Tuesday, May 3, 2011

bizi hujung minggu

Salam hari selasa....................sekejap je dah habis cuti 3 hari, tak tahulah bila teringat nak pandang muka sikucing kat opis ni, rasa cam boring je nak kerja.

Sebelum tu nak minta tumpang lalu ngan sifu dalam dunia membaking ni ratu ngan bonzer.
Dorang ni dah lebih dulu menjalankan bisness jual cake, muffin dan berbagai-bagai lagi secara online ni. Aku banyak gak mintak tunjuk ajar dorang.

Semalam aku buat muffin pisang ngan coklat untuk kawan yuyi. Kalau orang yang dah kenal, aku tak lah nak berkira nak buh apa dalam muffin tu. Untuk orang lain kalau nak special request letak kacang cam walnut, kenalah tambah rega, sebab kacang tu mahal.





Buttermilk ni aku buh dalam muffin, tapi tuk makan sendiri atau jamu tetamu yang datang. Selain dari buat muffin atau scones, boleh masak chicken buttermilk atau crab buttermilk. Pilihlah low fat buttermilk.

Kalau tak de buttermilk boleh ganti low fat milk atau fresh milk.


Walnut


Jom layan muffin coklat berwalnut.



Bowl pertama


1) 1 3/4 cup (230 grams )tepung gandum
2) 2/3 cup (60 grams) cocoa powder
3 ) 1 1/4 cup (265 grams) brown sugar
4) 1 teaspoon baking powder
5) 1 teaspoon baking soda
6) 1/2 teaspoon salt
7) 1 cup(170 grams) chocolate chip
8) 1 cup(115 grams) roasted walnut dan cincang




Dalam bowl pertama kacau semua sampai bergaul sekata, yang ada lumpy boleh pecahkan ngan tangan.



Bowl kedua

1) 1/2 cup(113 grams) butter dicair dan disejukkan
2)2 biji telur size besar dipukul sederhana
3)1 cup (240 ml) buttermilk
4)2 teaspoon vanila

Satukan semua



Tuangkan adunan bowl kedua ke dalam bowl pertama. Gaul sekata, tapi jangan sampai terlebih kacau.



Masukkan 4 scoop adunan ke dalam cawan kertas.



Muffin coklat berwalnut dah siap jeng jeng.


Jom layan muffin pisang berwalnut plak......




Bowl pertama

1) 1 3/4 cup (230 grams )tepung gandum
2) 3/4 cup (150 grams) brown sugar
3) 1 teaspoon baking powder
4) 1/4 teaspoon baking soda
5) 1/2 teaspoon salt
6) 1 cup(115 grams) roasted walnut dan cincang
7)1 teaspoon serbuk kayu manis




Gaul semua bowl pertama sampai sekata.



Bowl kedua

1) 1/2 cup(113 grams) butter dicair dan disejukkan
2) 2 biji telur size besar dipukul sederhana
3)1 cup (240 ml) buttermilk
4) 1 teaspoon perasa pisang
5) 5 biji pisang dihancurka ngan garfu

satukan semua dalam bowl




Tuangkan adunan bowl kedua ke dalam bowl pertama. Gaul sekata, tapi jangan sampai terlebih kacau.


Jangan terlebih kacau.



Masukkan 4 scoop adunan ke dalam cawan kertas.


Bakar dalam suhu 180 celcius selama 25 minit. ooo lupa muffin coklat pun bakar cara yang sama ye.



Jeng jeng dah siap, muffin pisang berwalnut.




measurement cup yang digunakan-senang

Okey ye bertemu di lain rancangan , sebab mak ada banyak kerja nak buat. Jangan nakal-nakal, sila buat kerja sapa yang bekerja. Bodek kena kurangkan sikit, kerja kena lebih. ekekek.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jangan ikut sangat

Advertisements

Twitter

anak-anak cik ina