Friday, November 11, 2011

Pengajaran dapat , resepi Pie kentang berdaging pun dapat

Salam hari Jumaat............



Semalam apple crumble pie, malam tadi aku wat pie kentang berdaging plak. Saja tukar selera, memandangkan daging korban ada balance skit lagi. Excited sampai lebih garam buh kat inti. Pengajarannya, jangan buh lebih garam dalam masakan nanti masin, kalau masakan masin tu kita perhangat atau  bako, akan bertambah-tambahlah masinnya. Aku nak ingat benda ni dalam kepala.

Jom layan..............




Pie crust

1)200 grams tepung gandum
2)150 gram salted butter
3)1 biji kuning telur.
4)3 tbsp air sejuk dalam peti ais

cara wat pie crust tiru cam kat sini ye.

Simpan doh dalam peti ais.




Cara wat inti sama cam kat sini, cuma yang ni aku buh daging kisar.tedappppppppppp tapi masinnnn. hua hua hua




Tekapkan pie crust dalam acuan cheese tart, kemudian sudukan inti kedalam pie



Lebihan tepung , canai dan potong selebar 1/2 cm sepatutnya, tapi biasalah aku kerastangan .kui kui kui




Buh lah ikut suka masing -masing ye, aku wat cam tikar jarang.boleh gitu.





Sebelum bakar sapukan egg wash.

Cara buat egg wash

kacau
telur 1 biji
minyak 1 sudu teh
gula 1 sudu teh








Bakar selama 180 darjah celcius selama 25-30 minit-Abaikan pie yang duk  tengah-tengah, biasalah kalau dah last mesti besaukan, anggaplah cam  kepala kek atas meja time hari raya.kui kui kui



Jeng jeng jeng, Pie kentang berdaging.



Apasal ko perli ke apa?ketawa semacam je. kui kui kui


Jangan excited sangat kalau besday atau annivesary korang 11/11/11 , tahun depan dah 11/11/12.kui kui kui ...........motip ; tak de apa-apalah.


SELAMAT MENCUBA DAN SELAMAT BERHUJUNG MINGGU.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jangan ikut sangat

Advertisements

Twitter

anak-anak cik ina