Saturday, December 31, 2011

harbour place petama kali jejak - SELAMAT MENYAMBUT TAHUN BARU 2012 dengarlah shaz kelate HOT FM , bukan kubur berasap tengkorak kau berlubang

Salam hari sabtu..................



hari ni 31/12/2011 hari terakhir tahun 2011 tinggal berapa jam saje lagi, kita akan menyambut tahun 2012. Semoga hidup kita akan lebih baik pada tahun 2012 dan tahun-tahun seterusnya , InsyaAllah.





Marilah sama-sama kita tekatkan semangat mendengar hot FM pada 2/1/2012 first time shaz keudara , yang tinggal di Kelantan, jangan lupa tukar saluran radio ke frekuensi 105.1 FM atau mengikuti siaran melalui laman web hotFM.

Jujur aku katakan yang aku bukan pendengar radio tegar terutama radio swasta, sokongan aku ni, kira membalas keikhlasan shaz @ ibu muda yang selama ni setia berkunjung dan mengomen blog aku. Kadang -kadang aku termalu sendiri sebab jarang dapat balas kunjungan blogger lain , termasuk shaz , kerana masa tak mengizinkan, harap janganlah dorang cakap aku sombong, buat masa sekarang ni, aku tengah cuba curik sikit masa buat kunjungan balas.

shaz , cik ina tak link blog ni kat komen ko, tak pe ye : )



Habis cite pasal shaz kita cite pasal "bukan kubur berasap tengkorak kau berlubang".kah kah kah.Petang semalam anak lelaki no 3 (gula-gula hacks) merengek-rengek cam budak kecik kat yuyi nak nengok cite songlap, masa tu yuyi penat , dah lah balik keja terus bawak Firdaus pegi orientasi, dalam penat tapi hati tak nak hampakan gula-gula hacks, pegi gak dia beli tiket wayang kemudian balik ke rumah dia sekejap tukar baju. Masa beli tiket wayang dia call, bagitau yang cite songlap tak de , dia terpaksa beli tiket "suatu malam kubur berasap". Aku cakap ngan dia, aku tak kisah janji gula-gula hacks puas hati.

Pada mulanya takut gak bila dengar dia beli tiket cite melayu, selepas last nengok cite "pasrah" Yusof Haslam , aku dah agak pasrah nengok cite melayu ni .kah kah kah . Suami aku lagi lah , aku nak cakap pasal "suatu malam kubur berasap" tu pun teragak-agak, nasib baik di kontrol situasi malam tadi sebab gula-gula hacks .




aku , suami ngan firdaus tengah menunggu yuyi bawak ke Harbour place , first time aku jejak kaki ke sini , biarpun Harbour place ni ngan rumah aku tak sampai 5 batu : )




gula-gula hacks, yuyi ngan Firdaus muka happy , tak berasap lagi masa tu.

Lepas je tengok cite tu bukan setakat "suatu malam kubur berasap", aku tambah tajuk dia sikit lagi "suatu malam kubur berasap tengkorak kau berlubang" tak sangka ye negara kita semakin maju ada lagi cite-cite cam tu.

Paling aku tak menahan , jangan marah last sekali Along bagi pesanan berbunyi, "tontonlah filem paling best tahun ni, suatu malam kubur berasap 2 akan muncul"
Dia paham ke apa yang dia cakap tu, dengar plak pesanan aku , sebelum "suatu malam kubur berasap 2 muncul" aku rasa baiklah produser dan pengarah filem tu masuk panggung tengok sendiri cite yang dia hasilkan tu, tak pun menyamar jadi penonton , masa tu biar dia dengar sendiri feedback penonton pasal filem dia. kah kah kah



Firdaus yang 6 tahun tu pun pandai cakap "berasaplah sangat"


Along penyelamat keadaan



Nasib baiklah panggung wayang MBO cineplex tu cantik ngan pelakon along ada, tak delah hati kita orang semua berasap sangat. Ramai gak penonton yang melayan samsung galaxy ngan ipad masa menonton cite "suatu malam kubur berasap". The moral of the story bila aku dengar je "suatu malam kubur berasap " aku seram , meremang-remang bulu roma . he he he he he he he , cepat mengilai cam hantu .


cite bersambung..............................


SELAMAT MENYAMBUT TAHUN BARU 2012 DAN SELAMAT BERHUJUNG MINGGU BERSAMA FAMILY TERSAYANG.


Friday, December 30, 2011

Hari orientasi tahun 1-excited mengalahkan dia yang sekolah

Salam hari Jumaat....................


Hari ni 30/12/2011 , Jumaat, hari pertama Firdaus menjejakkan kaki ke sekolah rendah . Sekolah bermula pada 4 January 2012, hari ni, hari orientasi untuk tahun 1. Dari malam tadi Firdaus belek kasut ngan beg sekolah, beberapa kali dia ingatkan aku gosok baju ngan seluar sekolah dia, semangat tu . Alhamdulillah anak -anak aku semua tak de masalah nak ke sekolah, aku hantar pada hari orientasi , hari lain dorang pegi sendiri.

Macam biasa , sebelum anak-anak ke sekolah aku biasakan dorang bersarapan dulu kat rumah, tak suka dorang ke sekolah ngan perut kosong.Menu sarapan setiap hari aku tukar , mengelakkan dorang jemu, aku sediakan sarapan paling mudah , macam roti telur, benjo, bihun goreng, paling mudah sekali sarapan tunjuk-tujuk : )

Kat rumah aku ni, semua excited bila Firdaus nak jejak kaki ke sekolah rendah , aku je tak, aku rasa sedih , takut pun ada, sebabnya bila Firdaus jejak kaki ke sekolah rendah, itu tanda dia semakin dewasa, oh tidakkkk tak lama lagi rumah ni akan sunyiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii. Perasaan yang sama masa 3 anak aku yang lain menjejakkan kaki ke sekolah rendah.

Yuyi ngan anak lelaki no 3 lagi terlebih excited bila Firdaus nak ke sekolah, awal lagi dah bagitau, nak hantar Firdaus masa hari orientasi. Pagi lagi, muka dorang dah terpacul kat depan pintu rumah, Firdaus cam biasalah nampak muka yuyi, mulalah tersengih-sengih cam kerang busuk, buat -buat tanya "akak nak hantar kita ye"


Budak excited

Hari ni Firdaus makan nasi lemak tunjuk-tunjuk, sebelum ke sekolah.


Mata budak balik 3 pagi : ) Firdaus berposing ngan jiran lama .


Suasana dalam kelas Firdaus, abaikan pelajar dewasa tu : )

Sampai je ke kelas Firduas pertama-tama yuyi tanya aku

yuyi : cam mana Firdaus nak beli makanan

yuyi : nanti tak de orang tunggu dia kat sekolah ke?

yuyi : cam mana dia nak pegi toilet?

Aku bagi dia cakap puas-puas, lepas tu aku plak cakap "ko ni kenapa? bukan ke zaman ko sekolah dulu, ko sendiri beli makanan , pegi toilet pun sendiri.Yuyi senyum pandang aku. Itu tandanya dorang ni excited, sebab Firdaus yang paling last sekolah : )





Balik dari orientasi sekolah Firdaus, kita orang semua kelaparan, dah tak sempat lagi nak tunggu masak kat rumah, kita terjah kedai mee hailam.




Dah lama rasanya aku tak jejak kaki ke sekolah, termalu jap, sekolah sekarang tak pakai papan hitam ngan kapur : )


Wednesday, December 28, 2011

cadangan masakan ikan GT @ Gerepoh-part III , resepi kari ikan GT@Gerepoh, resepi dan juadah part 2

Sambungan masak kari ikan GT...................kepala , ekor ngan isi ikan GT aku masak kari subuh tadi atas permintaan suami. Sebenarnya aku jatuh cinta ngan kari ikan  semenjak kahwin ngan suami : )

sembang cite lain jap ye, tadi kawan aku ngadu katanya blog yang biasa kutuk aku tu,  ada lagi  cite buruk pasal aku. Aku cakap ngan kawan tu, aku dah tak kisah , dia nak tulis cite apa-apa pun pasal aku, blog aku dah femes dan fofular , ribu riban pengunjung(sila muntah sapa terasa nak muntah) buat apa aku nak layan orang cam tu. Aku bercakap ngan rasa bangga, sebab aku tak pernah cari pasal ngan orang  lain, so what. kui kui kui. Cuma satu je aku nak tanya dia,  sedap ke jilat  ludah sendiri?kah kah kah , teringin sangat nak tau rasanya  cam mana.

Bersambung cite pasal kari,tengahari tadi sebelum pukul 12.30 aku dah makan, gara-gara tak sabar nak makan kari ikan sendiri, boleh gitu, subuh tadi tak sempat nak rasa, gigih aku bawak kari tu ke opis . Kari ikan jadi kegilaan aku sekarang ni, makan plak ngan sambal belacan : )

Jom layan kari ikan, aku masak subuh tadi.............



Garam kunyitkan sekeping kepala, sekeping isi ikan ngan 2 ketul ekor.



Kali ni kau guna rempah kari Alagappa's, lebih kurang 6 tbsp rempah kari bancuh ngan air.



3 cm halia - hiris
5 ulas bawang putih-hiris
4 ulas bawang merah -hiris
1 tangkai daun kari
1 tsp rempah campur
1tsp halba

tumis hingga naik bau dan layu kemudian tumis rempah kari yang dah dibancuh tadi hingga pecah minyak.(kecikkan api semasa menumis rempah kari).




Selepas rempah kari tadi pecah minyak, masukkan bancuhan air asam jawa(quantity air asam jawa bergantung pada quantity rempah kari dan ikan). Biar kari agak mendidih lama, kemudian buh ikan yang dah digaram kunyit, biar ikan masak sepenuhnya.Akhir sekali buh garam, 1 tsp gula ngan, perasa, sebagai penambah rasa.



Jangan masak ikan terlalu lama, ikan dah agak masak , terus angkat.



Kari ikan kena ada sedikit rasa masam ,baru sedap, lepas makan tertinggal bau rempah kat tangan : )



Aku suka ekor ikan, bekalan ke opis hari ni.




Jemput makan,  cam tak cukup nasi , makan ngan kari ikan bersama sambal belacan kawan opis.



Pesanan penaja : Lebih baik fikir macam mana nak majukan hidup sendiri, dari fikir hidup orang lain.

Restoran Seafood-banyak memberi aku idea memasak

balik dari sini, suami ajak makan kat Port Village, makan yang ringan je, cam mee ngan nasi goreng, tapi biasalah yuyi ni bukannya pandai makan ringan -ringan ni, dia mesti nak ada lauk pauk. Yuyi order ketam ngan sotong tu peberet dia, aku suka ikan, kali ni tak order sebab dah ambik kupang, lupa plak nak order sayur. Suami order nasi goreng cina tuk Firdaus, untuk kita orang dia orderkan mee hailam. Saja suami tak orderkan nasi , dia kata kalau makan nasi nanti terlampau kenyang, lauk -lauk tu tak boleh habis. Kalau makan seafood tak best jugak kalau pegi dua orang , paling best pegi ramai-ramai, baru syok makan.



Tak sah kan kalau tak berposing sakan.Cam retis kpop plak anak lelaki aku ni : )




Firdaus tu ntah apa kena menjelir lidah, dia ngan yuyi ni ada saje benda yang nak dibuat.



Pada aku semuanya sedap , terutama sotong goreng tepung cicah sos cili bawang putih ngan halia(tekaan aku) , kupang tu aku rasa digoreng cili ngan taucu, ketam pun sama, rasa digoreng ngan taucu tapi ada dicampur sikit udang kering, dah dapat idea tuk memasak : )




Firdaus cucuk-cucuk tiger prawn belaan yang dalam akuarium tu, dia ingat dapat pegang. kui kui kui



Jumpa lagi dilain hari dan waktu. Malam tadi aku tak bukak lappy langsung , mata terlampau penat, first time aku letak kepala kat bantal terus tidur, memang tak bermaya langsung, tak tahu kenapa.Cepatlah hari Jumaat, nak relax, kebelakangan ni letih yang amat.

Tuesday, December 27, 2011

cadangan masakan ikan GT @ Gerepoh-part 11, masakan sesuai untuk budak kecik

sambungan dari cadangan masakan ikan GT part 1 kali ni ikan GT tu , aku masak sos , firdaus ngan suami suka. Korang mesti muakkan aku asyik cite pasal ikan je. Nak buat cam mana memang kat rumah aku ni suka ikan. Masa kecik aku banyak makan ikan sebab arwah ayah anti ngan ayam, bila mak masak ayam, arwah ayah langsung tak sentuh, siap cebik lagi. Selalunya arwah mak masak daging ngan ayam masa raya je.

Aku jarang masak ayam ngan daging, kalau masak pun satu atau dua kali dalam sebulan, tengok permintaan jugak, kalau daging tak adalah nampaknya, masak masa raya je, kalau teringin sangat, beli tulang rusuk buat sup , tak pun tunggu hari raya korban : ) Ikan kalau kena gaya masak dan pandai perlbagaikan cara masakan, hari-hari makan pun tak jemu.

Masakan kali ni, sesuai tuk budak kecik, tak payah kita nak risau pasal tulang, sebab ni isi ikan je.



Isi ikan tu aku pisahkan dari tulang guna pisau tajam.



potong isi ikan anggaran 1 cm, kemudian gaulkan ngan kicap cair.



Gaul isi ikan tadi ngan tepung jagung/ubi sebelum digoreng.



Isi ikan yang dah siap digoreng.



1 1/2 bawang besar kuning dihiris bulat
halia lebih kurang 4 cm dihiris nipis dan bulat




Kalau boleh goreng hirisan bawang ngan halia dalam minyak lebihan mengoreng ikan GT semalam, sebab minyak tu ada rasa halia ngan bawang putih.Tumis bahan hiris hingga layu dan wangi, kemudian masukkan sos cili, air sedikit diikuti ngan sedikit gula ngan perasa(kalau suka), biar kuah sos sedikit mendidih. Sapa yang suka banyak kuah sos, boleh buh lebih sos cili.Akhir sekali masukkan isi ikan yang dah digoreng, kacau hingga semuanya bergaul mesra, tutup api, angkat sedia dihidang.



Isi ikan masak sos, salad tu bukan sekadar hiasan atau petanda aku dah banyak berubah, tak de maknanya, motip daun salad bawah ikan, maksudnya aku paksa dorang makan sebelum daun salad tu layu.kah kah kah


Terlupa plak ada lagi satu tuk budak kecik , sup bayam ngan telur, goreng ngan hirisan bawang merah(kecik) rose, goreng hirisan bawang hingga naik layu dan bau, kemudian pecahkan sebijik telur, kacau hingga telur garing sepenuhnya, kemudian masukkan air(banyak air bergantung pada quantity sayur), sejurus kuah mendidih teruskan masukkan bayam yang dah dicuci berseh dari pasir. Biar kuah sedikit mendidih lebih kurang 1/2 minit, akhir sekali buh sedikit garam ngan perasa, tutup api , angkat dan sedia dihidang




Sup bayam ngan telur



Budak baru bangun tido terus lapau, lauk cam ni peberet Firdaus.






Kebanyakkan budak kecik lebih berminat ngan masakan yang mempunyai kaler yang terang dan masakan simple. bye bye bye budak kecik : )

Jusco selection, Jaya Jusco menghargai pelanggan ; cadangan penambahbaikkan kedai professor

sambungan cite hujung minggu, balik dari tesco, yuyi ajak singgah Jaya Jusco, Bukit Tinggi sebab dia nak beli tiket wayang. Kat Jaya Jusco , Bukit Tinggi ni aku ngan yuyi beli baju, bag dengan kasut je selain dari makan-makan. Aku jarang beli barang dapur kat Jaya Jusco, selalunya aku beli kat kedai ubat cina, econsave atau pasaraya 99 speedmart sebab aku rasa kat situ harga barang dapur lebih murah. Sementara tunggu dia beli tiket wayang aku tinjau jugak barang dapur, mana tahu ada yang murah, kebetulan ada murah plak cam colgate, selalu aku beli RM8 sekotak , hari tu dapat RM4.99, aku borong sekali 5 kotak. Keropok jusco selection pun murah, RM1.09, kalau tak silap aku , yang penting sedap , dipenuhi isi bukan angin : )




Yuyi plak suka beli barang dapur kat Tesco, dia kata kat situ murah , senang nak cari barang, tempatnya pun tersusun. Kat Tesco, aku pegi kedai professor, beli baju ngan seluar sekolah Firdaus . Aku suka jenama professor sebab quality kainnya elok, tahan lama, tak payah setiap tahun bersesak-sesak beli baju sekolah anak. Firdaus masuk tahun 3 nanti, baru ganti, aku tak suka sangat pegi tempat sesak terutama shopping complex, saja-saja jalan tanpa tujuan memang tak de lah nampaknya aku pegi.



Firdaus dah macam Duta professor : )


Jangan tak caya, aku jahit tangan tau kaki seluar sekolah Firdaus tu , nak pakai mesin jahit tak pandai, lagi pun kat rumah aku ni tak de mesin jahit.Nak cari kedai jahit tak sempat, aku potong je seluar dia sendiri.Cadangan aku, kedai pofessor kena sediakan tukang jahit tuk pelanggan yang memerlukan perkhidmatan memotong seluar macam kedai seluar Jeans levis ngan Lee, kalau tak silap aku : )

Jalan-jalan kat Jaya jusco bukit Tinggi,lepas balik dari Tesco. Yuyi ada pasang niat nak beli kasut ngan beg sekolah Firdaus, dia tunaikan niat dia petang tu, beli kasut ngan beg sekolah Firdaus kat Jaya Jusco, Bukit Tinggi. Kelengkapan sekolah Firdaus semua dah siap, cuma tinggal beli buku sekolah je, tunggu hari Jumaat aku beli sekali masa hari orientasi tahun 1 .


Sambung balik cite kat Jaya Jusco, masa hari natal tak sah kalau tak berposing kat pokok krismas berlampu sana sini , terutama kat Jaya Jusco, Bukit Tinggi , kalau bukan hari natal pun ,Jaya Jusco Bukit Tinggi ni sentiasa meriah . Ada macam duta Jaya Jusco Bukit Tinggi tak ? kui kui kui



Aku suka sangat ngan gambar ni rasa cam tak percaya, susun atur aku tepat selepas lihat hasil gambar tu : )


Sales girl jual barang perhiasan dan costume hari natal ni mesti bengkek, mana tak nya , anak aku bukannya nak beli, pegi ke situ sekadar nak pakai costume hari natal tu untuk ambik gambar. Bukan anak aku sorang je buat cam tu, hampir semua yang masuk situ, sekadar ambik gambar je.


Gedik plak Firdaus dalam gambar tu .


Firdaus dah pandai buat aksi-aksi yang melucukan.geram : )





Balik dari Jaya Jusco, suami ajak makan kat Port Village ...........................







Jumpa lagi dilain hari dan waktu.



Monday, December 26, 2011

Tak baik main api, cadangan masakan Ikan GT-part 1 & resepi dan juadah-part 1

Salam hari senin.............


Dah masuk 3 hari blog ni sunyi sepi, dalam masa 3 hari ni , aku bagi Firdaus guna puas-puas lappy, aku pesan kat dia lepas 3 hari , hari senin bagi mak guna , jangan kacau mak. Aku tengah sibuk uruskan persiapan Firdaus nak ke sekolah pada 30/12/2011, hari Jumaat,itu hari orientasi untuk murid tahun 1. Semua dah siap cuma seluar sekolah dia kena potong sebab panjang sangat, malam tadi siap potong, tinggal jahit je. Cite pasal persiapan dan jalan-jalan cari makan hujung minggu, nanti aku update .

Hari ni baru dapat ngadap lappy, rasa happy je nak update blog, nak jalan blog kawan-kawan, rasa dah lama tak baca blog kawan-kawan. Dalam aku bergembira ada je anonymous yang buat onar nak hura hara kan blog aku. Kalau rasa nak bertanya atau nak sokong bagi pihak orang lain janganlah mengomen sebagai anonymous di sini. Aku kasihan sangat ngan anonymous tu, dia salah blog nak mengomen, tak pelah , dia tunggu dan lihat je lah nanti. Nasihat aku pada anonymous di luar sana, jangan suka bermain api, takut nanti membakar diri : )

Petang semalam kawan suami , dapat 40 ekor ikan GT(hasil memancing) , dia bagi suami aku 3 ekor sebab tolong dia siangkan ikan. Rumah aku ni, kalau ngan ikan berhantu, ayam tak jalan sangat sebab tu aku jarang masak ayam, kalau masak pun sebulan sekali. Ikan GT ni isinya kurang manis dan kasar sedikit, kena ngan cara masak , jadi sedap.

Cadangan masakan untuk ikan yang isi kurang manis dan kasar.

masak berkuah atau goreng

1)kari
2)tomyam
3)asam tumis
4)perap ngan rempah ratus/herba sebelum mengoreng
5)grill ngan rempah ratus/herba sebelum grill atau bakar
6)taucu
7)kicap


Aku dah pernah tunjukkan gril ikan GT ngan ikan GT goreng cili kering/bendi, hari ni aku tunjuk ikan GT goreng rempah plak.




bahan perapan

halia kisar ngan bawang putih
hirisan daun kari,
serbuk kunyit
serbuk lada hitam
madu
sos tiram
kicap cair


Lumurkan ikan ngan bahan perapan, kemudian gaulkan ngan tepung ubi/jagung .perap selama 3 jam atau semalaman.


Goreng dalam minyak panas .

Kami pasangan suami isteri yang tak sama citarasa , aku suka makan ikan , seafod atau daging yang separuh masak, suami plak suka yang masak sepenuhnya.



Untuk aku ngan Firdaus goreng separuh masak



untuk suami ikan digoreng garing.


Firdaus lebih suka ikan dari ayam atau daging


Brekpes pagi tadi mee segera goreng ngan bayam dan telur. Aku kurangkan minyak masa mengoreng sebab Firdaus tengah sakit tekak dan batuk.

Mengoreng mee segera ngan bawang merah rose, bayam dan telur menjadikan mee segera goreng wangi dan sedap.



Oleh kerana nak mengelakkan pengunaan minyak yang banyak, aku tumiskan hirisan bawang merah ngan sesudu besar minyak, lepas tu buh bayam , bila bayam dah sedikit layu, aku ketepikan , aku pecahkan dua biji telur ditengah kuali, kacau ngan sudip, takut melekat sebab kurang minyak, lepas tu baru buh mee segera yang dah celur.




suami suka makan mee yang bergoreng atau sup bersama ngan kicap cair yang dicampur ngan hirisan cili api.


mee segera goreng ngan bayam dan telur , sedap, yang penting kurang minyak sesuai untuk Firdaus yang tengah sakit tekak dan batuk.




Jemput makan, dah lama tak makan cili api , terasa plak kepedasannya.



Jumpa lagi dilain hari dan waktu, semoga kita semua buat benda yang berfeadah dan mendatangkan hasil je dalam hidup ni , ye dak? Jauhi dari sifat dengki dan iri hati kerana lambat laun boleh merosakkan diri sendiri. Hampehlah sangat kalau nak irihati/dengki ngan orang yang dah bertaraf paling kaya kat Malaysia : ) fikir -fikir dan renungkanlah.



reply komen chik Att


Ikan GT @ ikan Gerepoh


Friday, December 23, 2011

Orang berbudi kita berbahasa, orang memberi kita merasa- terselit resepi sekali : )

Salam hari Jumaat................


Orang berbudi kita berbahasa , orang memberi kita merasa"tiap-tiap pemberian orang hendaklah dibalas dengan pemberian; kita harus tahu berterima kasih.. Terima kasih itu ertinya mengucapkan syukur (kerana menerima sesuatu). Ada juga yang mentafsirkan Terima Kasih sebagai kata-kata dari hati yang bermaksud, Terimalah pemberian saya tanda kasih seorang insan buat insan yang lain…

Orang melayu memang terkenal ngan adab sopan santun, bahasa lemah lembut dan budaya yang indah. Jangan berat mulut nak ucapkan terima kasih bila menerima pemberian dari orang lain. Kalau ada rezeki lebih tak salahkan , kita membalas pemberian orang , ye dak.



ini bukan pokok petai ye .kui kui kui

Tanah pun pandai membalas budi , ye dak.

Pemberian jiran sebelah , petai dan limau nipis , dia rajin bawak hasil dari kampung sesekali balik.



Arwah ayah kata, kalau petai tu matanya besar kita panggil kerayong. Entahlah aku pun kurang pasti, setahu aku petai mata kecik ,dipanggil petai belalang.



Limau nipis ni suami keja kan buat air limau.

Bawang merah kecik pemberian dari jiran gak, bawang ni dia dapat dari mana aku kurang pasti.



Aku memang suka guna bawang merah kecik ni, kalau buat bawang goreng wangi ,bawang tu hiris nipis-nipis, gaul ngan gula sikit, kemudian goreng dalam minyak panas.



Arwah mak , suka buat jeruk petai, dia rebus petai ngan kulit sekali, kemudian petai tu dikerat , masukkan ke dalam botol yang berisi air garam yang dikacau ngan air panas. Ada orang yang picit keluar isi petai tu lepas merebus, arwah mak tak , dia suka makan isi petai ngan kulit sekali, dia kata buat ubat.



ikan cencaru goreng ni, hasil tangkapan suami & geng, jarang dapat cencaru, dulu adalah sekali, suami buat ikan cencaru steamed.



Petai selalunya aku goreng dulu sebelum buat sambal sebab nak kurangkan rasa pedau dan bau petai.



Petai pemberian jiran tu aku buat sambal ikan bilis petai .



Bukan setiap orang yang memberi tu minta kita balas, kita kan orang melayu penuh ngan budaya indah , kalau boleh kekalkan lah peribahsa , orang berbudi kita berbahasa, orang memberi kita merasa ; bahasakan menunjukkan bangsa : )
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jangan ikut sangat

Advertisements

Twitter

anak-anak cik ina