Wednesday, May 19, 2010

Bihun sup resepi mak mertua

Ini menu malam tadik.Dah lama tak makan bihun sup.Selalunya fish ball aku beli fresh , dorang buat sendiri dari pulau ketam.Kurang minat beli yang kat kedai, sebab banyak tepung ubi.next time aku tunjuk cam mana nak buat fish ball ye.resepi ni mak mertua punya.Orang Cina punya bihun sup simple je.



Bawang merah diracik racik untuk tumisan, ikan bilis tumbuk untuk buat stok(lagi banyak ikan bilis lagi sedap ,fish ball.



tumis bawang merah racik sampai naik bau.masukkan ikan bilis tumbuk, biar sampai naik bau.lepas tu masukkan air. bubuh garam.biarkan stok mendidih lama.Bila sup dah rasa kemanisan ikan bilis, baru masukkan fish ball.Agak-agak dalam 1 minit boleh terus angkat.fish ball tak boleh masak, terlalu lama nanti fish ball keras.




Dimakan bersama bihun sup

1) Celur bihun dalam air panas dan tuskan.
2) kicap bersama cili api hiris
3) sayur sawi dicelur ngan air panas.




sup ikan bilis bersama fish ball dah siap.sedap dinikmati masa panas.




Nampak tak simontel pulun fish ball banyak.ada hati nak makan kicap pedas.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jangan ikut sangat

Advertisements

Twitter

anak-anak cik ina