Wednesday, August 15, 2012

My homemade Chocolate chip + hazelnut

Salam Ramadhan.............


Fuh lega malam tadi siap juge akhirnya chocolate chips cookies aku .Tinggal nak buat samperit dahlia ngan tambah 3 botol lagi tart nenas, tu tak pe nanti jumaat  yuyi balik dia boleh bantu aku.Jenuh gak nak menghabiskan dua adunan  gedabak gedebuk sampai pukul 12.30 gak malam tadi.Baru je nak telayang pukul satu , 4.30 aku terbangun tup tup  api tak de, aku sambung tidur balik sedar sedar dah pukul 5.40. Jom melayan chocolate chip yang aku buat malam tadi.
250gm hazelnut dihiris , aku terlebih rajin nak beli hazelnut sebiji-sebiji kenalah hiris sendiri kemudian bakar dalam oben pada suhu 120 darjah celcius selama 30 minit.
Aku buat dua adunan senang nanti tak payah nak buat lagi .Untuk dua adunan aku  campurkan 250gm butter anchor lagi 250gm buttercup
Recipe : Rima

Ingredients

200g margarine
50g butter - aku guna anchor butter
75g caster sugar
90g brown sugar
3 egg yolks
1/2 tsp vanilla essence
1 tsp coffee oil
120g of chocolate chips
100g of cashews, toasted, chopped - Aku guna hazelnut
350g flour
15g cocoa powder -
1/2 tsp baking powder
1tsp salt - i added

Method
- Preheat oven to 160 deg C.
- Grease a pan with margarine.
- Beat butter, sugar and brown sugar until smooth.
- Add the eggs one by one, beat till combined. Add vanilla essence and coffee oil.. beat well.
- Add sifted flour, cocoa powder, salt and baking powder mixture and stir well.
- Add chocolate chips and cashew nuts. Mix well.
- Bake in hot oven for 15 minutes.
- Remove and let cool.
Bagi mendapatkan chocolate chip cookies yang sama size dan bentuk aku guna scoop ice cream kemudian aku tekan mengunakan garfu.
Macam nilah bentuk chocolate chip yang hendak dimasukkan ke dalam oven
Chocolate chip tengah bersedia untuk dibakar
Yummy mabeles chocolate chip bersama hazelnut
lagi my homemade chocolate chip
Nak juge menyibuk budak yang tak sabau nak berhari raya ni

Hasil pendapatan dari dua adunan(500gmbutter) chocolate chip dapatlah 300 keping chocolate chip.



Sekadar luahan hati

kelakar ada sorang pompuan ni  kata chocolate cookies aku sedap tapi bila dia tau aku yang buat cookies ni terus dia cakap tak sedap, habis cam mano.Kenapa ngan pompuan ni bermasalah atau meroyan.la la la la la
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jangan ikut sangat

Advertisements

Twitter

anak-anak cik ina