Monday, April 30, 2012

erkkkk Berani punya budak-merapu merapu best

gambar kredit to meow meow -Lakonan Mike B super spontan (macam aku pernah dengar je ayat super spontan sebelum ni tapi dimana ye)


Saper yang dah tengok berani punya budak angkat tangan?saper yang belum tengok tu sila sila beranikan diri pegi tengok cite berani punya budak, kalau korang tak tengok cam mana korang nak jadi berani diri cam Firdaus. Filem ni sebenarnya tak sesuai ditonton oleh budak-budak dibawah umur 18 tahun sebab filem ni ada banyak babak aksi pertarungan  katanya penjual tiket tu, oleh kerana Firdaus  berani punya budak dia berani menyeludup masuk ke dalam panggung wayang ,tak caya udah nama mu dollah sambung sendiri. Di akhir filem Afdlin Shauki ada menyatakan  sekiranya Filem Berani Punya Budak mendapat sambutan yang sangat mengalakkan dia akan buat sambungan filem tu. Afdlin shauki sebelum ko buat sambungan filem Berani Punya Budak mak nak pesan, kalau boleh kau  kurangkanlah  sikit babak aksi pertarungan yang kurang penting,bukan apa setiap kali ada babak aksi pertarungan  setiap kali tulah jantung mak dag dig dug , tak senang duduk pun ada terlampau bowing,   babak yang lain-lain  okey keep it up with kim kardshian : )
Wayang start pukul 8.45 sebelum tu sempat lagi shopping barang dapur sikit ,nasib baik anak bujang mak rajin tolong menolong mak masukkan barang dalam troly : )

Mak nak komplin kenapa JJ poster filem Berani punya budak sekeping je kat atas plak tu, tak dapat anak-anak mak nak posing sakan kat depan poster berani punya budak : (

Cuba tiru cam MBO kat Harbour palace bersepah sepah poster filem sampaikan dalam lif pun ada poster filem , meriah : )

Pengarah


Penulis:
:
(Lakon layar)
Lakonan:
:
Tong (Pelakon Utama)
:
B (Pelakon Utama)
:
Detektif Azman (Pelakon Pembantu)
:
Detektif Azlan (Pelakon Pembantu)
:
John (Pelakon Pembantu)
:
Adik John (Pelakon Pembantu)
:
Meaw (Pelakon Pembantu)
:
Lita (Pelakon Utama)
:
Informer (Pelakon Pembantu)
Krew:
:
(Pengurus Produksi)
Penerbit:
:
(Penerbit)
:
(Penerbit Eksekutif)
:
(Penerbit Eksekutif)



Sinopsis:
Shuhami Abdullah/Tong (Afdlin Shauki) baru sahaja tiba di lapangan terbang, namun dia telah ditangkap oleh pihak Interpol & disoal siasat kerana disyaki terlibat dengan kegiatan gangster Thailand. Di sini, Shuhaimi berceritakan mengenai kehidupan abang iparnya. Pairot, kembali semula menjalani kehidupan normal selepas keluar daripada penjara dan dia menguruskan restoran bersama iparnya, Tong. Kemudian, satu hari Pairot mendapat satu panggilan untuk melaksanakan tugas terakhir, iaitu mencuri data peribadi pelanggan daripada sebuah syarikat kad kredit.
Pairot telah dipaksa untuk melakukan kerja tersebut setelah pemanggil menculik Tong dan mengugut untuk membunuh dia sekiranya kerja itu tidak dapat diselesaikan. Pairot terpaksa melakukan kerja itu dan berjaya melepaskan Tong. Namun, perkara tersebut menjadi kucar kacir apabila Pairot telah dikenalpasti sebagai penjenayah & diburu oleh pihak polis serta Metropolitan Mafia.
Mereka berdua berjaya melepaskan diri dan bercadang untuk menjumpai timbalan presiden syarikat kad kredit untuk memaklumkan bahawa Pairot tidak bertindak atas kehendak sendiri. Walau bagaimanapun, semakin lama mereka semakin terperangkap dengan situasi ini, dan ia melibatkan konspirasi yang telah dirancang lebih awal. Adakah mereka berjaya menyelesaikan masalah tersebut?


Jika anda budak berani anda mesti tonton berani punya budak : )

Jalan-jalan cari air kat Sungai Congkak

Salam kengkawan....

Rumah saper hari sabtu ngan minggu tak de air, angkat tangan!!.Aku sendiri tanya aku angkat tangan boleh? gedikkan nak angkat tangan : ) Bila tak de air kat rumah terasa rimas semacam, nak wat apa pun tak boleh.Suami aku gi mancing dapatlah selautan air, tak delah dia merasa sangat sengsara ketiadaan air hari sabtu tu. Cian masa aku tengah terbe.... plak dibuatnya  tak de air , tanjat memon cepat-cepat aku tadah air dalam baldi dapatlah setengah baldi untuk mencuci apa yang patut.

Masa  rumah tengah tak de air ni malas aku nak duk rumah, yuyi ajak tidur rumah dia aku on je. Petang minggu tu tengah aku nak bersiap nak balik  ke rumah   Yuyi plak nak  ajak aku ngan Firdaus pegi jalan jalan cari air kat Sg.Congkak. Selalunya  pegi pegi last minute ni aku tak berapa berkenan sangat  tapi oleh kerana kasihan  ngan Firdaus dari minggu lepas  teringin nak mandi  sungai aku ikutkan jelah. Bukan apa ,kalau dibagitau awal-awal nak pegi mandi sungai  bolehlah  aku prepare makanan nak dibawak ke sana, spesis aku ni suka bawak bekalan makanan dari rumah bila pegi mandi manda  barulah happening bertambah lagi happening bila dapat berkumpul buat barbeque . Sebenarnya yuyi  saje tak nak bagitau aku awal-awal cadangan na
k ke sungai sebab dia tak nak aku penat-penatkan badan masak itu & ini .ooo tak pe lenkali jangan harap aku nak pegi bila dibagitau last minute aci tak.

Jomlah layan gambar aku yang berapa nak cantik sangat ni : )Sampai sana sempat lagi kita orang layan chalet RM20 3jam jadilah buat tempat letak barang ngan tempat salin baju. Masuk je chalet tu aku terus periksa dinding chalet tu dulu mana tahu kat dinding ada lubang sesat. Geleng kepala yuyi bila dia nampak aku periksa dinding tujuan aku sebenar wat camtu saje nak buat provakasi bagi dia bengang .

Aku tepek gambar ni sebab aku suka sangat ngan muncung budak manja sorang ni : )


Macam orang tua kan siap sapu balm harimau kat tengkuk.

montel saja nak buat provakasi bagi abang bengang.
Sampai je kita orang  hirup-hirup udara keliling chalet 5 star  tu dulu .kha kha kah

Cian gula-gula hack kena angkat barang : )
Permandangan sungai berhadapan chalet 5 star yang kitaorang sewa..
Nakal tau Firdaus ni dia boleh enjut katil tu sambil gelak-gelak siapa tanya aku lagi "mak kenapa tilam ni cam batu".Rasa aku nak cubit je mulut dia masa tu.
Budak tak sabar nak terjun sungai, yuyi ngan aku panggil dia makan dulu sebelum mandi kemudian baru dia naik makan.
Ni yang aku tak gemar ni mandi sungai makan KFC tapi nak wat cam mana dah semuanya kanak-kanak ribena ikutkan jelah.
Firdaus habislah dua ketul ayam KFC sebelum terjun sungai

Dah lama tak masuk rumah papan terasa seronok plak.Pandai juge dorang ni cari duit, kat depan chalet dorang bukak warung nasi lemak .

Layan jelah gambar kelabu ni dah penat aku nak merapu : )
Budak -budak kalau ngan air memang tak dapat dipisahkan 24 jam pun sanggup berendam dalam air.
Gula-gula hack yang ke kkk pop.
Nampak tak gula -gula hack tengah mendukung simontel, mereka berdua ni ada  masa cam isi ngan kuku ada masa plak cam anjing ngan kucing hanya mereka berdua je tahu kenapa mereka begitu.kha kha kha

Entah kenapa aku ngan yuyi lebih suka mandi sungai dibanding mandi laut mungkin kerana  kulit muka kitaorang  cepat terbakar dan pedih semacam bila mandi laut bukannya kita orang tak pakai  sunblock pakailah  banyak mana pun tetap terbakar. Menurut cakap suami aku yang banyak pengalaman  dengan  laut dan sungai , mandi laut lebih selamat dibanding ngan mandi sungai, habis cam mano ni.

Saturday, April 28, 2012

Hujung minggu bersama Roti Massimo Germa Gandum dan blog Warkah Buat Isteri

Salam kengkawan......

Sebenarnya  semalam lagi aku nak update blog  nak ambik keberkatan hari Jumaatlah katakan, tapi oleh kerana mata aku ni  mengalami kegatalan dan tekanan semacam,terpaksalah aku batalkan niat aku nak update blog . Semalam tak update blog aku terasa  plak macam berhutang sesuatu ngan Cik PahKardshian, teringat janji aku pada cikpah nak promotekan  blog abang ipar cik Pah  WARKAH BUAT ISTERI, korang semua  nampak je aku  brutal atau cam akak kawasan tapi  hati ni cepat  tersentuh  cepat je nak mengalirkan air mata lagi -lagilah  bila  baca  blog kisah Isteri  kepada abang ipar Cik Pah  mengalami kerosakan pada saraf Otak.

Warkah buat Isteri  ni aku nak tujukan untuk renungan para suami diluar sana (termasuk suami aku sendiri) supaya  menjaga isteri -isteri kamu, jangan pernah sakiti isteri kamu  sedarlah isteri kamu  telah melahirkan zuriat kamu  bertarung nyawa untuk itu,  menjaga makan minum kamu, menjaga saat kamu sakit  maka sayangilah dan hargailah  isteri-isteri kamu selagi hayat dikandung badan. 

Membaca  Warkah Buat Isteri, tiba -tiba hati aku jadi  sebak, kisah Isteri abang ipar cik pah mengingatkan aku pada kisah  kedua ibubapa aku , rasanya tak perlulah aku nak ungkit  lagi sebab kedua ibubapa aku dah lama pergi buat selama-lamanya, Al- Fatihah semoga roh kedua ibubapa aku dicucuri rahmat.Amin


Sekiranya kengkawan rasa terpanggil untuk  turut membantu meringankan penderitaan atau kesedihan isteri kepada abang ipar Cik Pah kengkawan bolehlah  pegi ke blog WARKAH BUAT ISTERI. 

Kengkawan semua marilah kita sama-samalah berdoa  supaya isteri abang ipar cik pah ni cepat sembuh dan dapat menjalani kehidupan seperti sediakala.

Untuk meredakan hati sendiri , aku  berbalik pada cite  breakfast kami pagi tadi bersama  Roti Massimo  ala roti  john tak  berapa nak john, senang je nak buat roti tak berapa nak john ni..


Semestinya roti massimo dengan roti massimo roti tak berapa nak john akan menjadi gebu dan mantopp

Kacau dalam mangkuk sederhana besar
1)4 biji telur 
2)sedikit kicap cair
3)Sebiji  bawang Holland-hiris nipis
4)4tangkai daun bawang -hiris  sederhana halus
Sediakan sos cili Maggi  jahatkan tinggal sikit sos cili Maggi aku mana tak nya  dua tiga hari ni bantai masak sos je.kalau korang  suka boleh juge tambah  mayonis.
Panaskan kuali yang tak melekat, lengserkan ngan sedikit majerin/minyak.
celupkan roti dalam bancuhan telur, buh atas kuali tadi.Taburkan hirisan bawang atas roti ye. Jangan lupa  membalik- balikkan roti  mengelakkan roti  hangit disebelah bahagian je.
Bila roti telur nampak  garing secukupnya , angkat roti  ,tuangkan  sedikit mayonis ngan cili sos. di atas permukan roti   kemudian tutup ngan sekeping roti telur.
Jeng jeng sedap dimakan (sesuai untuk breakfast) Roti telur tu aku potong dua, nanti  senanglah sikit Firdaus nak makan.
Gebukan roti massimo germa gandum : )
Roti massimo germa gandum  gebu mantop , kengkawan nampak tak ?, lelehan mayonis ngan sos cili dicelahan  roti *bajet nak bagi kengkawan terliur*






Okeylah kengkawanku semua, sebelum aku mengakhiri cerita aku hari ni, aku nak pesan sekali lagi  kat kengkawan sekiranya kengkawan  ada masa terluang  sudi-sudikanlah menjenguk  WARKAH BUAT ISTERI.  Terima kasih kengkawan semua

Thursday, April 26, 2012

share my resepi ikan goreng masak halia kesukaan ramai

salam kengkawan

Entah-entah Firdaus sorang je suka   ikan goreng halia tapi cam best je aku petik petik kesukaan ramai  , boleh gitu. Fresh from farm  ikan masak halia ni juadah aku malam tadi.Sila abaikan tajuk  aku yang separuh omputih separuh  Bahasa Malaysia tu, saje  nak  improve sikit bahasa omputih aku, tak nak kalah ngan Firdaus. Erkkk aku geram ni  semenjak dua menjak ni  dia  asyik bantai cakap omputih je kat rumah. Pada mulanya aku tertanya -tanya apehalah  Firdaus ni asyik cakap omputih je, lepas  kawan bagitau barulah  aku  tahu yang budak  sekolah omputih ni bahasa perbualan dorang kat sekolah cenderung ke bahasa omputih.Cian aku lambat pickup,  almaklumlah  3 orang anak aku yang lain  sekolah melayu termasuk aku, Firdaus ni jelah sekolah omputih.

Tak payahlah nak meraban sangat, jomlah masak.

hasil tangkapan suami  Ikan Aruan Tasik(Nama je pinjam nama tasik , tapi  ikan laut), asingkan isi dari tulang ,  isi ikan tu dipotong sederhana besar  kemudian gaulkan ngan kicap cair. Ikut selera masing-masing  boleh gak  tukar isi ikan kepada  isi ayam.
hasilnya semua isi ikan yang dah digaul ngan sedikit kicap cair. Gaulkan satu persatu  isi ikan  ngan tepung jagung sebelum digoreng.
Hasil isi ikan yang dah digoreng
Masakan ni simple je, kengkawan kena sediakan 3 bahan ;  hirisan halia tua, 2 tangkai daun bawang yang dihiris sederhana kasar  dan sos tiram.
Part paling penting kena tumiskan hirisan halia  sampai naik bau , tumis dalam minyak sedikit kalau boleh semasa menumis gunakan  api sederhana.Bila halia tadi dah naik bau masukkan 3 sudu besar sos tiram kacau kacau kemudian masukkan isi ikan goreng tadi kaup balik  sekejap  secara perlahan, akhir sekali masukkan sedikit air dan hirisan daun bawang, kaup balik  kemudian angkat.
jeng jeng ikan masak halia kesukaan Firdaus
 menu wajib bayam goreng.
Budak baru balik sekolah, siap mandi terus makan

Motip sebenar ambik gambar cam  ni? misterikan.


Okey dah habis panjang umur jumpa lagi.

Wednesday, April 25, 2012

Share My Nestle Incredible Story




Salam kengkawan, Tahukah kengkawan yang tahun ini  Nestle  menyambut ulangtahun ke 100, tanjat memon tak sangka Nestle dah lama disamping kita semua. Tahniah buat Nestle kerana sampai ke tahap sekarang ini. Kengkawan percaya tak yang produk Nestle tak dapat dipisahkan dari kehidupan kita semua. Sila angkat tangan saper yang tak pernah guna produk Nestle ?, saja aku nak tau. Apa yang ko merepekkan labu, macamlah ko nampak orang angkat tangan.

Berbalik pada cite asal, I love produk Nestle beri beri much *ayat ayat cinta* dari arwah mak turun ke aku , sekarang turun ke anak-anak aku , kami semua penguna tegar produk Nestle . Bila makcik bercerita memang oberkan. Okey aku tak gebang kosong, aku siap kasi bukti yang aku selalu guna produk nestle dalam kehidupan aku sehari-hari. Siapa yang dah lama  jadi pembaca setia blog ni mesti tahu yang aku memang banyak guna produk Nestle. *bajet blogger fofular*

Dibawah ni aku tunjukkan kat  kengkawan semua beberapa produk Nestle yang telah menyerikan dan membahagiakan hidup aku selama ini.Tanpa Nestle hidup aku sekeluarga tak bermakna. *ayat ayat cinta* . Nestle jasamu tidak dapat aku  ungkapkan dengan kata -kata. Nestle prihatin , ada beberapa produk dicipta untuk menyenangkan proses memasak bagi ibu-ibu yang bekerja seperti aku. Kengkawan!! kalau aku nak cite secara terperinci setiap satu persatu produk  Nestle, alamatnya aku kena tercogok depan komputer ni sampai esok. boleh?

Okey kengkawan mari kita kembali kepangkal jalan , jom kita sama-sama  meninjau-ninjau produk-produk Nestle yang aku guna sekarang ni dan selama-lamanya .InsyaAllah *bajet hidup sampai hari kiamat*
Oh sos tiram maggi tanpamu aku hilang arah, keranamu nasi goreng chinese style ngan bihun chinese style aku sangat berstail, sangat sedap menjadi kegemaran suami dan  anak -anakku semua.
Oh maggi jasa mu ku kenang, maggi sentiasa mengisi hari-hari malasku dengan kebahagian. Ingat maggi ingat tagline "mee maggi cepat dimasak sedap dimakan"
Serius dari dulu sampai sekarang aku tak lupa jasa yogurt nestle low fat pada kek dan muffin aku. Dengan Yogurt bukan saje kek dan muffin aku sedap malah gebu sangat . kek dan muffin sedap suami bertambah sayang.cam aku kenal je tagline tu : )
Aku suka guna yogurt Nestle low fat sebagai salah satu bahan perapan ayam atau ikan . Yogurt low fat  antara yogurt yang amat tinggi nilainya,ia mengandungi lebih banyak kalsium , vitamin A, tiamina , niasin dan riboflavin daripada susu. Di samping itu, yogurt juge kaya dengan zat besi , fosfurus dan kalium. Bakteria yang terkandung di dalam yogurt berfungsi sebagai membantu menghadamkan laktosa (gula semulajadi dalam susu)
Yogurt Nestle low fat bukan saje menjadikan salad buah-buahan kita sedap malah boleh melancarkan sistem penghadaman dalam tubuh badan kita.

sos cili maggi bukan saje jadi  sebagai bahan pencicah , ia juge boleh dijadikan sebagai bahan sampingan masakan.

Milo dan keluarga aku tak dapat dipisahkan .Sejak kecil aku suka minum milo, dari suami sampai ke anak -anak aku pun suka minum milo tak kiralah milo panas atau milo sejuk . Dari sekecik-kecik budak sampilah ke orang tua suka sangat ngan tagline Milo "Minum milo anda jadi sihat dan kuat" Seruan aku kepada pembaca blog cik ina do do cheng bukan blog gegirl Minumlah milo supaya anda jadi sihat dan kuat.: )





Kengkawan ku semua sempena 100 tahun Nestle , Nestle ada menyediakan hadiah hingga RM100, 000 kengkawan hanya perlu tweet @bagi gambar @ buat video @ cerita pengalaman , banyak pilihankan terserahlah pada kengkawan tepuk dada tanya selera. Okey sekiranya kengkawan berminat boleh klik link ini : http://www.nestle.com.my/Nestle100Years/Intro.aspx



Kepada Kengkawan yang ingin berkongsi pengalaman luar biasa bersama Nestle dengan Nuffnang , kengkawan boleh kongsi kat sini

Okey kengkawan semua selamat berkongsi pengalaman luar biasa kengkawan bersama Nestle : )























Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jangan ikut sangat

Advertisements

Twitter

anak-anak cik ina