Pagi tadi aku bangun seawal 4 pagi, ada beberapa kerja yang aku nak uruskan.Masak untuk bersahur dah tentu.Bukan makan sahur sangat, masak untuk firdaus bawak bekal.Al-maklumlah sekarangkan bulan puasa, tak payahlah pengasuh firdaus tu bersusah payah nak masak .
Goreng terung deep fry .
Selepas digoreng
1)cili kering , bawang putih ngan bawang merah(dihiris) kemudian diblender kering.
Tumis cili kering sampai pecah minyak.kemudian masukkan udang kering.
Masukkan sedikit sos tiram dan sedikit gula.last sekali baru masukkan terung tadi.
1)daun bawang dikerat-kerat
2)halia dihiris.
Isi ikan jenahak goreng ngan tepung.
Ikan jenahak yang aku laki aku tangkap aku cerita kat sini. Potong isi ikan kecik kecik.Gaul ngan kicap cair, lepas tu gaul ngan tepung jagung.Goreng isi ikan dan ketepikan.
Goreng hirisan halia sampai naik bau dalam minyak yang sedikit.
Bila halia dah naik bau, masukkan sos tiram.Masukkan sedikir air tepung jagung.Last sekali masuk isi ikan ngan daun bawang.gaul sekejap, kemudian bolehlah diangkat.
Terung bercili.
Ikan goreng halia peberet firdaus.
Macam mana ngan sahur korang pagi tadi? makan apa?