Talam berlauk ,adalah salah satu kuih peberet seisi keluarga aku sewaktu berbuka puasa.cakap pasal puasa lagi. semalam aku buat talam berlauk, dah lama rasanya tak buat talam berlauk ni.
resepinya
1)cili besar dihiris halus
2) daun sup dihiris halus
3) udang kering diblender kering
Bawang goreng
350 grams tepung beras dikacau ngan pati santan dari sebiji kelapa, diatas api perlahan.pati santan lebih kurang 800ml.kacau sampai adunan tadi likat dan sebati.jangan lupa bubuh garam sedikit.
Masukkan adunan yang dah masak tadi kedalam loyang, sambil memampatkan dengan sudip atau tangan.awas, adunan masih panas, takut tangan korang melepuh pulak.dah rata, taburkan udang kering diatas permukaan aduanan tadi, diikuti pulak ngan daun sup, cili merah ngan bawang goreng. kukus selama 20 minit.
Kuih apa yang korang suka waktu berbuka puasa? yang pedas atau manis?