Wednesday, December 1, 2010

formula baru ditemui




Ini bukan formula baru, nak tunjuk je, burukkan simontel dah besar hisap botol.Tapi dia tanya botol susu, waktu malam je. Kenapa ye, budak-budak, bila dah hisap botol, baru mata boleh terlelap nak tidur. Gaya sambil menghisap, sambil melelapkan mata.


Petang semalam, fikir-fikir, tak tahu nak masak apa. Tiba-tiba je timbul idea, nak cipta satu formula goreng ayam yang cam best je.Jangan nak sepak ye.sapa lagi nak puji, kalau diri sendiri ,tak puji diri sendiri. Cepatlah pergi sambar kertas ngan pen, salin resepi ni.




2 tbsp rempah kari
1/2 tbsp jintan manis yang diblender kering
1/2 tbsp lada hitam diblender kering






Blender kering 1 inci halia ngan 5 ulas bawang putih.




Ayam ni separuh je, dah dipotong kepada beberapa bahagian. Gaulkan garam dan bahan-bahan diatas tadi. Jangan lupa gaulkan ngan tepung jagung sekali.Kalau nak sedap lagi, perapkan semalaman dalam fridge.Bila nak makan baru goreng. Lagi perap lama, lagi best, kalau nak lebih tahan lama lagi, jangan letak bawang.




Lebih baik korang cakap cepat , nampak sedap tak. Kalau tidak , aku tak nak bagi formula baru lagi.Nasib koranglah.


Senyum tapir : formula-formula yang baru tiba, bila mana fikiran dah buntu tak tahu nak masak apa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jangan ikut sangat

Advertisements

Twitter

anak-anak cik ina