Friday, January 13, 2012

Menu simple , berkhasiat, untuk bekal anak-anak ke sekolah, : )

Salam hari Jumaat penghulu segala hari..............



Tuan blog sediakan pemanis mulut untuk tetamu-tetamu yang tak jemu berkunjung ke sini biarpun blog ni agak lama sepi, salute ngan tetamu tu .First time makan pemanis mulut masyarakat India ni, boleh tahan gak manisnya : ). Pemanis mulut ni suami aku beli masa kita orang makan roti canai semalam sebab aku gatal bagitau dia teringin rasa pemanis mulut tu, hakikatnya aku bukan pengemar kuih yang manis-manis ni, pedas tak pe .

Semoga hidup kita semua diberkati Allah SWT . Dah masuk 4 hari blog ni tak berupdate , semenjak Firdaus sekolah, aku sibuk sikit , jadual padat. Malam tadi curik- curik masa pegi blog kawan-kawan. Baca blog Puan Azlita ngan Mat Gebu, aku simpati sangat  ngan dorang, ada sorang blogger telah mencilok gambar dan resepi dari blog dorang, yang menyedihkannya blogger tak beretika tu buang watermark kat gambar tu, kemudian mengaku hak dia . Aku tak moh buh link pencilok tu, kalau nak link, cari sendiri ye : (,dalam masa yang sama jugak izan terkena ngan isu tutorial shawl  dia tak melepasi paras  dada,kah kah kah  tudung bawal tutuplah dada sangat , ye ke. kah kah kah. Susahlah sekarang ni, ramai sangat manusia yang ingat dia jelah yang baik, betul dan segala-galanya sempurna. go go chaiyok ye.

Aku baca pun sakit hati , apatah lagi tuan punya blog. Aku pernah rasa cam mana dorang rasa sekarang ni, dolu -dolu ada gak blogger curi gambar masakan aku tepek kat blog dorang kemudian mengaku dorang punya. Tak malu ke mengaku hasil keja orang lain sebagai hasil keja sendiri. Aku tak tergamak nak  baca  blog pencilok tu, malu pun ada, sedih pun ada sebabnya  blog aku ada gak selit cite masak-masak jadi aku tahulah cam mana susahnya tepek cite masak ni, lagilah nak menghasilkan blog masakan yang sepenuhnya cam puan Azlita, bak kata Azlita, ingat senang ke nak pegang kamera sambil masak .

Semoga puan Azlita ngan mat gebu tabah, jom layan cite Firdaus kat sekolah plak............... .


Firdaus & Faiz



Firdaus & Faiz

Firdaus ngan Faiz dijaga oleh pengasuh yang sama dari umur dorang 5 bulan. Masa Faiz 3 tahun , mak dia tukar pengasuh lain, semenjak tu dorang berpisah , jumpa semula la pada hari orientasi tahun 1. Tak sangka dorang bersekolah yang sama, duduk kelas yang sama 1 cekap(amboi kemain , zaman aku main nama bunga cempaka, melur , tanjung ngan ros), beg ngan botol air pun kebetulan sama, memang sehati sejiwa : )

Sekarang ni Firdaus dah start bawak bekal nasi ke sekolah , aku masak yang simple je ,
setiap hari menu bertukar mengelakkan dia jemu.

Bekal Firduas semalam nasi goreng cina, katanya dia tak boleh habis banyak sangat, bila aku check dia punya tak boleh habis tu, adalah tak sampai satu sudu besar, nak gelak aku ngan budak ni.



Bekal Firdaus pagi tadi, isi ayam goreng halia ngan nasi putih, isi ayam atau ikan goreng halia memang peberet dia forever.




Air sudah semestinya air suam, tak de maknanya air manis -manis ni.


Resepi  simple untuk bekal anak ke sekolah kemudian aku tepek ye, bagi aku sikit ruang untuk bernafas  dan melepaskan penat lelah. Buat masa sekarang ni susah sikit aku  nak update cam biasa, masa  sentiasa mencemburui,  bila kita sedang berbahagia, ye dak? itu kata suami aku. Bila aku pikirkan balik ada gak kebenaranya kata-kata dia tu, macam hari tu punya lama nak menunggu suatu malam kubur berasap tu habis, 2 jam rasa 10 jam, sebab cite tak sedapkan, bila cite tak sedap, kita tak  bahagia, makanya masa tu rasa cam lama je. larikkkkkkkkkkk


Akhir sekali sebelum mengundur diri, aku nak pesan untuk diri sendiri dan kawan -kawan alam maya , hormatilah hak privasi orang lain , sebagaimana kita mahu orang lain menghormati hak privasi kita : ).ooo lupa plak, mulai sekarang ni aku dah malas nak layan email isu roti massimo tu, terpulang la  pada hak  masing -masing, , aku tetap sokong roti massimo sebab pengeluarnya  subsidiary company tempat keja aku , jadi aku lebih tahu cite yang sebenar. Susahlah ngan orang yang percaya ngan email palsu ni, berlambak je aku  dapat email yg  tak de kena mengena ngan hidup aku, aku delete cam tu je, tak kuasa nak baca apatah lagi nak sebarkan : (

31 comments:

cikceriacorner said...

salam akak...

bestnye masakan akak...

kalo sy pon suke bawak bekal...g opis pon sy bawak bekal...hheheh

Azida Anas said...

Saya dan suami terkena gak rasa mcm 10jam kt panggung akibat tgk cite suatu malam kubur berasap,hehehe
larikkkkkkk jugak

Ladysirna FA said...

org mencilok gambar ni samalah mcm org mencuri...biarlah Allah balas kejahatan mereka...untung firdaus mkn makanan berkhasiat selalu dr rumah...

munna said...

baru je nak tgk citer tu kak ina...nampaknya tak jadilah

kakcik said...

Bagus Firdaus rajin bawa bekal. Anak2 kakcik sesekali dia orang nak le. Eh! mak Firdaus lagi bagus sebab rajin sediakan bekal buat Firdaus. :)

Fasal cilok mencilok tu... agaknya dia orang ingat bila dah bersebaran di maya, boleh je ambil sesuka hati. :(

Pok Amai-Amai said...

Cik Ina, sy suke roti massimo. Hahahahah!

Aduh mak, nasi goreng tu. Tgh lapo nie. Adehhh!

saffiya_aleesya @ echa said...

wahh bekal nasi tu nampak sedap jer..hehehe kalau cmni punya nasi bukan firdaus je suka bawak bekal, saya pun suka hehehe

gadisBunga said...

firdaus nampak susut sikit ye?

Eye_nee said...

tak tahu aku ada citer kubur berasap tu dodocheng...aku ni lg parah dari ko...laagsung tak tau perkembangan panggung....aku cukup heran bin ajaib dgn org yg tak puas ati tgk org lain ni..kenal tak lah baper rapat sgt...tp luar dlm tengah tepi kain kita yg diketahui sikit tu lah yg di kaitnya menjadi satu helai selimut....hampehhh....

~ana~ said...

jeles la dgn kak ina, pandai masak, rajin masak...:)

Dee said...

sis ina..anak dee aritu dee dh bekalkan sarapan..pagi pertama makan, pagi kedua tak berapa laku, pagi ketiga..tak laku langsung..nasi lemak kantin tu gak yg jadi feveret dia..geram je..syok tgk firdaus makan apa je yg akak saji..

sudipVSsenduk said...

wah! semua barang Firdaus & Faiz sama la.. cuba cek label dekat tengkuk baju sekolah bebudak ni.. adakah dari jenama yg sama juga? hehe

Zanna Rohim said...

Untung anak-anak dapat mak rajin memasak nih.....
Anak saya langsung tak nak makan..susah nak memujuk makan

PUTUBAMBU said...

hensem firdaus ngan baju sekolah dia.. hehehe

*sedap menu firdaus

Pia said...

"salam cik ina...emmm dappp...bila start sekolah ni pening jugak hari2 nak pikir menu utk bekal anak2..yelah takut diorang jemu pulak...kena rajin2 kan diri jugak kalau tak...kesian anak2 kita ntah dpt makanan yg camana gayanya kt kantin tu...kalau sedap ok lah,kalau dpt yg tk sedap dn mahal pulak tu kesian kan..."

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

nama kelas firdaus samalah ngn risya..1 cekap


risya pon ada bawak menu nasik goreng gi sekolah..


sy dh baca gak kisah izan..kesian dia kan

syalinda johari said...

Firdaus comey..
mesti kawan2 firdaus jeles dengan makanan firdaus sedap2...hehehhehe..rajin kak ina

lieyalatif said...

wah kak ina...menariks betul menu firdaus...lieya ni balik2 le ulang mee goreng, bihun goreng, roti telur, roti sandwich hahahaahaha..same cam akak, lieyapun bekalkan air putih jek...tu lagi bagus kan kak.....

sian kan kak, blogger2 yg kene mcm tu....dieorg yg mencilok ni mmg, main sedap rase jek buat gitu cilok mencilok....

ratusiput said...

mmg pun kak walau ratu tak pernah rase mcm mane izan atau blogger2 lain yg hasil keje kena cilok atau kutuk tp ratu leh rasa perasaan dorang.ratu pun tak paham nape dorang ske wat cmtu.tak malu agaknya.bagus budak2 bwk bekal ni.selain dorang leh makan ngan aman damai...dorang takyahlah nak berebut2 bli kat kantin.relax je... :)

miloais milo said...

rajin banget akak masak buat bekal firdaus... cayalah kak!

nanti masak lebih skit kak.. boleh iols menumpang buat bekal jugak!
ehehehehe

Munnafendy said...

adui sy pun terasa sakitnya hati kalau ada org amik gmbr buang watermark n claim tu hasil kerja dia.geram gila! kesian baca luahan hati cik mat tu.

wpun xsmpai sesudu ttp namanya xhabis kak ina..hehehe

POSH76 said...

layan makan kat sini mmg bess...pasal citer roti massimo tu maless nak amik tahu...sbb dah suka sgt dgn kelembutan roti tu....janji jakim kata halal..siapa yg tak betul sendiri tanggung

POSH76 said...

layan makan kat sini mmg bess...pasal citer roti massimo tu maless nak amik tahu...sbb dah suka sgt dgn kelembutan roti tu....janji jakim kata halal..siapa yg tak betul sendiri tanggung

ieda said...

aduhh mereka nie x malu kak .. susah org macam nie huhuh

budak2 nie bagus kita ajar dari awal bawak bekal kak .. macam anak2 saya memang x nak beli luar .. kalau nak punn selalu suh saya belikan awal2 ...

akak cantik design baru blog nie .. klasik sikit bila tgk pic atas sekali tuu ;)

~izan~ said...

bila tgk roti massimo tu izan terus ingat cik ina.sbb 1st time dpt beli ari tu rasa mcm dok sebelah cik ina plak hehe..

seronoknya firdaus.confirm kenyang dan senang nak belajar.bila cik ina masak sendiri puas hati kan,terjamin segala2nya..

harap isu cilok mencilok ni tak berterusan dan tak berjangkit penyakit tu kat org lain.kita hormat hak masing2 lg2 kalau dh tahu siapa empunya.

smt berhujung minggu cik ina =)

gerhana luka said...

elok bawak bekal gi sekolah sebab makanan kat kanten sek tu belum tentu sedap dan berhasiat, duit belanja boleh simpan dalam tabung. anak saya walau masih tadika tetap nak bawak bekal sebab dia kata makanan kat tadika tak sedap macam mama masak hee... pandai komplen dah.

marinahunny said...

Cik ina, kek saya keras..hahaha kena bergurundgn cik ina ni cmne nak mem'baking'

YATZAKIE said...

saya pon da baca kisah kaki izantuh...sian dia...cik ina,mcmne nak masak ayam halia tuh...nak tryla..

gedek! said...

Daos dah ada awek tak kat sekolah?

lieynanilaz said...

saya pun sependapat ngan gb...firdaus nampak susutlah..

x sangka faiz dan firdaus boleh bertemu semula....yg tak tahan beg pun sama....

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

salam cik ina...sedapnyer tgk bekalan firdaus.tgk nasi goreng pun buat saya terliur.nak dtg umah cik ina mkn nasi goreng boleh?huhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jangan ikut sangat

Advertisements

Twitter

anak-anak cik ina