Thursday, April 5, 2012

Ketepi sikit memon nak show off Braun Buffel ngan CKJ memon sekali ngan kuah asam tumis kepala ikan

Kengkawan mesti rindu ngan  juadah memon sepanjang minggu .Okeylah  oleh kerana tak nak menghampakan perasaan kengkawan, jeng jeng memon up gambar juadah makan malam memon dua hari lepas, fresh from farm.#bajetretislahsangatkomemon# Resepi boleh selongkar lemari belah kanan ye.Tima kasih. Cianlah ngan memon , penat tau setiap kali tepek gambar juadah nak  kena tepek resepi sekali. *penatlah sangat ko memon* 

 Semalam je memon tak masak, ada pasar malam mah, main tunjuk-tunjuk jelah.Entah kenapa ngan tekak memon cam tak puas je makan makanan yang dibeli, bukan tak sedap, mungkin mungkin mungkin apa memon?????? bila beli nanti duit cepat habis larikkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

3 hari lepas Memon masak  asam tumis kepala ikan yang tak dapat dikenal pasti identitinya dari spesis mana, mungkin sebab dah terlalu lama dalam esbok, apa yang memon kenal pasti kepala ikan tu dari ikan yang suami memon pancing. Terharunya !!!betapa kuatnya kecintaan memon pada suami #perasanbanget#

Beberapa kurun dulu memon ada pesan, nak dapatkan  kuah asam tumis atau asam pedas yang sedap sila tumis lama sikit bahan tumisan, kalau boleh tumis cili kisar  tu sampai pecah minyak.

Air asam jawa pun kena buh secukupnya, nama pun kuah asam pedas dan kuah asam tumis, kuahnya kena lah ada rasa sedikit kemasaman, ye dak.

Biasalah feveret memon buh mangga atau kedondong dalam kuah asam tumis, kuah asam pedas, ngan masak lemak cili api.

ketepi sikit memon nak show off asam tumis kepala ikan memon.tima kacih

Biasalah rumah memon ni masak sekilo bayam ngan kangkung pun habis, braun buffel betul, opssss


Menu hari selasa ; Tomyam ayam, telur dadar,  kangkung goreng ikan masin ngan stok asam tumis 3 hari lepas.

Tomyam ayam ni memon guna paste  Tomyam Adabi.

Kangkung goreng ikan masin-memon guna ikan masin yu-sepaket RM2, boleh masak 2 kali.
Telur dadar bawang, entahlah memon ni ada je tomyam mesti nak goreng telur dadar, tebiat.
Panaskan asam tumis yang gambar atas tu, tak baik membazir tuhan marah : )

Semenjak dua menjak ni Firdaus suka buat muka bila memon ambik gambar dia, memon redha jelah, nak serikan blog punya pasal memon bertabah je.
Ada teratak di hujung kampung
Bawah cermin kopak ada kotak
Tersembunyi dalamnya ada tempurung
Sembunyi bawahnya katak melalak

 Memon tukar lirik

Ada teratak dihujung kampung
dalam teratak ada katil baby nak roboh
Tersembunyi dalamnya berbagai khazanah
sembunyi diatasnya kain baju tak berlipat

Nyanyi ikut lirik lagu *AKU MAAFKAN KAMU* nyanyian Jamal Abdillah & Zizan


Okeylah Memon nak gi makan kueh teow goreng, baikkan memon sebelum memon gi makan, memon jamu kengkawan ngan gambo makanan.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jangan ikut sangat

Advertisements

Twitter

anak-anak cik ina