Dorang ni pun satu, nak ragut , ragutlah kankung yang subur kat tepi longkang umah aku tu.
aku pun kutip, pikir punya pikir, kalau nak makan , masam lagik.aku pun buat kerabu mangga.tapi gambar mangga yang aku parut terhilang.jadik tak dapatlah aku menunjukkannya.
bahan-bahanya.kelapa parut tu kalau korang nak tukar kacang tanah yang digoreng kemudian ditumbuk pun boleh.ikut suka korang.
Harga RM10, beli kat pasar malam.
Alatan penting nak parut buah mangga.
gambar blur sikit.gaul bahan tadi semua dalam satu bowl.campurkan cuka gula ngan garam.sapa tak suka pakai cuka boleh guna asam limau.selepas tu baru gaulkan kelapa goreng.
Oleh kerana benggang pasal mangga tadik, aku nak layan firdaus main gitar jap, sambil minum teh yang menyegarkan.
sediakan bunga cengkih.agak 10 hingga 15 kuntum.
masukkan seuncang teh( tak kira jenis teh) kecuali , ngan hirisan halia.hiris halia bulat-bulat.
campurkan gula.Tapi kalau korang buat pakai chinese atau green tea, jgnlah letak gula.jangan buat terlalu manis.sedia diminum ketika panas. selalunya teh ni dihidangkan semasa aku pergi berkunjung ke spa. itu pun dorang bagi masa nak balik.Cubalah , boleh menghilang letih badan.