Ingredients
1)Halia-1 inci dimayang
2)bawang putih 4 biji -dihiris nipis-nipis
3) Bawang merah 4 biji -dihiris nipis-nipis
4)daun kari
5)kayu manis ngan herba campur sedikit
6)Rempah kari -4 tbsp
7)tomato 2 biji dipotong baji
8)kentang 2 biji dipotong kecil.
Tumis daun kari , herba campur, bahan hiris sampai naik bau.kemudian masukkan tomato bersama kentang.
Masukkan ayam yang sudah dipotong kecil-kecil.masak ayam sampai kecut, kemudian baru masukkan rempah kari tadi.masukkan lebih kurang 400 ml air . bubuh garam 1/2 tsp ngan 1 tsp gula sebagai penambah rasa.masak kari ayam tadi sehingga betul-betul masak.
Ayam kari yang sudah siap untuk dihidang.Selalunya orang india makan apa-apa kari mesti ada Apallam.
Apallam
Panaskan minyak sehingga betul-betul panas.masukkan sekeping Apallam kedalam minyak.terbalikkan dan terus angkat.Selalunya goreng Apallam kena sekeping demi sekeping.Apallam ni masak sekejap je.
Tuskan minyak Apallam, sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.