Wednesday, May 25, 2011

Sambal udang



Sambal Udang





1)Bawang merah kecik 5 ulas
2)20 tangkai cili kering
3)1/2 kilo udang basah, dikupas kulit ,basuh dan tuskan
4) sedikit air asam jawa
5)1 labu bawang besar dihiris bulat.

Tumis cili kering yang diblend ngan bawang merah kecik sampai pecah minyak.




Nampak tak keadaan cili yang dah pecah minyak. Bila dah cam tu rupanya, masukkan air asam jawa . Biar cili masak sebati bersama asam jawa.



Masukkan udang. Bubuh sedikit garam, gula, dan secoet perasa . ketiga bahan ni, dapat seimbangkan rasa sambal udang .




Akhir sekali selepas udang hampir masak, masukkan hirisan bawang besar.Kacau sekejap, kemudian angkat.



Tips ngetop

1) Simpan udang yang belum dikupas kulit ke dalam plastik yang di isi air ngan garam supaya udang sentiasa fresh walaupun dah difrozen lama.



Sukatan air + garam cukup hanya menutupi udang

2) Untuk mengelakkan udang berbau hanyir selepas dimasak , buang urat hijau
dibelakang udang.


Jangan ikut sangat

Advertisements

anak-anak cik ina