Semalam apple crumble pie, malam tadi aku wat pie kentang berdaging plak. Saja tukar selera, memandangkan daging korban ada balance skit lagi. Excited sampai lebih garam buh kat inti. Pengajarannya, jangan buh lebih garam dalam masakan nanti masin, kalau masakan masin tu kita perhangat atau bako, akan bertambah-tambahlah masinnya. Aku nak ingat benda ni dalam kepala.
Jom layan..............
Pie crust
1)200 grams tepung gandum
2)150 gram salted butter
3)1 biji kuning telur.
4)3 tbsp air sejuk dalam peti ais
cara wat pie crust tiru cam kat sini ye.
Simpan doh dalam peti ais.
Cara wat inti sama cam kat sini, cuma yang ni aku buh daging kisar.tedappppppppppp tapi masinnnn. hua hua hua
Tekapkan pie crust dalam acuan cheese tart, kemudian sudukan inti kedalam pie
Lebihan tepung , canai dan potong selebar 1/2 cm sepatutnya, tapi biasalah aku kerastangan .kui kui kui
Buh lah ikut suka masing -masing ye, aku wat cam tikar jarang.boleh gitu.
Sebelum bakar sapukan egg wash.
Cara buat egg wash
kacau
telur 1 biji
minyak 1 sudu teh
gula 1 sudu teh
Bakar selama 180 darjah celcius selama 25-30 minit-Abaikan pie yang duk tengah-tengah, biasalah kalau dah last mesti besaukan, anggaplah cam kepala kek atas meja time hari raya.kui kui kui
Jeng jeng jeng, Pie kentang berdaging.
Apasal ko perli ke apa?ketawa semacam je. kui kui kui
Jangan excited sangat kalau besday atau annivesary korang 11/11/11 , tahun depan dah 11/11/12.kui kui kui ...........motip ; tak de apa-apalah.
SELAMAT MENCUBA DAN SELAMAT BERHUJUNG MINGGU.