Friday, February 24, 2012

Resepi dan juadah terkumpul sepanjang minggu

Tajuk tu tak ingatkan.kui kui kui , lama kelamaan aku rasa malas plak nak tepek resepi kat blog. Boringlah asyik cite pasal masak je. Sila percaya hari ni aku tak boring , malah terlebih rajin nak tepek resepi dan buh gambar juadah yang aku masak sepanjang minggu ni. Kalau sudi silalah layan ye.Tima kacih.


Asam tumis ikan jenahak dan telur ikan juadah makan tengahari

Bahan-bahan

Resepi asam tumis kali telah dinaik taraf(cam jalan raya plak ye ) dengan menambahkan lengkuas dan daun limau purut-saje nak try market, okey gak rasa asam tumis buh lengkuas ngan daun limau purut.

1) cili kering 20 tangkai , 3 ulas bawang putih, 3 ulas bawang merah kecil, 1/2 inchi halia,1/2 inchi kunyit dan 1/2 inchi lengkuas -semua bahan dikisar halus
2) asam jawa dibancuh ngan 1 liiter air(Bila kita buh belimbing buluh , bancuhan air asam jawa biar sedikit cair , nanti terlebih pekat takut kuah jadi terlebih masam)
3)1 tangkai daun limau purut
4)belacan- 1/2 inchi je.(kalau suka boleh letak banyak)
5)5-6 biji belimbing buluh yang sederhana masak(tak de belimbing , tomato pun boleh , kalau tak de pun tak pe)

6)ikan ngan telur ikan basuh berseh kemudian digaram kunyit

cara-cara membuatnya
Tumis cili kisar sampai betul -betul pecah minyak. Kalau nak dapat asam tumis yang sodap, cili tu kenalah tumis hingga betul-betul pecah minyak. Sekirannya takut cili tadi cepat hangit, kecikkan sedikit api semasa menumis. Bila dah pecah minyak , masukkan air asam jawa dan belimbing buluh biarkan ia agak mendidih kemudian masukkan ikan dan daun limau purut. Jangan masak ikan terlalu lama, nanti kemanisan ikan hilang. Bila kuah dah mendidih Sebelum angkat buh secubit kecil perasa, garam ngan 1/2 teaspoon gula ; bagi mengimbangi rasa kuah.



Donut berising kopi ditabur coklat rice-konon


Petang minggu aku terlebih rajin nak menguli(guna mesin ye) donut, maka terjadilah donut diatas . Nak resepi ambik kat sini DONUT. Selalunya aku gaul donut ngan gula castor , tapi kali ni aku buh ising kopi ditabur ngan chocolate rice, nak buat pembaharuan kononnya . Oleh kerana nak sangat pembaharuan , aku dengan gelojohnya telah menuang ising kat atas donut yang masih panas. Hambik ko , ising tu habis cair , meleleh kat tepi donut. The moral of the story buat keja jangan gelojoh .kui kui kui


IKAN GORENG MENGCONGKAM(adik beradik ayam mengcongkam)


Ikan goreng ni kira adik beradik lain mak lain bapak ngan ayam goreng mengcongkam. Mai ambik resepi, mak tengah rajin ni bolehlah bagi resepi : )

Bahan-bahan

1) sedikit serbuk lada hitam/lada sulah

2)4 ulas bawang putih
3)1 inci halia

4)Tepung jagung

5) IKan GT/Geropoh digaram kunyit- sukati korang nak guna ikan apa pun.

Tumbuk atau kisar kering bahan 2 & 3

cara-cara membuatnya

Gaulkan ikan tadi dengan bahan kisar termasuk serbuk lada hitam, kemudian gaul sekata ikan tadi ngan tepung jagung. perap selama 30 minit atau semalaman. Goreng hingga garing dalam minyak panas yang banyak.



Buah mangga hasil pokok mangga depan rumah, jadi juadah pemanis mulut sepanjang minggu..Syukur Alhamdulillah, walaupun pokok mangga depan rumah tu tak dapat kasih sayang sepenuhnya dan belaian manja dari tuan rumah , namun hasilnya jarang mengecawakan.



Telur masak kicap ngan kobis goreng , juadah malam tadi, nampak sangat juadah orang pemalas.kui kui kui Semalam entah kenapa, rasa cam malas je nak keluarkan ikan dari dalam esbok, tu yang masak telur kicap.Resepi ambik kat sini, resepinya sama je, cuma ikan goreng tu korang tukarlah ngan telur goreng mata kerbau. Nampak tak muka budak yang terlebih happy nampak nasi.


Okeylah , sampai sini je, wa cau dulu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jangan ikut sangat

Advertisements

Twitter

anak-anak cik ina