Wednesday, May 19, 2010

Bekalan ke Tanjung Sepat



Kobis bunga(ada balance sikit), sama gak ngan cendawan shitake(tinggal sikit, dipotong halus), carrot dimayang, cili 5 tangkai mesin ngan bawang putih 2 ulas, ngan bawang merah kecik 3 ulas.Oleh kerana ini untuk bekalan ketanjung sepat (semua yang pergi orang cina)dorang tak makan pedas sangat, tu yang aku letak cili sikit je.


Yang penting tumbuk udang kering.




Tumis cili mesin tadi sampai naik bau, lepas tu baru masukkan udang kering tumbuk.Biar udang kering betul-betul naik bau.




lepas udang kering naik bau, masukkan kicap pekat, gula ngan garam.Lepas tu, masukkan semua sayur tadi.



Kemudian baru masukkan bihun yang dah direndam dan dituskan airnya.Kalau goreng, kecikkan api sikit.kalau tak lembut lagi, masukkan air sedikit.Last aku masukkan sos lada hitam sedikit.




Kalau suka boleh goreng telur dadar, untuk ditabur atas bihun goreng.




Bihun goreng untuk bekalan ke Tanjung sepat,kampung orang asli(Awie)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jangan ikut sangat

Advertisements

Twitter

anak-anak cik ina