Thursday, April 26, 2012

share my resepi ikan goreng masak halia kesukaan ramai

salam kengkawan

Entah-entah Firdaus sorang je suka   ikan goreng halia tapi cam best je aku petik petik kesukaan ramai  , boleh gitu. Fresh from farm  ikan masak halia ni juadah aku malam tadi.Sila abaikan tajuk  aku yang separuh omputih separuh  Bahasa Malaysia tu, saje  nak  improve sikit bahasa omputih aku, tak nak kalah ngan Firdaus. Erkkk aku geram ni  semenjak dua menjak ni  dia  asyik bantai cakap omputih je kat rumah. Pada mulanya aku tertanya -tanya apehalah  Firdaus ni asyik cakap omputih je, lepas  kawan bagitau barulah  aku  tahu yang budak  sekolah omputih ni bahasa perbualan dorang kat sekolah cenderung ke bahasa omputih.Cian aku lambat pickup,  almaklumlah  3 orang anak aku yang lain  sekolah melayu termasuk aku, Firdaus ni jelah sekolah omputih.

Tak payahlah nak meraban sangat, jomlah masak.

hasil tangkapan suami  Ikan Aruan Tasik(Nama je pinjam nama tasik , tapi  ikan laut), asingkan isi dari tulang ,  isi ikan tu dipotong sederhana besar  kemudian gaulkan ngan kicap cair. Ikut selera masing-masing  boleh gak  tukar isi ikan kepada  isi ayam.
hasilnya semua isi ikan yang dah digaul ngan sedikit kicap cair. Gaulkan satu persatu  isi ikan  ngan tepung jagung sebelum digoreng.
Hasil isi ikan yang dah digoreng
Masakan ni simple je, kengkawan kena sediakan 3 bahan ;  hirisan halia tua, 2 tangkai daun bawang yang dihiris sederhana kasar  dan sos tiram.
Part paling penting kena tumiskan hirisan halia  sampai naik bau , tumis dalam minyak sedikit kalau boleh semasa menumis gunakan  api sederhana.Bila halia tadi dah naik bau masukkan 3 sudu besar sos tiram kacau kacau kemudian masukkan isi ikan goreng tadi kaup balik  sekejap  secara perlahan, akhir sekali masukkan sedikit air dan hirisan daun bawang, kaup balik  kemudian angkat.
jeng jeng ikan masak halia kesukaan Firdaus
 menu wajib bayam goreng.
Budak baru balik sekolah, siap mandi terus makan

Motip sebenar ambik gambar cam  ni? misterikan.


Okey dah habis panjang umur jumpa lagi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jangan ikut sangat

Advertisements

Twitter

anak-anak cik ina