Wednesday, November 30, 2011

Lagenda budak tak makan saman dengan makanan pedas pedas pedas

Salam hari rabu......................


Dua hari lepas, sampai la ni, aku berapa larat nak masak, tak boleh berdiri lama kepala pening semacam,kebetulan yuyi pun tak sihat, aku cadang beli lauk kat luar je. Yuyi dalam batuk ngan demam masih nak makan makanan pedas. Kat rumah ni kalau buat makanan manis yang layan suami ngan Firdaus je, kalau yuyi memang tak layan, habis muffin ngan kek yang aku buat pun ,kalau boleh bubuh cili Yuyi suruh aku bubuh.Pelik trifle milo ais dia layan plak, ni yang jeles ni : )

Lauk beli kat luar ni yuyi yang pilih , semua pedas, kecuali kari ikan .

Lepas beli lauk yuyi gatal offer Firdaus ayam KFC, Firdaus ni kalau ayam KFC memang tak tolak.


Ayam KFC buat dia senyum sampai ke telinga : )


Nampak tak budak tak makan saman di sana.


Nampak tak budak tak makan saman di depan budak baju pink, jangan salahkan aku, dia yang merelakan vontot dia masuk ke dalam hp kameraku : )


Pandang yuyi ngan Firdaus je, kalau pandang lain dosa:( baju pink ke purple tu .kah kah kah


Budak tak makan saman betul.


Dah dapat ayam KFC , muka masam plak.


Time yuyi ada , brekpes mesti berunsurkan pedas.



Cucur bertambah sedap dengan tepung blue key -motip nak bonus lebih :)

Buh lebih kurang sekati tepung gandum ke dalam bowl besar. Bubuh garam, sedikit perasa, serbuk kunyit ngan baking powder gaul supaya semua bercampur kemudian masukkan hirisan kucai ngan bawang besar diikuti taugeh ngan segengam ikan bilis yang sudah dibasuh dan dikisar kering. Bancuh adunan yang dah bergaul tadi dengan air suam . Rehatkan adunan selama 15 minit, kemudian goreng dalam minyak panas.




resepi sos cili

Masukkan 15 tangkai cili kering yang dikisar dengan 4 ulas bawang putih kedalam periuk kemudian bubuh 1/2 liter air perahan asam jawa. Guna api sederhana semasa mendidihkan sos cili , biar agak mendidih ye. Bila sos cili dah agak mendidih masukkan sedikit perasa ,garam diikuti dengan gula melaka atau gula merah. .Rasa manis sos cili terpulang pada citarasa masing-masing. Akhir sekali sebelum sos cili diangkat, bubuh air bancuhan 1/2 sudu tepung jagung untuk memekatkan sos cili .





Jeng jeng jeng dah siap sedia dihidang ketika panas.


Jemput makan kawan-kawan.





Cukup sampai disini je, aku nak pegi merehatkan mata dan minda , jumpa lagi dilain hari dan waktu : )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jangan ikut sangat

Advertisements

Twitter

anak-anak cik ina