bahan perapan lebih kurang cam hari tu cuma bezanya aku tambah yogurt , lengkuas ngan sedikit rempah kari.
Bahan untuk perapan
1)kisar 5 biji cili masak , bawang putih & lengkuas & serai & halia
2)sedikit kicap cair
3)sedikit madu
4)sedikit rempah kari & black pepper
5)yogurt
6) hirisan dari 5 helai daun kunyit
7)minyak bijanInilah dia Ikan merah yang aku grill , korang ingat tak ? , kalau ingat bagus, itu yang buat aku suka korang : )
Masukkan ke dalam bekas bahan kisar, kicap cair, madu , rempah kari , yogurt ngan minyak bijan , kacau sekata, kemudian gaulkan ikan merah bersama bahan tadi, perap dua jam atau semalaman . Jangan lupa gaulkan ikan merah ngan sedikit kicap cair sebelum diperap. Taburkan hirisan daun kunyit sebelum digrill 30 minit pada suhu 200 darjah celcius guna api atas bawah.
Juadah petang semalam
ikan merah grill ngan sos pencicah
grean peas ngan capsicum kuning goreng bawang putih
Isi ikan merah lagi lembut dibandingkan ngan ikan Aruan tasik.
ikan merah grill bersama sos pencicah
grean peas ni dah jadi kegilaan Firdaus , dalam minggu ni je dah dekat 3 kali aku goreng .
Semenjak sekolah ni badan Firdaus susut sikit, makan selera je , mungkin penat kot. Dia kurus cam tak best, nak cubit dah tak de isi, aku suka gomol -gomol dia sebelum tidur.
Jumpa lagi dilain hari dan waktu, rasa lama je masa berjalan bila kat opis, bila kat rumah cepat je.