Wednesday, August 24, 2011

Makan cucur bawang sambil mengumpat

Salam ramadhan..................

Rasa cam tak syokkan kalau minum kopi, makan cucur bawang cicah cili sos , diam je, sambil megumpat bestkan. Alah aku mengumpat tak sebut nama orang tu.

Cerita pasal sorang budak yang aku kategorikan poyo and busuk , lupa plak itu iklan rokok liyana jasmay, poyo and berlagak mewah. Aku tak kisah pun dia nak berlagak mewah, tapi jangan membabitkan aku sekali.

Dah banyak kali aku perati kelaku dia , tapi ahh malas nak layan. Dia ada order banyak cheese tart. Order sikit atau banyak aku memang tak pernah ambik deposit dari pembeli . Aku jual dasar kepercayaan je. Semalam budak tu jumpa aku tanya "nak bayar deposit tak kak?" , aku jawab " bayarlah kalau nak". Dia boleh jawab plak "bayar pakai kad kredit boleh". Boleh plak dia berlagak ngan kad kredit. Anak aku yang pakai kad debit pun tak berlagak cam dia.

Oleh kerana nak ajar dia, aku sms suruh bayar separuh dari harga cheese tart tu. Hari ni dia ke hulu ke hilir kat depan aku tak tentu arah, selang beberapa minit "kak duit tu saya bayar esok je sekali ye." Aku bukan zalim dia sendiri yang buat aku jadi cam tu. ambik ko.Selalu orang yang betul-betul banyak duit ngan harta low profile je. Bukannya aku tak kenal kawan yang kaya-raya , dorang tak de pun propa cam tu.

Lepas ngumpatkan sedap makan cucur bawang. Petang semalam punya cucur bawang.
Aku baca blog kawan-kawan ada lagi ngadu yang belum dapat diploma/ijazah buat cucur bawang ni.



15 tangkai cili kering kisar ngan 3 ulas bawang putih hiris.

Masakkan bahan kisar campur air (agak-agak jangan terlampau cair), Suka hati samada nak bubuh perahan air asam jawa atau cuka. Kali aku bubuh brown sugar sebab kehabisan gula melaka. Jangan lupa bubuh garam, pak aji sebagai penambah rasa.Sebelum angkat kacau ngan 1/2 sudu bancuhan air tepung jagung bagi memekatkan sos cili.



Pekatkan cili sos hari ni.aum aum




Bancuhan tu kalau boleh jangan terlalu keras dan jangan terlalu cair, yang sedang sedang saje.Dalam tu aku buh taugeh , kucai, hirisan sebiji bawang besar kuning, ikan bilis segengam .Sebelum tu dalam tepung buh sedikit garam, serbuk kunyit, pak aji ngan baking powder. Lepas tu baru buh sayur mayur ngan ikan bilis tadi. Kemudian bancuh ngan air suam .Biar sebentar kemudian goreng .



Goreng dalam minyak banyak dan panas.



Jeng jeng sedap garing dan aum aum aum




Gunting atau potong, masukkan ke dalam pinggan curahkan sos cili, cucukkan ngan garpu, sila makan kawan-kawan................Sila tuang sendiri air kopi dalam cawan ye.



Selamat berpuasa dan menyambut syawal yang akan menjelma tak lama lagi.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jangan ikut sangat

Advertisements

Twitter

anak-anak cik ina