Tuesday, January 31, 2012

Aruan tasik , ikan laut bukan tasik ye : )

Semalam petang balik keja aku terus singgah Mydin beli bahan -bahan tuk perap ikan, tengah nak bayo, yuyi call , katanya nak datang rumah hantar barang. Jahat aku siap warning dia, "datang hantar barang je, makan tak de ye".Mana taknya selalu dia datang hujung minggu, time hari bekerja cam ni biasanya aku masak lambat, risau plak dia nak balik cepat, nanti tak sempat makan.

Masa Yuyi sampai aku tengah nak grill ikan Aruan Tasik dalam oven , aku tak bagi dia balik dulu, ajak makan sekali ,aku ajak -ajak ayam je tak sangka plak dia nak. Kalau dia baca statement ni harus terbako.kui kui kui . Dia ni kalau aku yang masak , tak pernahlah nak tolak, pegi luar pun Malaysia masih ingat masakan aku, dia ni macam budak tengah menyusu badan pun ada opssss.


Jeng jeng nak tahu tak barang apa yuyi kasi? nak tahu bagi 20 sen.kui kui kui


*
*
*
*
*



Aku boleh tunjuk tali beg je, jenama bag tak boleh bagi tau, takut yuyi cop aku gedek/poyo dan perkataan yang seumpama dengannya, mulut dia boleh tahan gak poka cam AA pun ada. Yuyi ni banyak pantang larang, jadi aku haruslah menjaganya, kalau tidak tak dapat lagi bag.kui kui kui. Nak ambik gambar beg ni pun aku tunggu dia blahhh. Cuma aku boleh bagi tau, beg ni terbaek dari ladang, baru diterbangkan dari negara 14 jam duk kapalterbang , itu kalau dari Malaysia, kalau dari India , Uganda atau negara-negara lain korang cari sendirilah ye. Oleh kerana nak membalas budi dia bagi bag, itu yang aku ajak dia makan sekali .larikkkkkkk



Bahan untuk memerap pastikan yang halal, jangan main-main sekarang ni kalau tak de halalan ,kang kecoh plak dalam facebook opssss

1)kisar kering cili masak , bawang putih & merah & serai
2)sedikit kicap cair & sos tiram
3)sedikit madu
4)sedikit black pepper atau lada sulah
5)perahan lemon , kalau tak de lemon bantai je apa saja limau yang korang ada.
6) hirisan dari 5 helai daun limau purut
7)sedikit minyak bijan


Ikan Aruan Tasik adalah sejenis ikan laut banyak dipersisiran pantai.

Perap/gaul ikan Aruan tasik dengan bahan -bahan di atas, ingat gaul dengan penuh kemesraan ye guna tangan, kalau tidak tak sedap. Aku cakap seriuslah ingat main-main ke, nak sedap lagi perap semalaman supaya semua bahan perapan tadi masuk ke dalam isi ikan . Setelah kemesraan terjalin antara ikan Aruan Tasik ngan bahan perapan tadi, masukkan ia ke dalam oven bakar selama 30 minit guna suhu 200 darjah celcius api atas bawah .Selamat mencuba



Budak 14jam duk dalam kapalterbang , kalau tak mengedek ngan ikan Aruan Tasik aku, boleh tak?tak pe dia gedek ngan aku je. Nampak tak muka Firdaus yang ketakutan plus kegelian, lupa plak nak suruh dia senyum sampai ke pangkal telinga, ini dah boleh merosakkan reputasi aku punya blog.kui kui kui okey lupa nak bagi tau nak nampak kesan khas cantik molek kat ikan Aruan tasik grill , aku buh belahan tomato ceri, kalau suka boleh follow ye : )



Menu petang tu ikan Aruan Tasik Grill, Goreng kobis ngan carrot, aku buat sos pencicah ikan grill, lebih kurang sama ngan sos cili nasi hainan.





Jumpa lagi dilain hari dan waktu, Agenda aku lepas ni bawak Firdaus jumpa doktor ,lepas jumpa doktor , jalan-jalan cuci mata. Bahagianya rasa sehari tak padang muka chayanunalif muka empat segi tu : ) nampak tak betapa lebarnya senyuman aku hari ni.kui kui kui.opsss hampir terlupa nak bagi tau , korang tau tak jiwa ragaku bagaikan terasa-rasa, ada sotong yang tak senang duduk cam kera kena belacan bila nampak beg obersea aku tu. Jangan marah ye sotong , aweksss ko tak de beg cam tu kan?, bak kata yuyi, "tak sesuai tau kawan mak cam tu",opssss apasal lepas AA taubat aku plak menjangkit ni, sisotong tu yang banyak mengajar aku jadi cam ni.


Monday, January 30, 2012

Suatu hari di malam Anugerah juara lagu 2011

Tahniah Karma Faizal Tahir merangkul lagu terbaek 2011. yeah yeah yeah tepuk tangan sama-sama . Jangan pelik ye, ini blog aku , suka hatilah nak bagi sapa menang.kah kah kah. Faizal tahir ada pakej lengkap sebagai penyanyi merangkap penghibur, sapa yang tak suka faizal tahir jangan merempan dengan statement ni, sila main jauh-jauh. Entah kenapa setiap kali dia nak mulakan persembahan, aku rasa teruja, tak sabar nak tengok, aku suka atittude dia . Lagu-lagu dia semua aku suka. Lega Najwa latif tak menang opssss, maafkan mak kadang-kadang terober.


Kasihan geng aku sorang ni , gara -gara suami pegang remote control , dia tak dapat nengok juara lagu from A to Z. Geng kena redho, redho tu ikhlas, pasrah tu menyerah.kui kui kui. Kes cam tu aku dah biasa, nasib baik sipemegang remote control(suami) tak de malam tadi , pegi ambik ikan merah kat pengkalan, cantik je time dia balik dorang tengah umumkan pemenang .

Syukur Allah SWT makbulkan doa aku nak nengok juara lagu ngan tenang tanpa gangguan dari mana -mana pihak.kah kah kah . Geng cam tu ko tak nengoklah Jamal Abdillah ngan Awie beraksi malam tadi, pukul habis wa cakap lu, sampaikan Firdaus kata Awie tu kawan aku. Cis apa barang sikatik tu kawan aku, opssss kalau awie terbaca blog ni, harus aku kena kapak : )


Lihatlah doniya................realitinya Firdaus takut, aku paksa dia senyum, barulah meriah , aku mak yang kejamkan.kah kah kah Sila abaikan gambar sipemegang remote control kat belakang tu.

Jeng jeng tak sia-sia sipemegang remote control keluar di malam Final Juara Lagu , hasilnya lumayan dapat ikan merah gitu. Sesuaikan cite ni ngan tajuk : )


Tepek dua gambar baru puas hati. InsyaAllah minggu depan dorang balik baru aku , masak ikan merah ni, makan ramai-ramai best sikit .




Dekat rumah korang sapa yang memiliki kuasa penuh memegang remote control? kah kah kah

Sunday, January 29, 2012

penyiksaan , penyiksaan jugak, Juara lagu malam ni jangan lupa.

Malam tadi aku tidur lambat lebih kurang pukul 1, terbangun awal pukul 3 dari duk sorang terkebil-kebil aku bukak lappy meraban-raban pegi dari satu ke satu blog. Hampir 2 tahun berblog jarang aku buat blog walking, malam tadi boleh plak aku pegi follow blog orang.

Orang kata kalau telinga nipis, bunyi sikit pun cepat tersedar. Malam tadi , tak bunyi apa pun, cuma aku tak tahan dengar nafas Firdaus bunyi kuat sangat sebab selsema. Aku tengok dia syok je tidur sok sek sok sek, aku plak menderita jiwa dan raga kasihan nengok dia.Esok kalau tak dia okey lagi, aku nak bawak gi klinik.

Bila anak -anak tak sihat mood aku nak masak kureng, masak pun lauk -lauk orang kurang sihat. Aku masak sup ikan ngan goreng kobis + carrot je. Lega dah gosok baju sekolah Firdaus, tolong dia susun buku sekolah, esok pagi tak de lah kelam kabut.


Malam ni nak lepak nengok juara lagu, wajib tengok InsyaAllah, yang mingguan aku tak pernah layan, aku layan final je . Jangan Najwa latif menang udah, opsssss kalau dah rezeki dia menang , nak buat cam mana ye dak. Aku tak boleh target kali ni sapa yang juara, aku tak sabar nengok persembahan Faizal Tahir ngan shila hamzah je, dorang tu penghibur. Jangan marah aku tak berapa tahu pun, sapa yang masuk Final, aku tahu pun 2 -3 kerat je.Poyokan aku, berkobar-kobar macam tahu sangat.


Kobis goreng + carrot


Sup ikan tebal pipi kot, aku pun tak dapat nak agak, main rembat dari dalam esbok. Kalau nak resepi sup ikan petik je belah kiri ni, semua ada macam gosok lampu Aladin. his his bila nengok gambar sup ikan ni , aku rasa cam ada kekurangan je, ooooo lupa tabur daun sup, kira halal lah
: )





Part paling best Firdaus ni , walaupun sakit selera tak pernah sakit, berselera je ngan nasi lagi lah kalau ada sup ngan sayur : )




Jumpa lagi dilain hari dan waktu,jangan lupa tonton final juara lagu malam ni kat TV 3.



Friday, January 27, 2012

Mee kuning produk orang melayu, halal

Aku suka bihun goreng berbanding mee goreng, tengok situasi jugaklah, kalau mee goreng tu masih panas aku layan gak, tak suka bukan bermakna tak makan : ). Cuti tahun baru cina hari tu aku tidur rumah yuyi, aku goreng mee tuk sarapan pagi , yuyi nak beli je, aku yang tak bagi , tengah free lagi best masak sendiri daripada beli, lagilah kalau nak beli dari bangsa asing, aku kureng sikit.

Aku saja nak bagitau, mee yang aku goreng ni produk orang melayu ye HALAL, bukan apa takut jadi pertikaian plak. Jangan marah dengan statement aku ni, selalu aku cermin diri dulu sebelum nak menegur atau nak bertanya status halal dan hukum syarak, cam ni lah contohnya "ko nak tegur orang tak sembahyang , pada aku tak salah ko menegur, tapi apa kejadahnya ko sibuk nak tegur orang, dalam masa yang sama ko tak bertudung , janggal sangatkan molek kalau ko baiki diri sendiri sebelum menegur orang lain, tak de lah orang yang kena tegur tu pandang ko atas bawah" seperti ketam mengajar anaknya berjalan  betul" detik hatinya. "mak , agak mendalam maksudnya disitu" bak kata yuyi

Buat pengetahuan semua pekerjaan aku tak de terbabit langsung ngan tepung , roti , minyak dan apa saja produk yang menjadi pertikaian di facebook tu, kalau nak bertanya , sila pastikan soalan kamu tu berkisar kepada makanan haiwan di bawah

Ayam
itik
lembu
arnab
burung puyuh
kambing


Okey habis ye peace no war, lenkali tak payah nak ambik tahu sangat benda yang tak mendatangkan hasil tu, kalau rasa nak makan yang halal je, sila tanam ubi kayu atau segala sayur mayur kat sekeliling rumah, bela sendiri ayam itik, InsyaAllah halal : ) tak minatlah  orang tanya soalan yang bukan sepatutnya aku yang kena  jawap , lainlah  syarikat aku bekerja ni bagi aku RM20,000 sebulan jadi jurucakap produk , rela aku jadi mangsa kritikan dan hentaman orang.kah kah kah


Jom goreng mee basah

Bahan-bahan

Basuh dulu mee kuning , kemudian tuskan, (tips mengelak mee goreng kamu menjadi kering)
siang seikat sawi, cuci beseh dan tuskan
2 keping dada ayam , cuci berseh kemudian hiris
sedikit taugeh- tak suka taugeh , boleh tukar sayur lain
sos tiram
kicap kipas udang -lemak manis
5 tangkai cili kering kisar ngan 3 ulas bawang putih dan 4 ulas bawang merah

Garam tak diperlukan ketika mengoreng mee sebab sos tiram ngan kicap dah cukup memberi kesan masin pada mee.kah kah kah

Trade rumah yuyi kuali hitam tu .kah kah kah

cara-cara membuatnya

1)Tumis cili kisar hingga pecah minyak
2)Masukkan hirisan isi ayam-kacau hingga separuh masak
3)Masukkan sawi-kacau dan kaup balik
4)Masukkan mee kuning -kacau sekata,
5)masukkan kicap ngan sos tiram,rasa ikut citarasa sendiri
6)Last sekali masukkan taugeh, kacau sekejap kemudian angkat sedia dihidang.






-KEJAYAAN DAN KEBAHAGIAN ADALAH MILIK SETIAP INSAN-
~~BERBAHAGIALAH DENGAN APA YANG ADA DIDEPAN MATA~~~

Thursday, January 26, 2012

Malam kedua tahun baru cina di HM Sri Bagan Restoran Seafood, Bagan Lalang

Agenda kita orang malam kedua tahun baru cina , makan -makan di HM Sri Bagan Restoran Seafood . First time makan kat situ last year , kita orang dah terpikat lala masak serai ngan ketam black pepper. Lala yang jenis kulit keras ni susah cari kat pasar, kat pasar yang banyak ada lala besar berkulit nipis , tak pun yang kecik.


Sapa tahu nama benda alah ni angkat tangan, aku bantai je panggil lala, sedap dimasak serai.

lala ni gambar tahun lepas , masa ni dapat banyak, malam tu lala ni dapat ciput je sebab sampai lambat , dah ramai yang rembat, ni semua gara-gara nak buat rambut yuyi cam bo derek semua bertocang. kah kah kah , cadang nak sampai sana tepat pukul 6 petang tertunda ke pukul 8.30 malam.

Dah macam roman retis k-pop plak anak lelaki aku ni , apasal budak sekarang ni tak berfacebook tak boleh ke : ) . Hari tu aku saja duk menyembang ngan anak lelaki ni aku pasal najwa latif yang nyanyi cinta muka buku, aku kata suara najwa tu tak delah best sangat, cam manalah boleh terpilih masuk juara lagu. Dia beriya-iya mempertahankan najwa latif mentang-mentanglah budak tu nyanyi cinta muka buku, dia plak kaki facebook, yang tak tahan dia boleh cakap najwa latif tu cantik manis. sabau je lah.



Gambar suasana di HM Sri Bagan Restoran Seafood , credit to HM Sri Bagan Restoran seafood

Silap kita orang tak call reserved tempat, sampai je sana lebih kurang 8.30 malam, dah tak de tempat, biasalah hari cuti perayaan mesti ramai orang, kalau nak tempat kena tunggu , dorang suruh kita orang jalan-jalan dulu sementara menunggu dorang call lagi 1/2 jam.Alhamdulillah tak sampai 10 minit, dorang call bagitau ada tempat kosong.


Nampak tak punya ramai pengunjung restoran malam tu sedang memilih ikan dan makanan laut, dah macam orang beratur beli nombor pun ada : ), cam mana lala tu tak cepat habis : (


Air minuman yuyi order, carrot juice, aku ngan Firdaus fresh orange , anak lelaki aku yang skema ni order milo ais forever, suami plak teh limau ais.



Hidangan semua sedap hingga menjilat jari, mestilah jari dah semuanya makan pakai tangan malam tu, tak pedulik masa tu dah tak ingat sebab semuanya sedap.

1)ketam masak black pepper
2)baby kailan goreng
3)lala masak serai, terpaksa dicampur ngan lala besar berkulit nipis sebab lala kulit keras ciput je.
4)sotong masak cili



Pada pandangan aku selain dari masakan kat HM Sri Bagan Restoran seafood ni sedap dan menepati citarasa ramai, pengurusan restoran pun terbaek, segala urusan berjalan lancar, kalau pengurusanya kekal cam ni , InsyaAllah tak mustahil pada masa akan datang restoran ni lebih maju dan boleh bukak banyak lagi cawangan.

kalau nak tanya tu agak-agaklah , aku bukan JAKIM--sambungan riang ria di Gong xi fa chai

Entah kenapa semenjak kebelakangan ni mood aku nak berblog semakin pudar, bertambah pudar lagi bila ada beberapa pengomen yang bangkitkan lagi isu status halal beberapa produk syarikat  aku bekerja, ia menjadi topik perbualan hangat di facebook sekarang ni, kata pengomen tu. Tak sangka lepas kecoh isu roti massimo, kecoh plak isu produk yang lain, sekiranya isu ni tak dibendung mau berlarutan, motip jeles vs dengki : )

Aku sebenarnya malas nak menyuarakan isu ni, tapi bila ada pengomen masih tak faham ngan pendirian aku , masih lagi nak bertanya pasal isu tu, mula lah aku bengang. Buat pengetahuan pengomen tu , aku tak tahu pun tentang isu pasal produk syarikat  aku bekerja tu kat facebook, nak update blog pun tak de masa, inikan pula nak melepak kat facebook, lucu plak bila pengomen tu tanya kat aku.

Hari tu aku dah bagi tau kat sini , tak baca ke ? kalau boleh aku tak nak ambik port pasal halal haram produk syarikat aku bekerja, kalau rasa tak puas hati pegi tanya pihak JAKIM sendiri, status produk-produk tu semua. Buat masa sekarang ni dan masa akan datang , banyak lagi perkara mustahak yang aku kena ambik berat dan fikir  terutama hal family, bukannya hal status produk tu semua ,serta hal yang lain-lain.

Kalau nak bertanya , sila pastikan dulu pertanyaan tu masuk akal , tak de lah aku kena fikir 100 kali nak cari jawapan, kang silap haribulan jawapan tak dapat , aku plak hangin satu badan.kui kui kui, contohnya pengomen tu tanya status produk minyak sri murni, buat pengetahuan korang syarikat aku bekerja tu hanya pengedar minyak sri murni dan beberapa produk yang lain. Sila baca label kat botol minyak sri murni tertera pengedarnya FFM marketing. Kalau was-was  status  minyak sri murni  tu pegilah tanya kat pengilang minyak  sri murni atau pihak JAKIM.

Bak kata suami aku minyak babi tu mahal, tak sebodoh tu peniaga makanan bangsa cina nak bubuh minyak tu dalam masakan dorang. Kalau rasa ragu ngan status sesuatu produk, tak payahlah makan, ye dak. Tak payahlah menjerit-jerit kat laman sesawang ngan facebook, tak mendatangkan hasil langsung, tak tahu lah  motip  dorang nak kecoh pasal produk syarikat  aku bekerja  semenjak dua menjak ni ,  dorang lupa ke  syarikat yang menghasilkan produk ni dah lama bertapak kat Malaysia, sejak tahun berapa korang google sendiri tak pun pegi ke website ni.

Kat dalam malaysia ni apa barang yang orang cina tak buat, sampai kicap pun orang cina buat, produk orang melayu boleh dibilang ngan jari. Kat pasar rata-rata orang cina yang berniaga. Terserahlah pada kita sendiri samada nak beli atau tidak. Daripada kecoh sana sini status halal haram , rasanya lebih baik kita fikir cara nak naik taraf peniaga melayu , nak majukan bangsa dan negara, cam mana nak buat kilang sendiri hasilkan tepung , minyak roti serta semua produk makanan orang melayu ye dak, masa akan datang boleh gak anak-anak kita bangga ngan kejayaan datuk nenek mereka. Kalau rasa tak mampu nak majukan bangsa dan negara, majukanlah diri sendiri dan keluarga, jangan sibukkan diri  nak lambakkan dosa ngan menyibuk hal orang lain .kah kah kah kah

Naik malas cite yang tak mendatangkan hasil tu, kang kalau tak explain dorang  tanya  lagi soalan yang sama kat aku, susah melayan orang yang tak paham bahasa ni . Okey last kopek cite riang ria Gong xi fa cai kat rumah MIL malam sabtu lepas. Selain dari berjimba-jimba ngan familiy, aku ngan anak -anak dapat angpau dari MIL,dapat angpau tak pe , jangan dapat penampau.kah kah kah

Anak-anak aku ni ober the river nak pakai baju merah, suami aku relax je pakai baju hijau, bangsa cina ni pantang kaler hitam je, lain kaler okey . Semalam aku cuti demi menghormati , (jelas ye aku menghormati bukan mempercayai), takut ada yang salah paham plak), adat dorang yang tak boleh bekerja pada hari ganjil . Lagi satu pantang dorang tak boleh menerima angpow dari orang yang baru kematian ahli keluarga terdekat, aku tak tahu pantang ni semua, tapi aku teringatlah tahun lepas MIL pulangkan  angpow yang aku  bagi,  katanya dia tak boleh ambik  sebab ayah aku baru meninggal dunia.


Firdaus tunjuk gigi dia yang rongak

tahun ni tak sempat nak ambik gambar MIL , aku tepek gambar lama jelah.


Anak-anak aku yang ober the river, bersama adik ipar,biras dan anak. Borak sakan ngan MIL , aku terlupa nak ambik gambar masa dorang makan.


Buah tangan tuk MIL, aku buat butter cheese cake, nak resepi ambik kat sini ye



Lauk wajib ada ayam goreng mengcongkam jiwa raga.kah kah kah ,resepi kat sini ye.

Lauk wajib ada , kambing masak kari pekat



Lauk wajib ada , sayur goreng.


Goreng brokoli ngan kobis cina

hirisan bawang putih
kicap cair
sos tiram
fillet atau isi ayam hiris nipis, gaulkan ngan sedikit kicap cair , kemudian digaul ngan sedikit tepung jagung atau tepung ubi.
hiris sebelah dari sebiji capsicum merah
green peas & carrot yang sudah dicelur

Cara-cara membuatnya

1)Tumis hirisan bawang putih hingga layu, ketepikan
2)Tumis isi ayam, kacau hingga separuh masak , kemudian kacaukan sekali bersama tumisan bawang putih tadi.
3)Masukkan brocoli kacau hingga lembut
4)masukkan kobis cina , kacau sekejap
5)bubuh sedikit kicap cair sebagai garam ngan sos tiram sebagai penambah rasa.
6)Bubuhkan sedikit air, kacau sekejap , angkat sedia untuk dihidang



Grean peas ni dah jadik peberet firdaus-ratah cam tu je

Goreng grean peas ngan kobis cina

hirisan bawang putih
sos tiram
fillet atau isi ayam hiris nipis, gaulkan ngan sedikit kicap cair , kemudian digaul ngan sedikit tepung jagung atau tepung ubi.
green peas & sedikit hirisan kobis cina- cuci berseh dan tuskan

Cara-cara membuatnya

1)Tumis hirisan bawang putih hingga layu, ketepikan
2)Tumis isi ayam, kacau hingga separuh masak , kemudian kacaukan sekali bersama tumisan bawang putih tadi.
3)masukkan green peas kacau hingga lembut , bila grean peas dah separuh lembut masukkan kobis cina kacau sekata.
5)bubuh sedikit sos tiram sebagai penambah rasa.
6)Bubuhkan sedikit air, kacau sekejap , angkat sedia untuk dihidang





Okey berjumpa lagi dilain hari dan waktu, kurangkan kontroversi tingkatkan prestasi, kejayaan dan kebahagian milik setiap insan.

Sunday, January 22, 2012

Gong Xi Fa Chai , Happy Chinese New Year 2012, year of the Dragon

Pertama sekali aku nak mengucapkan Gong Xi Fa Chai dan Happy Chinese New Year kepada semua rakan cina, terutama sekali kepada MIL ngan SIL aku. Pada rakan taulan dan sahabat handai , saudara mara, oppppssss buat pengetahuan semua aku tak de saudara mara,(apalah guna saudara mara ketika berada je) , kui kui kui yang dalam perjalanan balik kampung , berhati-hati semasa dijalanraya, semoga selamat pegi dan selamat kembali.




Hari ni aku sibuk sikit, nak kemas rumah , nak pegi pasaraya cari apa yang patut tuk bagi MIL, sekejap lagi plak nak buat butter cheese cake, nak bawak ke rumah MIL, nanti malam ada makan besar yang tak de berapa besar sebab keluarga MIL dah campur India, jadi tahun baru cina selalunya disambut secara sederhana . Pagi lagi MIL dah call , jemput kami sekeluarga makan di rumah dia malam ni.

InsyaAllah jika ada kesempatan esok aku update lagi blog ni . Terima kasih kepada yang sudi singgah ke blog cik ina do do cheng. I love u all , tiba-tiba berlagak divakan .kah kah kah .Kawan-kawan semua, jangan risau dan jangan gundah gulana, jika aku tak singgah ke blog kamu dalam beberapa hari ni, itu semua tak lain hanyalah kerana aku terlalu sibuk menguruskan keluarga dan pekerjaan yang lain .


Jumpa lagi.......................




GONG XI FA CHAI -HAPPY CHINESE NEW YEAR










Thursday, January 19, 2012

selepas 16 tahun

16 tahun aku simpan bengkek, hari ni aku terpaksa luahkan, korang pernah dengar ke ayat bengek?kah kah kah . Semoga dia ......baca blog aku hari ni. Dia mesti pernah baca blog aku , kalau tidak masa kan, time aku puji  dalam blog, dia boleh senyum bila bertembung ngan aku, time aku kutuk, dia menjeling plak,  doniya !  doniya ! cam tu lah perangai manusia bila kita puji atau cakap yang baik -baik pasal dia tak pernahlah nak kenang atau ucap terima kasih, sekali kita kutuk sampai mati dia ingat : (

Company aku bekerja ni setiap kali tahun baru, bulan january ada kenaikan gaji. Setiap kali itulah aku dengar diolog yang sama dari mulut dia. Mungkin dia dah hafal diolog tu sepanjang malam , cam ni dialog dia "saya dah sedaya upaya naikkan gaji u, ini  je saya termampu buat, yang lain mc atau cuti u kena jaga , sebab pengurusan tengok tu semua"  16 tahun  dengar diolog yang sama, ada satu ketika sampai mulut aku nak terlepas cakap "u tak jemu ke guna diolog yang sama?. Aku pun naik meluat ngan diolog tu, apatah lagi dia, kah kah kah , kadang-kadang rasa nak sumbat mulut dia ngan petola pun ada.

Masalahnya sekarang, selama ni  tak pernah lagi aku komplen  pasal kenaikan gaji . Bila aku tak komplin , dia  sibuk nak jawab, sekarang ko jawap pertanyaan aku ni, kenapa beberapa tahun dulu aku jarang ambik mc ngan cuti, kenaikan gaji aku sama je macam sekarang ni, pendekkan cite 16 tahun keja dapat kenaikan gaji yang sama, ko simpan rekod ke tak ni, atau ko sibuk  hafal diolog yang sama tu je.kah kah kah, next year tukar diolog lain ye, mak marah ni.

Habis satu bab , ini lagi satu bab buat aku bengkek, budak  keja kat sini  tak sampai setahun ,ada kelulusan ijazah, degree dan kelulusan yang setaraf denganya sibuk nak bertanya macam tak puas hati ngan aku dan kawanku yang bergaji tinggi. Perlukah aku bagi penjelasan yang aku ngan kawan aku tu dah keja 16 tahun   mendapat pendapatan yang sama ngan dia yang keja tak sampai setahun, dia tak rasa terhinakah nanti ngan penjelasan aku tu : ( Mengapalah manusia tak pernah rasa bersyukur dengan apa yang dimiliki, sedehnya. Perlukah aku jelaskan lagi yang gaji permulaan aku bekerja kat sini RM490, gaji permulaan dia  menyamai gaji 16 tahun aku keja kat sini .kah kah kah , pi mai pi mai tang tu.


Habis satu bab, ada lagi satu bab sampai sekarang aku tak paham ngan orang yang sibuk nak mempertikaikan kemampuan orang lain memiliki sesuatu barang yang boleh dianggap mewah. Masalahnya sekarang ni sekiranya orang yang beli barang tu , memang orang kaya, dia taklah sibuk nak ambik tahu, cuba yang beli barang tu tak berkemampuan pada pandangan dialah, mula dia sibuk nak tanya orang tu keja kat mana, berapa gaji orang tu sebulan. cutun betul!!!!!!!!!!!!!! boleh tak ko pegi mati...........detektif conan pun tak cam tu.


Habis satu bab , masuk bab Islamik sikit, ada sorang ni barulah berjinak-jinak  bertudung masa umur dah nak senja, tak kisahlah janji dia berubahkan. Masalah bila dah berjinak kearah kebaikan tu, dah pandai plak mengharam-haramkan tudung ni tak boleh pakai , tudung cam ni haram, hello adik manis bak kata Firdaus, Masihkah ko ingat sewaktu umur senja ko pakai skirt , tak de seorang hamba Allah pun sampai hati nak haramkan skirt ko. Bila dah berubah kearah kebaikan tu , rasanya lebih manis kalau menyeru orang kearah kebaikan dari sesuka hati melabel yang  itu haram  yang ini haram.peace no war.kah kah kah kah kah : )


Hari ni hati aku lega sikit , selepas meluahkan segala kebengkekan selepas 16 tahun bergelumangan ngan rasa bengkek. Semoga tahun depan dia tu tukar diolog, tak pun  diam je, cam tu  hati aku tak delah  bengkek sangat. Kadang-kadang kita lebih tenang bila  seseorang tu diam dari bebel tak tentu pasal tentang hidup orang lain atau kita.kah kah kah

Wednesday, January 18, 2012

Sensitifnya KFC hari ni

Kat opis aku dari semalam hingga ke tengahari tadi sana sini rakan opis menyebut KFC. Aku dengarkan je, malas nak ambik port. Ada beberapa rakan opis bagitau aku esok ada tauke pekerja kontrak nak belanja KFC sempena tahun baru cina . Aku anggukkan je, entahlah aku  susah sikit  nak percaya jika tuan punya badan yang nak belanja tu tak bagitau aku sendiri.

Selagi tak de black and white dari tuan punya badan mana mungkin aku buang air setempayan , bila dengar guruh dilangit . kah kah kah syyy jangan cakap ngan sesiapa kat opis aku ni orang yang berstatus mewah adalah orang yang paling mengelupur bila dengar khabar angin ada  orang  nak belanja makan .opsss ada yang terasa plak , bila  baca statement  ni.

Pegi opis hari ni aku tetap bawak bekal nasi, lauk kari ikan, sepat masin ngan sweet peas goreng , balance lauk malam tadi. Sesiapa yang nak tunggu KFC sila tunggu, aku tak de hal, yang aku tahu time lunch aku  dah ada bekalan makanan. Sedapnya makan tengahari tadi makan bekal sendiri. Sampai la ni batang hidung KFC pun aku tak nampak, ramalan ku benar belaka, kan aku dah kata
apa diharap padi seberang
entah berbuah entahkan tidak
entah dimakan pipit melayang
jangan diharap kasihnya seorang
entah dikenag entahkan tidak
entah hamba saja terbayang-bayang

Bila aku baca berulang kali pantun ni, aku pelik apa kaitan pantun ni ngan tak dapat makan KFC.kah kah kah


Berbalik kepada cite pelik, kadang -kadang aku pelik ngan sorang hamba Allah ni, dia memang makan yang halal je bercakap mengenai yang halal je, memang bertegas bab haram ni, tapi bila ada sorang ni kena nombor nak belanja dia makan, tup tup boleh plak makan duit hasil kena nombor.syyyyy itu ke yang orang panggil double standard : )

Aku ni tak suka sangat bercakap bab halal haram ni, tak suka kecoh, macam kita je sorang yang tahu halal haram, kalau rasa diri tu berani bercakap, berani jugak tanggung risiko.

Kepada sesiapa yang tak dapat makan KFC hari ni, silalah beli sendiri balik ni ye, murah je , nah aku bagikan link KFC, pilih je yang berkenan dihati.

Ya Allah ya tuhan aku , syukurlah ikan sepat masin ni ada, rasanya lagi sedap dari KFC kot, pendapat ni mewakili diri aku sendiri.kah kah kah . Tiba-tiba teringat ikan sepat masin masak lomak cili api buh nenas. maveles.

Ikan GT @Gerepoh sebelum


Ikan GT@ gerepoh selepas dimasak kari.kah kah kah



Semenjak dua menjak ni  aku gemar sangat ngan sweet peas campur kobis cina atau carrot  goreng ngan  isi ayam. Bukan aku je yang gemar, suami ngan Firdaus pun mengemarinya. Resepi esok ye, mak tengah bowing ni tak dapat makan KFC. huk huk huk sambil hentak kaki kat lantai, bukan mak tau , mak tengah ajuk dua ekor beruk mak yehhhhhh.




Jumpa lagi dilain hari dan waktu, ingat pesan orang tua-tua , mendengar guruh dilangit jangan air di tempayan, kolam tong besar dicurahkan.

kemas kini esbok hasilnya menjadi bubur jagung

Bab berseh memberseh esbok ni, aku bukan orangnya, kalau kemas kini atau clearkan esbok itu bagi kat aku. Mata ni berbulu bila nengok esbok aku tu penuh stock makanan atau bahan mentah yang lebih dari seminggu otomatik tangan ni cepat je nak meloyong ke tong sampahhhhh, jangan salam faham tak semua aku loyong tau, mana yang berguna aku recycle jadikan lauk. Semalam duk kemas kini esbok, jumpa balance jagung hari tu,4 tongkol .

Malam tadi lepas masak, jenuh aku duk pikir nak buat apa ngan jagung tu, tengok balik dalam esbok, jumpa plak kelapa parut, suku tin susu cair, gula kabung seketul ngan sagu biji, rasanya kalau nak buat bubur jagung dah cukup syarat.


Kupas kulit jagung yang 4 tongkol tu, leraikan isi jagung guna pisau

Aku suka buat bubur guna susu cair atau susu rendah lemak, entahlah dari dulu memang aku tak suka buh santan. Ini pendapat aku ye ,bubur yang buh santan tak boleh simpan lama dalam esbok,nanti kurang sedap, rasa tengik pun ada. Memandangkan susu cair aku tu ciput sangat, terpaksalah topup ngan santan dari perahan sebiji kelapa parut jumpa dalam esbok belah atas : ) boleh main jumpa plak ye.

1/2 cup sagu biji, cucurkan ngan air sekejap

Gula kabung / melaka-bantai je, seketul ye


Lebur semua dalam periuk kecuali sagu biji(jangan main suka lebur, kalau jagung tak pe, segala jenis kacang tak boleh tau), buh sekali 2 helai daun pandan ngan 1/2 tsp garam.


Tembokkan bubur jagung tu hingga mendidih, kaup dan buang buih dipermukaan bubur jagung. guna api sederhana ye. Sukatan air terserah pada citarasa masing-masing, kalau suka cair buh lebih santan dan sebaliknya.Last sekali buh sagu biji, biar hingga sagu biji bertukar kembang.Tutup api, angkat , sedia dihidang panas atau sejuk.

Jemput makan

Suami suruh aku simpan bubur jagung tu dalam esbok belah atas, biar beku katanya, dia nak peling-peling cam makan sekerim.

Budak yang tak berapa suka makan bubur jagung dan apa saja jenis bubur yang manis

Dia yang suruh aku ulang tayang ambik gambar ni, nakalkan, nak buat mata cam tu plak, konon encemlah tu : )





Balik rumah nanti pegi check esbok korang, mana tahu ada pokok bawang atau halia tumbuh: )

Tuesday, January 17, 2012

Hidangan aneka sayur - kobis cina, timun, carrot, bendi-baca sampai lebam

Janji-janji manis hari tu , hari ni aku tunaikan bagi resepi nasi goreng cina. Resepi nasi goreng cina ni untuk yang berminat je, yang tak berminat, paham-paham sendiri udah : ) mak ni bukanlah mahir sangat dalam selok belok memasak ni, saja nak tunjuk terror sesekali , boleh ye dik nun. cite kali ni panjang sikit, baca sampai lebam ye, tak pun baca sampai pecah darah.kah kah kah kah


Nasi goreng cina

Bahan-bahannya

1)sekeping dada ayam- hiris/potong kecil kemudian gaulkan ngan kicap cair
2 6 ulas bawang putih dihiris
3) sedikit hirisan kobis cina
4)1/2 batang carrot di potong dadu (kalau suka boleh buh mix vege) aku tak suka, memang   x  kan mix vege , aku trauma termakan mix vege basi dalam nasi goreng cina kat  sebuah  kedai ,  sejak dari tu  mak scary ngan mix vege, jalan paling selamat mak potong dadu je carrot tu sendiri. Sesiapa yang ada guna mix vege mak tak marah ye, mak cakap ni mewakili diri mak sendiri, kat blog kena explain betul-betul, takut ada org  yang salah penerimaan : ).
5)sedikit sos tiram penambah rasa.
6)sedikit kicap cair sebagai penganti garam
7)sedikit minyak bijan
8)dua biji telur.



cara-cara membuatnya

1)Tumiskan hirisan bawang putih hingga layu dan naik bau ketepikan ditepi kuali
2)masukkan isi ayam , kacau hingga separuh masak ketepikan ditepi kuali
3) masukkan carrot yang dipotong dadu, kacau hingga empuk ketepikan ditepi kuali
4)pecahkan dua biji telur , kacau hingga garing sepenuhnya, kemudian masukkan kobis cina.
5)Masukkan nasi sejuk,buhkan sedikit sos tiram ngan kicap cair kacau hingga semuanya bergaul, guna api kuat semasa mengacau nasi goreng, akhir sekali titiskan 2-3 titik minyak bijan.Kacau, angkat dan sedia dihidang.

Habis part nasi goreng kita ke part hidangan aneka sayur lah sangat.keh keh keh

Bendi goreng udang kering

Bahan -bahan

1)17 batang bendi muda  sederhana besar
2)6 ulas bawang putih kisar ngan 1/2 gengam udang kering yang sudah dibasuh berseh
3)1sudu besar cili kisar
4)3)sedikit sos tiram

cara-cara membuatnya

1)Basuh bendi kemudian tuskan.
2)Tumis bawang putih yang dikisar ngan udang kering tadi hingga naik bau kemudian tumis cili kisar hingga pecah minyak
3) Kecikkan api, hiris semua bendi terus ke dalam kuali, sambil mengacau.
4)Masukkan sedikit sos tiram sebagai penambah rasa, kacau sebentar, sebelum angkat buh sedikit air.


Timun goreng ngan bawang putih

Anak-anak aku bab sayur tak memilih, jangan goreng peria udah memang dorang x kan peria, Aku plak berhantu ngan peria memang peberet sangat.Kalau dalam esbok tak de sayur , timun pun aku bantai , kena cara mengorengnya sodap : )


Bahan-bahannya simple je

1)sebatang timun dikupas kulit-potong ikut suka
2)6 ulas bawang putih hiris nipis
3) sedikit daun bawang hiris kasar
4)sedikit sos tiram


Cara membuatnya

1)Tumis bawang putih hingga naik layu dan bau-ketepikan ditepi kuali
2)masukkan timun, kacau hingga lembut-guna api sederhana
3)akhir sekali masukkan sos tiram, sebelum angkat buh sedikit air diikuti ngan hirisan daun bawang .


Timun goreng bawang putih-tedap




Okeylah sampai sini je, buat masa sekarang ni, aku kena kurangkan aktiviti menghadap lappy pada waktu malam, mengajar   Firdaus membaca dan menulis harus diberi keutamaan, almaklumlah dia tahun satu masih banyak benda   kena belajar. Kalau ada kesempatan buat BW pun , waktu subuh.harap maklum ye :  (
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jangan ikut sangat

Advertisements

Twitter

anak-anak cik ina