Entah-entah Firdaus sorang je suka ikan goreng halia tapi cam best je aku petik petik kesukaan ramai , boleh gitu. Fresh from farm ikan masak halia ni juadah aku malam tadi.Sila abaikan tajuk aku yang separuh omputih separuh Bahasa Malaysia tu, saje nak improve sikit bahasa omputih aku, tak nak kalah ngan Firdaus. Erkkk aku geram ni semenjak dua menjak ni dia asyik bantai cakap omputih je kat rumah. Pada mulanya aku tertanya -tanya apehalah Firdaus ni asyik cakap omputih je, lepas kawan bagitau barulah aku tahu yang budak sekolah omputih ni bahasa perbualan dorang kat sekolah cenderung ke bahasa omputih.Cian aku lambat pickup, almaklumlah 3 orang anak aku yang lain sekolah melayu termasuk aku, Firdaus ni jelah sekolah omputih.
Tak payahlah nak meraban sangat, jomlah masak.
hasil tangkapan suami Ikan Aruan Tasik(Nama je pinjam nama tasik , tapi ikan laut), asingkan isi dari tulang , isi ikan tu dipotong sederhana besar kemudian gaulkan ngan kicap cair. Ikut selera masing-masing boleh gak tukar isi ikan kepada isi ayam.
hasilnya semua isi ikan yang dah digaul ngan sedikit kicap cair. Gaulkan satu persatu isi ikan ngan tepung jagung sebelum digoreng.
Hasil isi ikan yang dah digoreng
Masakan ni simple je, kengkawan kena sediakan 3 bahan ; hirisan halia tua, 2 tangkai daun bawang yang dihiris sederhana kasar dan sos tiram.Part paling penting kena tumiskan hirisan halia sampai naik bau , tumis dalam minyak sedikit kalau boleh semasa menumis gunakan api sederhana.Bila halia tadi dah naik bau masukkan 3 sudu besar sos tiram kacau kacau kemudian masukkan isi ikan goreng tadi kaup balik sekejap secara perlahan, akhir sekali masukkan sedikit air dan hirisan daun bawang, kaup balik kemudian angkat.
jeng jeng ikan masak halia kesukaan Firdaus
menu wajib bayam goreng.
Budak baru balik sekolah, siap mandi terus makan
Motip sebenar ambik gambar cam ni? misterikan.
Okey dah habis panjang umur jumpa lagi.