Wednesday, March 30, 2011

nak letak lambang apa ni...

salam .....semoga semua pembaca sihat walafiat...

Maaflah blog ni tak berupdate kerana sibuk sana sini.


Cerita pasal jemputan lepas. Aku paling menyampah kalau menghadiri jemputan untuk penyerahan sumbangan samada dari kerajaan atau pembangkang, turut ada sekali pihak wartawan.Kenapa perlu ada liputan?



Wartawan dari mana aku kurang pasti ke hulu ke hilir ngan kamera.Lega, aku dah berjaga dari awal agar tak kena lensa kamera dia. puas dia cilok sana sini nak gak ambik gambar, aku pun cam minah rempit mencilok sana sini, akhirnya dia hampa sekali lagi bila aku tutup muka ngan tisu.ha ha ha. Aku bukan orangnya yang ko boleh jadikan bahan publisiti.






Maafkan gambar blur-blur. Kenapa setiap kali dorang nak menyerahkan sumbangan, mesti dorang cakap yang dorang yang bagi, selama dorang tak tahu ke , itu duit rakyat. Sebenarnya rakyat lagi berkuasa dari pemimpin, sebab pemimpin dipilih oleh rakyat. Suka je pemimpin tu menyebut yang duit sumbangan yang dorang bagi tu dari dorang.Itu semua duit rakyat, jadi ko kena bagi hasilnya pada rakyat.

Selalunya bila pemimpin sama pemimpin bergaduh yang jadi mangsanya rakyat. Sekarang rakyat dah cerdek, tak dengar atau baca bulat-bulat. Mereka dah boleh pikir ngan waras. Para pemimpin tak habis-habis buat lawak bodoh.

Setelah mengadakan perbincangan secara 4 mata ngan anak perempuan Datuk Rahim, Flora , maka ngan ini satu kesimpulan dapat dibuat, kedua belah pemimpin dari parti yang beransingan memang sengaja buat propa. ha ha ha

tip top

1)Kalau nak mengadakan jamuan untuk rakyat , sila pastikan bagi jamuan makan dulu, baru berikan sumbangan. Kalau ko bagi sumbangan dulu, dah garenti semua yang terima tak tunggu jamuan makan.

2)Pastikan lensa kamera tak de. mencik

3)Sumbangan yang ko beri tu hak rakyat, ko tak payah cakap yang ko kasi.



Akhir sekali , jom buat parti sendiri guna lambang lain.ha ha ha . oooo yang penting sekali tv aku dah rosak lebih dari 4 bulan, jadi aku tak payah nak tengok lakonan pemimpin pemimpin semua.oooo bahagia.......aku cau dulu, sibuk kat opis ada peralihan pemimpin gak.

Saturday, March 26, 2011

Gadjets

Selamat berhujung minggu bersama family .........................yeah yeah hari ni cuti..........







Terima kasih pencipta keyboard ngan mouse. Walaupun guna laptop, 2 benda ni mesti nak guna. Jari ni dah biasa menaip secara ganas, tak pandai dan tak nak nak guna kat laptop. Kalau guna keyboard ni bolehlah ketuk secara ganas dan liar, lebih lagi bila tengah tension kat opis.

Friday, March 25, 2011

Bintang di langit

Salam Jumaat.................................semoga hari ni semua rajin bekerja sebab esok cuti , yeah yeah yeah.

Malam tadi makan kat luar. Kalau time bekerja , aku jarang sangat masak kat rumah. Nak masak pun alang kepalang tuk 3 orang makan. Selalunya kedai makan yang biasa aku pegi , kedai Ali. Tukang order pun dah tahu , menu cam biasa. Dia tak payah nak susah-susah tanya.

Menu cam biasa tu, nasi putih, tomyam, sambal belacan ngan timun, nasi goreng cina ngan ayam peha goreng ngan yee mee goreng. Air Teh O limau ais 1 ngan 2 lai chee kang.

Kalau dalam blog ni ada yang aku tepek menu makan kat luar yang lain dari ni, tu mesti anak yang belanja makan. Selera aku lebih kepada sup atau tomyam memang yang bergoreng aku kureng sikit, Firdaus pun sama. Kepantangan dia sotong ngan fish cake, kalau jumpa, mesti dia buh tepi.



Suasana kedai.



Kedai makan ni terletak di tepi jalan.



Budak nakal ni, order nasi goreng cina seperti biasa.



Budak nakal tengah menyedut Teh O limau ais



Kalau order Nasi goreng cina tuk Firdaus , aku mesti mintak ayam goreng peha seketul. Aku jadi angin bila nampak dia potong ayam tu. Korang tahu kenapa aku bengang?



Ayam peha goreng tak boleh potong , sebab bila potong jadi rupa ni, tulang hancur bergaul plak ngan isi. Kalau ada pengawalan orang dewasa tak pelah, kalau budak tu makan sorang-sorang cam mana?tak tercekik. Kalau tak potong senang nak pisahkan isi dari tulang.

Bab keselamatan yang membabitkan kanak-kanak, aku pandang serius. Tak mahulah bila dah jadi benda buruk, baru nak terhegeh-hegeh nak ambik berat semua tu.



Lai chee kang versi melayu. ha ha , setahu aku minuman ni nak sejukkan badan, bila godek-godek dalam tu mesti ada buah laici, ngan lengkong bewarna-warni , motip bubuh benda tu aku tak tahu.



Suami plak mesti order yee mee goreng. Goreng style apa, aku kurang pasti.



Aku tetap makan yang sama, nasi putih, tomyam ngan sambal belacan dan timun.




Tomyam



Sambal belacan ngan timun.



Bila nampak kucing je kat mana-mana, aku terbayangkan kaseh. Maaflah kaseh kucing ni versi kurus, tak macam kucing yang kat gambar profail ko.

Sebelum baca cerita pendek kat bawah ni sila tutup mata, imagine 2 orang dewasa dan seorang budak lelaki berumur 6 tahun sedang menaiki motor buruk di kawasan kampung, waktu malam gelap, cuma disimbahi cahaya bulan , lampu neon, lampu tepi jalan, lampu motor dan kereta orang lain. Langit yang tak ada awam cuma ditaburi beberapa butir bintang yang berkerdipan. Bayang jangan tak bayangkan.ha ha ha.


Dalam perjalanan pulang, atas motor Firdaus tunjuk bintang kat langit "ayah banyaknya cikgu bagi bintang kat langit." Aku terkekek ketawa kat belakang. Suami explain "Adik kat buku sekolah tu cikgu bagi bintang, sebab adik tulis cantik, yang kat langit tu tuhan yang kasi." Budak-budak ni pemikiran dia memang lurus.




Ruangan peribadi : Jangan sesekali cakap tipu pada budak kecil, dorang ni akan percaya bulat-bulat. Lagi satu sila explain kenapa dan mengapa, bila korang melarang dorang buat sesuatu benda yang salah.

Thursday, March 24, 2011

Kos rendah

Salam petang khamis.......................... semoga korang dan family berbahagia dan sejahtera seadanya.





Gara-gara sekotak tepung ni, aku merajinkan diri nak buat kek pisang yang paling sempoi.Tepung ni Hari Raya last year company bagi untuk pekerja yang berugama Islam. Memang setiap tahun company tempat aku kerja akan bagi pada kakitangan syarikat 3 kotak tepung, 2 kg minyak Sri Murni ikut perayaan individu masing-masing. Tepung yang aku dapat dah habis guna, ni kawan seopis, almaklumlah bujang, tak tahu nak wat apa ngan tepung, jadi dia kasi kat aku.



Balance pisang , buat muffin hari tu. Resepi kat geng jelita ngan kat link belah kanan kat blog ni pun ada.



Cuma kali ni, aku tak bubuh butter, sebab butter dah habis. Aku gelidah fridge ada shortening, bantai je. Shortening tu aku cairkan.



Dah siap mengadun, tinggal nak masuk oven je.




Tamak mengusai diri, sampai dua bekas sekali masuk.



Lihatlah kegebuan kek pisang aku yang tak mengunakan kos tinggi.


Ruangan peribadi : kek yang menjadi peberet aku hanya cheese cake ngan kek pisang je.

sudi sudikanlah








Kesempatan atas kesempatan.


Sekian terima kasih

Wednesday, March 23, 2011

Dah lulus

Salam hari rabu..... semua okeykan.Aku je rasa tak sedap badan. Betullah GRO kata banyak Hakim dalam dunia ni, juri kurang.Aku pinta jangan sesekali buat ramalan sendiri tentang aku. Silap besar tu.

Jom cite ikan masak lemak cili api ngan kari hari tu,




Masak lemak cili api , aku suka guna kunyit hidup, harum semerbak.Tiba-tiba je nampak ada kunyit hidup seketul kecik kat dalam kuah tu, tak tumbuk lumat kot.



Aku dah lulus masak kari ikan , rasa serupa cam restoran AK din. Kalau nak intai kari Restoran AK Din kat sini dan sini. ha ha ha .Resepi sapa nak , baru aku kasi. ha ha ha



Jahat tak?, goreng kobis pun aku tiru habis Restoran AK Din. Alang-alang dah makan kari, mestilah sayur pun kena goreng style India.

Aku ni kalau masak memang suka banyak guna bahan asli, almaklumlah orang dolu -dolu.Memang leka je nak kupas kunyit hidup , lepas tu tumbuk-tumbuk halus, gomol kat ikan sebelum nak goreng. Cuba try test, sedap. Lagi satu bab cili, aku tak suka beli cili boh atau giling, mungkin terikut ngan cara arwah mak dulu kot.

Kalau nak masak, baru aku kupas-kupas bawang, gunting cili kering, tak pernah aku prepare awal-awal, cara ni pun cam arwah mak. Sukalah duk santai atas lantai, pilih -pilih bawang , rempah ratus kemudian jemur.

Kalau aku masak mesti nak cukup bahan contohnya cam rempah ratus. Mahunya tak jadi masak kalau kekurangan bahan.

Jom main pondok pondok.






Ruangan peribadi : Jangan main api dik oiii, nanti terbakar tangan.

Buku baru



Cuba teka sapa ni?

Jom kenal ngan buku baru?




Jumpa ni masa aku beli rojak ngan mee kari semalam.



Buku baru tu buku lalat.



Beribu-ribu lalat dah melekat. ha ha ha sila guna, untuk membasmi lalat. Korang tahukan kalau musim hujan , mesti banyak lalat kat rumah .



Gambar besar sekor lalat dah melekat



ha ha ha lalat banyak melekatkan.



Ruangan diri sendiri : Ada orang buat lawak semalam, sampai buat aku ketawa tak henti-henti. Tak payahlah nak rasa tercabar ngan aku, sebab aku bukan kaya pun, kereta pun tak de.

Tuesday, March 22, 2011

jom ronda ronda-kronologi yang tepat

Salam hari selasa..........................semoga hidup korang best dan happy bersama family dan sahabat tercinta...

Kalau korang dengar Melaka, mesti dalam hati korang cakap, macam tak pernah pegi Melaka sampai teruja cam tu. Memang aku teruja nak pergi Melaka, korang tahu kenapa? sebab

1) Pertama kali aku ke Melaka pada tahun 1981, itu pun merngek-rengek ngan arwah mak nak ikut rombongan sekolah. Mana tak teruja , setiap kali belajar sejarah Melaka dan Parameswara mula hati melonjak-lonjak nak ke sana. Parameswara(1344-1414) dipanggil Iskandar Shah atau Sri Majara adalah anak raja dari Temasek.

Masa tu susah, bayar RM10 untuk rombongan rasa dah mahal sangat. Pujuk punya pujuk, akhirnya dapat gak pergi. Segar lagi dalam ingatan ni, subuh sepei, mak dah bangun masak nasi ngan kari ayam sebagai bekalan aku nak ke Melaka. Arwah mak hantar ke sekolah nak tunggu bas rombongan, sebelum tu singgah ke kedai cik Minah beli kuih bengkang ubi tuk aku. Mak baik hati dalam susah, dia bagi RM10, tuk aku beli apa yang berkenan bila sampai Melaka. Cukuplah buat aku beli tabung bolat dari tempurung kelapa. he he he.Pelik ye, apasal memori aku kuat ingat kisah tu. Tak nak taip banyak-banyak kisah arwah mak, boleh nanges ooo.


2) Pada tahun May 2009 . sila intai kat sini, masa ni kali kedua aku ke Melaka. First time berblog, aku tepek gambar pun kecik je, ngan cerita yg seringkas habis. Itu pun sampai Melaka dari PD lebih kurang pukul 9 malam. Wah cam nak gugur jantung aku ni tengok Melaka. Bayangkanlah selepas 28 tahun, aku come back ke sini mestilah Melaka dah banyak berubah. Dapat teruja sekejap je,sebab kena berangkat balik tengah malam tu gak, memandangkan suami aku tak ikut dan dia pulak malam tu baru balik dari laut memancing. Itu yang cepat nak balik ke rumah.

3) Hari sabtu 19/3/2011 pergi lagi ke Melaka, nak melunas kan janji-janji lepas. Sampai lebih kurang pukul 8.30 malam.

Jom tengok gambar yang tak berapa nak jelas.




Jonker walk yang sentiasa sibuk.



Teruja tengok beca ni kat blog Doc.Hani, cuba nak naik, dia charge RM20/beca , tapi kesian bila aku pandang yang tukang kayuh, lepas tu aku pandang plak badan aku, mahu patah beca tu, sekali 3 orang naik termasuk yuyi ngan Firdaus. Tukang beca puas pujuk, aku cakap "kesian ngan pakcik, bukan apa takut , basikal pakcik patah nanti." Dia senyum je. Suami aku yang ambik gambar ni.



Gambar anjing kecik ni comel, aku salah paham ingat ambik gambar ni kena bayar, sebab aku nampak dia tulis cam tu kat satu kertas. Rupanya bayar, kalau kita ambik gambar berpelukan ngan anjing tu.kwang kwang



Motip suami aku ambik gambar ni, sebab cantik kot.



Apa yang penting kerjasama , dapat naik kapal dagangan membawa rempah ni yang menjadi pujaan aku.



Di situlah Jambatan Hang Tuah, kalau korang tak nampak Hang Tuah lalu , tak tahulah aku nak kabau lagi.



gambar sama yang kat atas ke?aku ni sengal ubi, tepek je tak ikut susunan.



wow wow merry go around cam kat Disneyland .



Lagi Disneyland.



Homestay kat tepi sungai Melaka.




Terselit plak gambar bulan yang mengekori kemana saja aku pergi. Korang ada ke bulan ikut?



Berapa kalilah Jambatan Hnag Tuah ni?



Tempat naiknya saudagar rempah.



Saudagar yuyi ngan PM .cam nak terlelap je mata PM tu.



PM tengar berpikir cam mana nak memesatkan lagi Pelabuhan Melaka seperti dahulu kala, sebagai Pelabuhan yang paling termasyhur dikalangan saudagar asing.



Sepanjang Sg. Melaka.



Cian keletihan, tapi masih mahu melihat sekeliling.



PM letih, dah habis melawat dearah jajahan.



Tiket Dewasa



Tiket kanak-kanak

Tiket jadi bukti aku ke Melaka naik kapal besar.yeah yeah.



Senyum Tapir : Jom kita buat rombongan ke Melaka, korang rasa dapat tak RM10 lagi pergi Melaka cam tahun 1981 first time aku ke sana?. yeah yeah.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jangan ikut sangat

Advertisements

Twitter

anak-anak cik ina