Thursday, April 26, 2012

share my resepi ikan goreng masak halia kesukaan ramai

salam kengkawan

Entah-entah Firdaus sorang je suka   ikan goreng halia tapi cam best je aku petik petik kesukaan ramai  , boleh gitu. Fresh from farm  ikan masak halia ni juadah aku malam tadi.Sila abaikan tajuk  aku yang separuh omputih separuh  Bahasa Malaysia tu, saje  nak  improve sikit bahasa omputih aku, tak nak kalah ngan Firdaus. Erkkk aku geram ni  semenjak dua menjak ni  dia  asyik bantai cakap omputih je kat rumah. Pada mulanya aku tertanya -tanya apehalah  Firdaus ni asyik cakap omputih je, lepas  kawan bagitau barulah  aku  tahu yang budak  sekolah omputih ni bahasa perbualan dorang kat sekolah cenderung ke bahasa omputih.Cian aku lambat pickup,  almaklumlah  3 orang anak aku yang lain  sekolah melayu termasuk aku, Firdaus ni jelah sekolah omputih.

Tak payahlah nak meraban sangat, jomlah masak.

hasil tangkapan suami  Ikan Aruan Tasik(Nama je pinjam nama tasik , tapi  ikan laut), asingkan isi dari tulang ,  isi ikan tu dipotong sederhana besar  kemudian gaulkan ngan kicap cair. Ikut selera masing-masing  boleh gak  tukar isi ikan kepada  isi ayam.
hasilnya semua isi ikan yang dah digaul ngan sedikit kicap cair. Gaulkan satu persatu  isi ikan  ngan tepung jagung sebelum digoreng.
Hasil isi ikan yang dah digoreng
Masakan ni simple je, kengkawan kena sediakan 3 bahan ;  hirisan halia tua, 2 tangkai daun bawang yang dihiris sederhana kasar  dan sos tiram.
Part paling penting kena tumiskan hirisan halia  sampai naik bau , tumis dalam minyak sedikit kalau boleh semasa menumis gunakan  api sederhana.Bila halia tadi dah naik bau masukkan 3 sudu besar sos tiram kacau kacau kemudian masukkan isi ikan goreng tadi kaup balik  sekejap  secara perlahan, akhir sekali masukkan sedikit air dan hirisan daun bawang, kaup balik  kemudian angkat.
jeng jeng ikan masak halia kesukaan Firdaus
 menu wajib bayam goreng.
Budak baru balik sekolah, siap mandi terus makan

Motip sebenar ambik gambar cam  ni? misterikan.


Okey dah habis panjang umur jumpa lagi.

31 comments:

Amie said...

Selamat pagi Ina,
comelnya Firdaus.... mandi dulu, dah bersihkan badan baru makan ye, penuh disiplin.
Sudah tentu ikan goreng masak halis disukai anak-anak sebab selain rasanya yang sudah tentunya sedap, tulangnya pun dah tak ada...senang nak makan kan Ina.

kakcik said...

Mesti Firdaus gembira dapat makan makanan kesukaannya.

Bagus beri galakan pada Firdaus untuk bertutur dalam Bahasa Inggeris. Broken pun tak apa pada mulanya, nanti pandailah dia. Kan Firdaus, kan? :)

ogyep yummy mellow said...

Wah sedapnya dia makan... ogyep pun nak buat juga lah... ada ikan tenggiri dalam peti ais tu...

Melati Qistyna's Mummy said...

Owh, skolah omputeh ke si tecik tu, bagus la cikina, dia berani berckp... Heee.

Nmpk menggiurkan ikan tu pepagi neh, :D

eLL said...

oh kacangnye, kenapa semudah itu pun ku tak terfikir? kenapa firdaus? hehe

Rai said...

ooo camni masak halia goreng... Kena goreng tepung dulu.. Macam menarik je...

Pok Amai-Amai said...

Sy selalu msk ikan sekor2 mcm tu. Mcm ikan kembung tu, grg2 pastu curahkan dgn kuah masak halia mcm nie. Seap. Tp nak try gaklah stail Cik Ina nie. Potong ikan kecik2 mcm nie. Sedap makan....

ieda said...

ikan macam nie memang sedap dimakan masak halia kak .. saya rajin gak buat tapi x lah potong kiub2 macam tu .. hurmm nanti nak cube ! ..;)

ps : akkk mcm mana nak tanggani malware tuuu sbb ada yg x nampak malware tu huhuh

Kakzakie said...

Untung keluarga Cik Ina selalu dapat makan ikan fresh. Pemakanan yg baik juga buat Firdaus cerdik... cakap omputih pun bagus Cik Ina sebab itu satu cara nak bagi dia mahir... kalau boleh biar anak-anak kita maju seiring dgn bangsa asing...

Lydia said...

1 time dgor resepi cik ina ni..cm nk copy lh..hihi2..simple jek

Munnafendy said...

1st time sy tgk org goreng ikan kecik2 mcm ni...hihihi senang mkn, xde la masak pun hncur je

POSH76 said...

sis I pun suker....nak buatla...tq for the resepi!!

gerhana luka said...

ikan goreng halia tu senang anak nak makan takde ar tercekik tulang, kena plak ngan sayur bayam boleh kuat cam popaye hee...

lieyalatif said...

best2.....teliur lieya kak...bagus ni elok tu pembuangan angin...lieya kalo ngan halia mmg kawan baik...mkn sikit jek dah leh kasi keluar angin dlm badan heheeheh....

suke pic misteri tu kak....misteri2 tapi cute laaaa!

mamyharraz said...

sedap masak halia gini.sy pun suka.
seronok tgk firdaus selera mkn.ank sy liatnya lahaii nak suruh mkn..dah sekolah nnt oklah kot.

Lynn said...

seronok tengok firdaus makan sayur. Nape ntah zahin sekarang dah tak makan sayur padahal dulu dia suka..firdaus suka bayam macam popeye ye?..hehehehhe

kakchik@ella said...

wahhh. senangnya. nnt KC nak cuba.

♥MAMASYAZA♥ said...

masak simple camni mmg sedap kak. bukan anak2 aje suka, mak budak pun suka. terliur dah saya ni

gadisBunga said...

senyum misteri penuh kepuasan sebab dapat makan makanan faveret la tuh~

ZalinZalina said...

Tak tau kenapa saya suka tengok Firdaus makan...nampak keikhlasan ibunya :)

Daddy Ziyyad said...

cik ina, serius cakap, saya tgk pun berselera, sedap sgt nampak ikan goreng halia tu....

miloais milo said...

hoccay - resepi simple... boleh try
nak gak rasa ni - kesedapannya...

Prettywrite said...

cik ina..apa namanya pinggan yang firdaus guna tu..comel jer buat makan..macam nak cari juga lah..hehe..

AzeedA said...

wahhai cik ina memon.. ke dh tak gune memon dh?

chomel je muke misteri firdaus tuuuuuu.. rase nak geget2 ikan.. heheh

YATZAKIE said...

macam2la cik ina masak..semua sedap..nyam3x..hehe

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

tq sharing..
leh la try wat pasni, asben sy pn suke mkn ikan sungai..
tp x gheti idea nk masak ape dh, blk2 yg biasa je..

Rtp Farra Arisha said...

masakan sis selalu buat arisha terliur! anyway, my mom can cook the dish either. :)

~ana~ said...

menu yg simple tp sedap..nyum..nyum...

saffiya_aleesya @ echa said...

menarik gak tgk ikan tu dah potong2 camtu..lauk yang simple tp menarik!! firdaus ni memang sentiasa bersedia je kan klu depan kamera hehehe..

p/s: sorry tau kak ina sbb lama tak jenguk kak ina..blog sendiri pun dah tak berlayan dah ni..apa nak jadi pun tak tau laaaa

ratusiput said...

uwaaaaaaaa nak nangis tgk lauk sedap.ratu arini makan maggie je.sebab?lupa cara2 nak masak nasi ngan lauk...ehehe...(malas benonya.padan muka diri sendiri)

Telor Power said...

nampak sedap....terliur plak. ermmm...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jangan ikut sangat

Advertisements

Twitter

anak-anak cik ina