Tuesday, July 26, 2011

Tips berjimat cermat lagi


Salam hari selasa..................


Aku ni tak habis-habis ngan tips berjimat cermat, kayanya idak.ekekek. Jimatlah sikit , habis tu kat kedai rahsia tu cheese kek durian ni dekat nak RM8 sepotong. Kalau aku buat sendiri dapatlah banyak sikit , puas nak ulang makan 24 jam pagi petang siang malam.

Kebetulan plak ada durian kat rumah, suami beli ngan kawan . Idaklah yang terbaek D24 je. bantai jelah. nak buat tempoyak sapa yang nak makan, nak harap aku makan sorang idaklah. Kalau ada yuyi boleh gak buat teman makan tempoyak.

Kebetulan ada cream cheese kat rumah , biasalah tu sebagai peniaga cheese tart, janggal plak rasanya dalam esbook tak de cream cheese , ye tak? kecuali dah kehabisan stok. maafkan aku kalau dah bercerita memang terlebih-lebih sikit.


Jom layan Chilled cheese cake durian, idaklah sempurna cam kedai rahsia, izan ngan ratu, tapi rasa ngetop. Kena mantapkan skill lebih sikit lepas ni.




Katanya jimat , guna yogurt natural, kalau nak mantop guna whipping cream.


Poyo betul suami aku ni, cerita biji kecik isi tebal, cam mana boleh.


200 grams yogurt- putar


Gaya suami aku asingkan isi dari biji durian. Harus kena buat, kalau nak makan. isi durian diambik dari 5 ulas ye.


Tamak biskut marie cam pur oat. boleh gitu. nak menghabiskan oat peninggalan arwah ayah.
Hancurkan 300 grams biskut marie ngan 3 sudu besar oat gaulkan ngan 60 ml butter cair.


Padatkan dalam springform, bakar 5 minit, sejukkan kemudian simpan 2 jam dalam fridge.


1) kacau 1 tbsp gelatine dalam 3 tbsp air panas -sejukkan

2)Putar 300 grams cream cheese bersama 40 castor sugar icing sugar sampai kembang, lepas tu campurkan isi durian , putar lagi hingga sekata , masukkan yogurt yang diputar.last sekali masukkan gelatine tadi. putar sekejap, kemudian curahkan dalam springform tadi.


Simpan dalam, fridge esok baru makan. sabau ye.


yeah yeah chilled cheese cake durian. jangan tengok lama-lama .malu.



Malu ngan tak kemampatan dasar chilled cheese cake durian tu. tak sabar , tu gaya kerja tak senonoh , sebab nak makan cepat.


JANGAN LUPA CUBA YE.kalau tak jadi jangan babab cik ina plak, babab tangan sendiri.



SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN YANG MULIA KEPADA SEMUA PEMBACA BLOG NI .(nampak kat situ terserlah perasan blog aku ni femes)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jangan ikut sangat

Advertisements

Twitter

anak-anak cik ina