakan idea aku ni timbul dari kepala hotak aku. Jadi, kenalah ambil banyak masa.







Sambal belacan ni senang je, kalau malas tumbuk blend kering cili api , cili masak yang dah dipatah-patahkan dan belacan yang dah dibakar atau digoreng . Lepas blend perah limau , letak gula ngan seketit perasa. Baru anak perempuan aku, bersehkan pinggan dia semalam.





Kari keling tanpa santan, ikan kembung ngan terung panjang. Resepi cuba selongkar kat sini , lebih kurang sama, tukar je dari ayam ke ikan.Kalau nak kuah , bubuh air asam jawa.




Sayur campur.






Dah tabiat kot, kalau masak kari mesti aku goreng telur dadar.


Senyum Tapir : Kenapa Beras cap buah berbulu tu , kalau masak , tak berapa elok.Nama buah berbulu yang sebenar, tak boleh dinyatakan di sini. Berikan pendapat anda?Sesungguhnya pendapat anda amat diperlukan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jangan ikut sangat

Advertisements

Twitter

anak-anak cik ina