Sunday, January 9, 2011

Baladi Negro



Tak sempat snap gambar kari ikan tenggiri yg belum makan, sebab dah terlampau lapar , terus ngap dulu.


Selamat berhujung minggu bersama family. Hari ni, aku relax sikit. Malas nak masak, dah plan tengahari nak makan kari ikan tenggiri yang best, kat area tempat aku. Restoran ni, dah menjadi kegemaran aku, sekarang ni. Balik kerja, kalau malas masak je, singgah makan kat situ.

Tengahari tadi lebih kurang pukul 12.30 , kita orang pergi makan kat situ. Macam biasa, order ayam goreng untuk Firdaus, untuk aku ngan simanja , kari ikan tenggiri, rasam, kobis ngan kacang panjang goreng.Apalagi tak ingat dunia, lapar bebenor, saja tak ambil sarapan pagi tadi, best sikit makan, masa perut tengah lapar.

Selang beberapa minit, masa kita orang tengah makan, cam tengah kebuluran, lalu baladi negro membawa khazanah jualan, cam jam tangan ngan beg alah-alah kulit. Mestilah ambik perhatian, sebab dia duduk sebelah ngan meja aku. Aku ngan simanja berpandangan, menahan penumbuk, sebab spesis kita orang , tak boleh tengok pendatang asing. Dengar cara baladi negro tu, cakap ngan pekerja restoran tu pun, telinga aku naik panas.

Punyalah memerintah, ngan suara garau dia, bibir tebal, sama tebal ngan ibu jari kaki aku.
Aku ngan simanja cool, sebab tak nampak lagi aksi kurang ajar dia, yang boleh buat api kemarahan kita orang naik. Caya tak , cam samseng kampung dusunkan. Apa nak buat, gua ngan pendatang asing tak boleh bertemu.

Aku tengok baladi negro mencekik cam tak ingat dunia,lapar bebenor, biasalah keliling kampung jual jam. Masa part nak bayar, aku nampak dia cam bertengkar sikit ngan taukeh kedai tu kat kaunter. "Taukeh, ada apa hal," simanja tanya dari jauh. Amboi!!! Baladi negro, berani tentang mata simanja. Simanja bangun pergi kat baladi negro "you take, your money, and get out from here," simanja cakap ngan berhemah kat baladi negro. "no !no!, i don't want, "sambil mengeleng-geleng kepala, memandang simanja atas bawah. Silap orang dia.Apalagi suara simanja dah hilang hemah "baladi negro , you take your money and get our from here." Baladi negro , merajuk konon , duit tak ambik , jalan menonong, ambik khazanah jualan dia, terus blah ngan muka ketat.

Kita orang cepat-cepat bayar dan belah. Aku tanya simanja, kenapa nak belah cepat. Tak de, saja kalau jumpa negro tadi, boleh sepak vontot dia dari belakang. Khe khe, ada hati lagi nak sepak baladi negro tu. Kalau dapat , aku pun nak tumpang sekaki.

Korang tahu baladi negro tu kurang hajar ngan rakyat tempatan kita, makan nak banyak, bayar nak murah. Lagi satu aku nak peringat kat gadis-gadis tempatan sekarang ni, jangan lah nak tergoda ngan baladi-baladi negro ni, banyak lagi pemuda tempatan.

Aku ni memang pemantang sikit, kalau pendatang asing yang tak sedar diri, cuba nak kurang ajar ngan penduduk tempatan kita.



Senyum tapir : aku berdoa, janganlah sibaladi negro tu datang kat tempat pengkalan simanja lepak. Kawan simanja pulak kerjakan dia. Lagi satu , air mata darah aku, boleh keluarlah, kalau tengok sesama bangsa sendiri bergaduh kat TV, ditonton pulak oleh bangsa asing. boringlah....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jangan ikut sangat

Advertisements

Twitter

anak-anak cik ina