Thursday, August 19, 2010

Sambal Belacan simontel

Petang semalam baru first time aku masak untuk berbuka, itu pun dah kelewatan nak beli makanan.Aku masak simple je, sambal ayam, ada ulam pucuk gajus ngan timun, ditambah pulak sambal belacan.





Cili api kampung yang pedas meletup, belacan( bakar dulu) ngan limau nipis.




Tumbuk sambal belacan haruslah muka serius.Simontel rajin nak tolong tumbuk.aku apalagi goyang kaki.




Sambal belacan dah siap.jangan lupa letak gula sedikit.kulit limau tu makan sekali, mengelakkan ketiak berbau.itu petua arwah mak.




Roti john beli, sebagai penambah seri.khe khe




Ulam pucuk gajus ngan timun makan ngan sambal belacan.




Ayam goreng dulu sebelum buat sambal ayam .Sambal ayam ni simple je.




Tumis cili yang dah dimesin ngan bawang sampai pecah minyak.kemudian masukkan air asam jawa, garam ngan gula.Terpulang , kalau tak nak letak air asam jawa, letak sos cili pun boleh.Tumis cili tu biar betul -betul masak.baru besttttt.




Last sekali masukkan ayam goreng, kacau sama rata, kemudian boleh terus angkat.




Sambal ayam , menu pertama untuk berbuka.




Apalagi, model yang dah lama tak muncul di screen monitor.serius lapar, tengah makan.kwang kwang.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jangan ikut sangat

Advertisements

Twitter

anak-anak cik ina