Monday, August 2, 2010

Orang negeri sembilan

Hari ni aku nak cerita sikit pasal orang negeri sembilan.Bukan cerita pasal keburukan orang nogori, tapi cerita sikit pasal masakan tradisi orang nogori, masak cili api.Selalu kita dengar masak cili api sinonim ngan orang nogori.sapa -sapa anak dara yang nak kahwin ngan orang nogori, mestilah kena belajar dulu, cam mana nak masak lomak cili api.kalau tak caya, pergilah tanya Suria Amanda


Aku taklah cakap aku mahir masak lemak cili api, tapi oleh kerana pernah duduk kat negeri sembilan, jadi selalulah masak lomak cili api ni. Selalunya masak lomak cili api ayam, telur itik ngan pucuk ubi, daging salai, dan macam-macam lagi.





Resepi sebenar masak lomak cili api orang nogori

1)serai 3 atau 4 batang dipecah
2)cili api ditumbuk, ngan garam dan kunyit hidup(dorang tak letak bawang)
3)santan kelapa dari sebiji kelapa





ini tambah je, aku suka letak cendawan ngan tomato.




Ayam digaram kunyit.




Perkara yang paling utama, kecutkan ayam ngan cili tumbuk dan serai tadi dalam kuali.Aku suka masak dalam kuali ni sebab senang nak kacau.Biar ayam tadi betul-betul kecut.




Lepas tu baru masukkan santan, ngan tomato.Biar kuah betul-betul mendidih, baru masukkan cendawan tadi.last sekali bubuh garam.Lepas tu bolehlah diangkat.


korang suka ke ngan masa lomak cili api orang nogori sembilan?.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jangan ikut sangat

Advertisements

Twitter

anak-anak cik ina