Wednesday, May 25, 2011

Ketam goreng cili



Tumis hirisan bawang kuning( bombay) ngan halia dipotong besar-besar sampai layu dan naik bau.




Masukkan 10 tangkai cili kering yang dimesin ngan 2 ulas bawang putih dan 2 ulas bawang merah. Gorang cili tumis sampai pecah minyak.




Masukkan anggaran 1 kilo ketam yang dah dibersihkan .Kacaukan supaya sebati ngan cili tumis tadi.



Masukkan sos cili ikut suka, tapi jangan lah sampai 1/2 botol. Perasakan ngan 1/2 tsp garam , 1 tbsp gula dan secoet perasa .




Ketam goreng cili ni tak berapa pedas sesuai dimakan oleh budak kecik gak.



Tip ngetop


1) Ketam yang dibeli tak boleh frozenkan lebih dua hari dalam fridge, kerana isinya kecut dan berkurangan.

2)Sekiranya nak simpan ketam lebih dari dua hari, korang kena rendamkan sesaat dalam air panas mendidih , selepas sejuk kemudian baru frozenkan. Cara cam ni isi ketam tak akan kecut dan berkurangan .

3)Ketam yang isi penuh, bila timbang ngan tangan, terasa berat . Kalau rasa ringan plak menandakan isi ketam kurang.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jangan ikut sangat

Advertisements

Twitter

anak-anak cik ina