Dah lama tak masak kicap ikan style melayu punya.Cina puny masak kicap lain sikit.Ni ari tu masak rumah Olin.Puas hati, akhirnya dapat masak kicap betul-betul pedas.Kalau kat rumah , tak boleh masak pedas sangat, sebab laki aku tu kurang makan pedas.ken a pantau selalu.
Resepi cam biasa
1)1 biji bawang besar dihiris nipis-nipis
2)4 ulas bawang dihiris
3)halia 1 cm dihiris-hiris
4)kayu manis 3 batang(kalau ada bunga lawang letak 1 kuntum)
5) serbuk lada hitam 1 teaspoon
6)cili api 5 biji dibelah dua(kalau boleh korang x cili api puaka ni warna merah pedas gila.aku pun tak tahan ngan kepedasannya.anak aku tak cakap, aku boh jelah.Dah makan pitam dibuatnya.
7) kicap pekat 2 tbsp
8)Kicap kipas udang 5 tbsp
9)cili sauce 2 tbsp
Anak aku beli ikan cencaru besar ni 2 ekor.aku potong 3 ; garam kunyit dan goreng.
tumis kayu manis ngan bahan hirisan sampai naik bau. masukkan kicap ngan cili sos.Bila kuah dah mendidih , masukkan bawang besar.Last sekali, bolehlah letak ikan goreng tadi, serbuk lada hitam ngan secubit garam.
Ikan cencaru masak kicap.guna ikan kembung pun sodap.muahhhh muahhhh