Wednesday, June 30, 2010

Kari Ayam simple (style India)



Ingredients

1)Halia-1 inci dimayang
2)bawang putih 4 biji -dihiris nipis-nipis
3) Bawang merah 4 biji -dihiris nipis-nipis
4)daun kari
5)kayu manis ngan herba campur sedikit
6)Rempah kari -4 tbsp
7)tomato 2 biji dipotong baji
8)kentang 2 biji dipotong kecil.







Tumis daun kari , herba campur, bahan hiris sampai naik bau.kemudian masukkan tomato bersama kentang.




Masukkan ayam yang sudah dipotong kecil-kecil.masak ayam sampai kecut, kemudian baru masukkan rempah kari tadi.masukkan lebih kurang 400 ml air . bubuh garam 1/2 tsp ngan 1 tsp gula sebagai penambah rasa.masak kari ayam tadi sehingga betul-betul masak.





Ayam kari yang sudah siap untuk dihidang.Selalunya orang india makan apa-apa kari mesti ada Apallam.




Apallam




Panaskan minyak sehingga betul-betul panas.masukkan sekeping Apallam kedalam minyak.terbalikkan dan terus angkat.Selalunya goreng Apallam kena sekeping demi sekeping.Apallam ni masak sekejap je.




Tuskan minyak Apallam, sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jangan ikut sangat

Advertisements

Twitter

anak-anak cik ina