Tuesday, May 24, 2011

dessert


Dessert yang dibuat dari water chestnut selalu dihidangkan di restoran Thailand.



Water chestnut Dibuang kulit kemudian dipotong dadu.




Bahagikan kepada 2 bahagian.satu bahagian direndam dalam air yang dibubuh pewarna hijau.dan satu lagi dibubuh pewarna kuning. warna terpulang pada kesukaan masing -masing.




Selepas direndam selama 30 minit, buang air pewarna .gaul water chesnut ngan tepung ubi. Pastikan tepung ubi meliputi water chesnut tadi . lagi tebal tepung ubi,lagi bagus.




buat cara yang sama.




Didihkan air. kemudian masukkan water chesnut yang dah disalut tadik.kacau-kacau kemudian angkat.




Bila angkat terus cucurkan dibawah air paip atau air sejuk, supaya tak melekat.




Panaskan santan ,gula ngan daun pandan.kalau nak pakai susu rendah lemak pun boleh.Angkat santan tadi , kemudian masukkan water chestnut .




okey dah siap. Sedap dimakan sejuk. Terpulang nak letak dalam fridge dulu sebelum di hidang letak ais dalam dessert tadi





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jangan ikut sangat

Advertisements

Twitter

anak-anak cik ina