Ikan pari lagi.malam tadi masak asam tumis ikan pari atas permintaan kawan tempat kerja.Jangan muak ye tengok.
1)cili kering 20 tangkai , 3 biji bawang merah kecil, 1 cm halia ngan 1cm kunyit dimesin.
2)asam jawa dibancuh ngan 700 ml air(biar masam sikit baru sedap, nama pun asam tumis.betul tak?)
3)2 atau 3 tangkai daun kari
4)belacan-1 cm je.(kalau suka boleh letak banyak)
ikan pari dicuci ngan air asam jawa dan digaram kunyit
bendi dikerat pangkal.
Tumis cili mesin sampai betul -betul pecah minyak.masukkan belacan tadi ngan 1/2 teaspoon garam.Kalau nak masak asam tumis yang sodap, cili hendaklah ditumis lama-lama.kalau takut hangit, kecikan api sedikit..
Masukkan air asam jawa.Biar kuah betul-betu mendidih, masukkan ikan ngan bendi .Jangan masak ikan terlalu lama, nanti kemanisan ikan hilang.Letak secubit kecil perasa ngan 1/2 teaspoon gula ; supaya rasa kuah seimbang.Kalau kuah tak cukup masam , bolehlah campak 1 atau 2 keping asam keping.
Asam tumis ikan pari dah siap , bolehlah dimakan ngan nasi panas.