Friday, September 7, 2012

Resepi cream cheese Brownies akak angkat wa Joy Baking

Bila ada open house je  nanti adalah  kawan wa yang duk bawah kayangan  merengek-rengek cam baby, selagi boleh wa layan  wa layan.Wa layan orang yang tahap-tahap bawah kayangan je yang atas kayangan ni wa tak masyuklah  wa orang kebanyakkan tak mampu nak berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah ngan orang kayangan .Kawan wa bawah kayangan punya pasal hari ni wa bangun  bangun pukul 4 pagi  nak  membaking brownies.Dah lama rasanya wa tak membaking kek atau brownies bagai , bukan wa tak nak membaking , suami wa marah  wa membaking dia suruh wa duk relax. Ni  pun dia marah masa wa bagitau dia yang wa  nak membaking brownies untuk kawan.Wa siap  janji kat dia yang  ni last wa membaking ialah tu.
Malam ni wa susah nak   lelapkan mata seawal 3 pagi lagi wa dah bangun  , wa keluarkan telur ngan cheese supaya nanti senang wa nak buat  creaam cheese brownies .
Wa cuba untuk memberi sokongan kepada syarikat bumiputera tapi adalah  amat mendukacitakan bila wa sendiri pun tak tahu latar belakang ini  produk wa ngan sesuka hati petik ini produk dari syarikat bumiputera.Maafkan wa sekiranya wa kurang peka ngan alam persekitaran
wa dahului  ngan membuat cream cheese
wa cairkan butter ngan chocolate dalam oben. wa guna bekas yang sama *Dasar pemalas*
Resepi kali ni wa cilok dari Joy Baking, akak kesayangan wa.
Brownie Layer:
1/2 cup (113 grams) unsalted butter, cut into pieces
4 ounces (115 grams) unsweetened chocolate, coarsely chopped
1 1/4 cups (250 grams) granulated white sugar
1 teaspoon pure vanilla extract
2 large eggs
1/2 cup (65 grams) all purpose flour
1/4 teaspoon salt
Cream Cheese Layer:
8 ounces (227 grams) full fat cream cheese, at room temperature
1/3 cup (65 grams) granulated white sugar
1/2 teaspoon pure vanilla extract
1 large egg


Cream Cheese Brownies: Preheat oven to 325 degrees F (160 degrees C) and place the rack in the center of the oven. Have ready a 9 inch (23 cm) square baking pan that has been lined with aluminum foil.
In a heatproof bowl, placed over a saucepan of simmering water, melt the butter and chocolate. Remove from heat and stir or whisk in the sugar and vanilla extract. Add the eggs, one at a time, beating well after each addition. Stir in the flour and salt and stir vigorously until the batter is smooth and glossy (about one minute). Remove 1/2 cup (120 ml) of the brownie batter and set it aside. Spread the remainder of the brownie batter evenly onto the bottom of the prepared pan.
Then, in the bowl of your food processor (or with a hand mixer), process the cream cheese just until smooth. Add the sugar, vanilla, and egg and process just until creamy and smooth (do not over process). Spread the cream cheese filling evenly over the brownie layer. Spoon 16 small dollops (4 rows with 4 dollops of brownie batter in each row) of the reserved brownie batter evenly on top of the cream cheese filling. Run a knife or wooden skewer back and forth through the two batters until you have a marble effect.
Bake in the preheated oven for about 30 minutes or until the brownies are set and the cream cheese is just beginning to brown. (A toothpick inserted into the brownie comes out with just a few moist crumbs.) Remove from oven and place on a wire rack to cool completely. Then cover and refrigerate the brownies until they are firm enough to cut into squares (several hours or even overnight). Once chilled, remove the brownies from the pan by lifting with the ends of the foil and transfer to a cutting board. With a sharp knife, cut into 16 squares. It is a good idea to have a damp cloth nearby to wipe your knife between cuts. These brownies can be stored in the refrigerator for several days. Serve cold or at room temperature.

Sikit punya panjang resepi joy baking, sila mintak pertolongan goggle jika lu rasa penguasaan bahasa omputih lu tahap sedang-sedang saje seperti wa
 Wa melakar cara profesional , sila percaya tangan wa kerastangan
Jangan lupa  menyimpan lebihan adunan brownies untuk dijadikan hiasan di atas permukaan cream cheese brownies
Nak jimat wa letak sekali dua loyang .
Sampai satu  tahap mulut wa nak kena koyak ngan suami wa,  lu tengok sendirilah untuk suami wa simpan dalam bekas kecik kaler biru , yang bekas besar untuk pengasuh Firdaus dan kawan bawah kayangan.
 
  gambar cream cheese brownies wa cilok dari entry lama wa.

Sekadar luahan

Biar miskin harta  tapi kaya budi bahasa tiba-tiba wa berfikir cara profesor Bahasa Melayu wa pun pelik..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jangan ikut sangat

Advertisements

Twitter

anak-anak cik ina