Tuesday, January 17, 2012

Hidangan aneka sayur - kobis cina, timun, carrot, bendi-baca sampai lebam

Janji-janji manis hari tu , hari ni aku tunaikan bagi resepi nasi goreng cina. Resepi nasi goreng cina ni untuk yang berminat je, yang tak berminat, paham-paham sendiri udah : ) mak ni bukanlah mahir sangat dalam selok belok memasak ni, saja nak tunjuk terror sesekali , boleh ye dik nun. cite kali ni panjang sikit, baca sampai lebam ye, tak pun baca sampai pecah darah.kah kah kah kah


Nasi goreng cina

Bahan-bahannya

1)sekeping dada ayam- hiris/potong kecil kemudian gaulkan ngan kicap cair
2 6 ulas bawang putih dihiris
3) sedikit hirisan kobis cina
4)1/2 batang carrot di potong dadu (kalau suka boleh buh mix vege) aku tak suka, memang   x  kan mix vege , aku trauma termakan mix vege basi dalam nasi goreng cina kat  sebuah  kedai ,  sejak dari tu  mak scary ngan mix vege, jalan paling selamat mak potong dadu je carrot tu sendiri. Sesiapa yang ada guna mix vege mak tak marah ye, mak cakap ni mewakili diri mak sendiri, kat blog kena explain betul-betul, takut ada org  yang salah penerimaan : ).
5)sedikit sos tiram penambah rasa.
6)sedikit kicap cair sebagai penganti garam
7)sedikit minyak bijan
8)dua biji telur.



cara-cara membuatnya

1)Tumiskan hirisan bawang putih hingga layu dan naik bau ketepikan ditepi kuali
2)masukkan isi ayam , kacau hingga separuh masak ketepikan ditepi kuali
3) masukkan carrot yang dipotong dadu, kacau hingga empuk ketepikan ditepi kuali
4)pecahkan dua biji telur , kacau hingga garing sepenuhnya, kemudian masukkan kobis cina.
5)Masukkan nasi sejuk,buhkan sedikit sos tiram ngan kicap cair kacau hingga semuanya bergaul, guna api kuat semasa mengacau nasi goreng, akhir sekali titiskan 2-3 titik minyak bijan.Kacau, angkat dan sedia dihidang.

Habis part nasi goreng kita ke part hidangan aneka sayur lah sangat.keh keh keh

Bendi goreng udang kering

Bahan -bahan

1)17 batang bendi muda  sederhana besar
2)6 ulas bawang putih kisar ngan 1/2 gengam udang kering yang sudah dibasuh berseh
3)1sudu besar cili kisar
4)3)sedikit sos tiram

cara-cara membuatnya

1)Basuh bendi kemudian tuskan.
2)Tumis bawang putih yang dikisar ngan udang kering tadi hingga naik bau kemudian tumis cili kisar hingga pecah minyak
3) Kecikkan api, hiris semua bendi terus ke dalam kuali, sambil mengacau.
4)Masukkan sedikit sos tiram sebagai penambah rasa, kacau sebentar, sebelum angkat buh sedikit air.


Timun goreng ngan bawang putih

Anak-anak aku bab sayur tak memilih, jangan goreng peria udah memang dorang x kan peria, Aku plak berhantu ngan peria memang peberet sangat.Kalau dalam esbok tak de sayur , timun pun aku bantai , kena cara mengorengnya sodap : )


Bahan-bahannya simple je

1)sebatang timun dikupas kulit-potong ikut suka
2)6 ulas bawang putih hiris nipis
3) sedikit daun bawang hiris kasar
4)sedikit sos tiram


Cara membuatnya

1)Tumis bawang putih hingga naik layu dan bau-ketepikan ditepi kuali
2)masukkan timun, kacau hingga lembut-guna api sederhana
3)akhir sekali masukkan sos tiram, sebelum angkat buh sedikit air diikuti ngan hirisan daun bawang .


Timun goreng bawang putih-tedap




Okeylah sampai sini je, buat masa sekarang ni, aku kena kurangkan aktiviti menghadap lappy pada waktu malam, mengajar   Firdaus membaca dan menulis harus diberi keutamaan, almaklumlah dia tahun satu masih banyak benda   kena belajar. Kalau ada kesempatan buat BW pun , waktu subuh.harap maklum ye :  (
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jangan ikut sangat

Advertisements

Twitter

anak-anak cik ina