haish macam dah lama je aku tak bercerita pasal masak-masak kat sini *poyonya simakcik ni* macamlah orang di luar sana berminat sangat dengan cerita masak memasak kau tu. Ekceli aku tak kisah pun samada orang berminat atau tidak apa yang penting blog ni membuat hidup aku tersangatlah gembiranya.
Berbalik pada tajuk entry aku kali ni ; seminggu ni aku asyik masak sup fishball & cendawan tiram tak pun sup fish cake plus fish ball ni semua gara-gara suami aku memuji-muji kesedapan sup fishball aku ni.*naik lif tekan butang sendiri*
bahan-bahan untuk membuat sup fishball (semua anggaran bahan masakan mengikut anggaran fishball dan sup)
1)3-4 ulas bawang merah
2)3-4 bawang putih
Kedua bahan dibasuh,diketuk kemudian dibuang kulit dan cincang kasar mengunakan pisau besar
3)5-6 keping cendawan tiram-cuci kemudian siat-siatkan dan tuskan airnya
4)sepaket fishball sederhana besar
5)1 1/2 kiub pati ayam maggi
6)2-3 tangkai daun bawang-dihiris sederhana halus
Cara-cara membuatnya
1) Tumis bawang ketuk (no-2)dalam minyak yang sedikit hingga naik bau dan layu.
2)pecahkan kiub pati ayam maggi , tumiskan sekejap
2)Masukkan 1 liter air , biar agak mendidih
3)masukkan fishball, biar seminit
4)masukkan cendawan tiram biar seminit
5)sebelum angkat taburkan daun bawang yang dah dihiris tadi, seminit kemudian terus tutup api.
*kalau suka kita boleh juge mengunakan fishball (bebola ikan atau bebola ayam) buatan sendiri*
Terpulang pada kengkawan semua samada hendak memilih fishball yang kecil atau yang besar ataupun fish cake
Cendawan Tiram
sup fishball dan fish cake
keesokannya masih sup fishball tapi kali ni aku campurkan cendawan tiram
Aku goreng sedikit ikan masin buatan suami
"TERBAEK "ikan masin buatan suami dan kawan kawan memang sedap
tak sah kalau tak de sambal belacan simple je sambal belacan aku ni ; sedikit cili api + sedikit cili masak + 1 inchi belacan bakar (kisar kering) kemudian masukkan cili dan belacan kisar tadi ke dalam mangkuk.Perahkan asam limau , buh sedikit gula dan secubit kecil serbuk perasa , sedia dihidang.
malam -malam buta cam ni tetiba je tekak nak makan tempe, harus goreng tempe masa tu gak.
sedap dimakan ketika masih panas
Okeylah masa tak mengiizinkan untuk aku lepak lebih lama di sini.faham-faham sudah.wa cau dulu.