Wednesday, May 19, 2010

Bihun sup resepi mak mertua

Ini menu malam tadik.Dah lama tak makan bihun sup.Selalunya fish ball aku beli fresh , dorang buat sendiri dari pulau ketam.Kurang minat beli yang kat kedai, sebab banyak tepung ubi.next time aku tunjuk cam mana nak buat fish ball ye.resepi ni mak mertua punya.Orang Cina punya bihun sup simple je.



Bawang merah diracik racik untuk tumisan, ikan bilis tumbuk untuk buat stok(lagi banyak ikan bilis lagi sedap ,fish ball.



tumis bawang merah racik sampai naik bau.masukkan ikan bilis tumbuk, biar sampai naik bau.lepas tu masukkan air. bubuh garam.biarkan stok mendidih lama.Bila sup dah rasa kemanisan ikan bilis, baru masukkan fish ball.Agak-agak dalam 1 minit boleh terus angkat.fish ball tak boleh masak, terlalu lama nanti fish ball keras.




Dimakan bersama bihun sup

1) Celur bihun dalam air panas dan tuskan.
2) kicap bersama cili api hiris
3) sayur sawi dicelur ngan air panas.




sup ikan bilis bersama fish ball dah siap.sedap dinikmati masa panas.




Nampak tak simontel pulun fish ball banyak.ada hati nak makan kicap pedas.

13 comments:

kitatauke said...

berdendang sokmo perut bile masuk sini...:)

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ said...

waaaa...lapo....tengah mendung kat sini...dapat makan sup memang besh...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

wow...tergolek2 fish ball kat dalam kuah tue..berenang2 ke tepian..hahahaha...sodap2...hari sabtu nie nak buat bihun tomyam la..kak ina kasi resepi sat...

Dee said...

alolo..sodapnya..kalo sy masak pun fishball kena byk..anak2 suka..

ita cutevirus said...

akak nyer resepi simple je kan??? cam sedap je...

akak, ita pon rindu kat akak jugak!!

rATu kEBaYA said...

sedap tul firdus tu makan.. bergolek2 fishball kat dalam sup tu.. meriah tul..

☆ lieya latif ☆ said...

amboi2 firdaus kemain berenang fishball dlm mangkuk die hah....byk tuh heeheheheh.....puas buat sendir kan kak....leh boh fishball byk cam firdaus tuh....

ooo mcm tu bihun sup versi cina punye kan.....mcm sedap nie....simple ......

Shibam Jelita said...

hai kak, kim salam kat montel tu, cakap kat dia, debab saya kim salam ,hihi

kak ina mail said...

Tauke balak : singgahlah makan

Aida comei : jom port klang, makan bihun sup

purple cute : ko pandai buat tomyamkan, campak je bihun dalam tu.ko kang pro chef.khe khe.ko cari kat tepi tu ada tomyam punya resepi.

dee cute : budak-budak suka fishball kan

Adia cun :Adia akak dah dapat adik sorang Aida dekat nak sama ngan nama ko.mak mertua buka computer pun tak pandai lagi.

Ita cute : simple sebab malas nak masak sangat.penat balik kerja.i miss u.

ratu kebaya :ko bila nak buat, kan laki ko dah suruh.nak jadik mithali ke tak nak ni.


Lieya mata kucing : dorang suka cicah fish ball ngan kicap tu.

Shibam jelita : waalaikum salam.akak ke montel tu, sebab akak pun debab gak.

Eyriqazz said...

dah lama tak pekena mee hun sup..mintak skit...hik3..


P/s : Jika ada kelapangan dan keluangan masa, minta tolong vote untuk
saya...mudah saya...register ruumz, log in dan tekan like..Ini link nya:

http://projectalphagroup.ruumz.com/Videos/View.aspx?id=86944

SURIA AMANDA said...

arghhh!!!!!!!!menyirap la kak ina...Lisa diet tapi bila tgok bihun sup nih....adoyaiiii.....lapo.....

kak ina mail said...

Teacher : okey ,kalau ada kelapangan saya pergi kesana vote.thanks singgah blog saya


Suria cun : merembes air liur ko ye tengok bihun sup.

Lydia said...

fish ball nmpk sdp lh fasha..nyiur nih..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jangan ikut sangat

Advertisements

Twitter

anak-anak cik ina