ni ha datang nak tepek resepi donut yang buat pagi tadi. Buat donut yang biasa je, kalau nak celup cokelat bagai, waktu petang ye.
Donut
Bahan-bahan
1)tepung gandum 1/2 kilo
2)1/2 tsp garam
3)1/2 tsp baking powder
4)1 tbsp gula larutkan dalam air
5) sebiji telur
6)1/2 paket mauripan dilarutkan dalam air
7)2 sudu besar majerin/butter
Cara-caranya
Gaul bahan 1, 2 ngan 3, kemudian masukkan bahan yang lain-lain. Uli adunan hingga jadi doh ngan tangan sehingga gebu. Lepas tu rehatkan doh selama 30 minit.
Doh yang direhatkan 30 minit selepas diuli.
senjata -senjata yang diperlukan, kayu pengelek, papan canai dan acuan.
Bila dah biar 30 minit, keadaan donut semakin montok dan gebu.
Canai doh setebal 1 cm, kemudian terap ngan acuan. Rehatkan lagi selama 30 minit.Last sekali goreng dalam minyak banyak dan sederhana panas.Dah sejuk, gaul ngan gula castor.Nak mengelakkan gula kat kuih donut cepat berlengas, gunalah gula castor.
Gebu tak donutku. Sedap dimakan ketika masih panas.