(A)
1)belacan
2) bawang putih seulas
3) bawang merah 2 biji
4)cili masak campur cili api
5)tomato
6) daun limau purut(bahan utama)
sambal merah kicap(resepi minang) ni, menu malam tadi makan ngan sup ayam style mamak.
macam mana korang sokong tak slogan kata aku "resepiku milikmu" sorry bukan tiru trademark simplysiti tau. aku masak dari umur 10 tahun. siti baru 15 tahun dah boleh keluar produkkan.cayalah sama lu citi.kwang kwang.
kicap manis (semestinya kicap kipas udang)
tumbuk semua bahan (A) termasuk limau purut tadi.
Setelah lumat , keluarkan cili tadi.
tumiskan bahan tumbuk dalam minyak yang sedikit.Jangan tumis terlalu lama.
masukkan bahan tumisan tadi dalam kicap manis.
Inilah dia sambalku rahsiamu.kwang kwang .cubalah , kalau tak sedap jangan baca blog ina mail lagik.khe khe khe.
tumis bawang besar kuning(bombay), halia, bawang putih sampai naik bau.
masukkan rempah sup yang dah dibancuh ngan air.
masukkan kentang , carrot ngan ayam.
bila ayam dah separuh masak, masukkan air.
bila kentang ngan carrot dah cukup empuk, baru masukkan tomato.
Bila sup dah masak, baru taburkan daun saderi(sup).cubalah penat omak masak tau.