Jadi mari kita beramai -ramai ke pasaraya my mydin yang berdekatan bukan mydin(mydin aku x kan panas ooo)
Anak-anak aku ni kalau dengan bayam goreng laju je..lagilah kalau aku goreng ngan bawang putih atau ikan bilis.
Ikan cencaru besar RM5 dua ekor harganya sesuai sangat untuk golongan marhaen seperti keluarga aku ni
Mula-mula sekali balutkan ikan dengan daun kunyit kemudian renjiskan sedikit minyak mengunakan batang serai yang telah diketuk lepas tu boleh dibakar hingga ikan tadi garing sepenuhnya . ikan ni aku bakar mengunakan chefel
suami aku suka makan ikan cencaru bakar cicah dengan kicap cili tapi aku dengan anak-anak plak suka cicah dengan air asam. Apa-apa pun kedua-dua pencicah tadi kitaorang layan je
bahan-bahan untuk membuat kicap cili1)1 1/2 bawang besar dihiris
2)7 biji cili api dihiris
3)5 biji limau nipis dibelah dua
4)kicap kipas udang lemak manis
Cara-cara membuatnya
Satukan hirisan cili api ngan hirisan bawang besar ke dalam bekas.Gaulkan hirisan cili ngan bawang besar tadi bersama kicap kipas udang lemak manis..Bila semuanya dah bergaul mesra perah limau kasturi.
kicap cili api pencicah ikan cencaru bakar
juadah kami malam tadi , simple tapi syok.Abaikan bawang putih yang ala ala kehitaman. Sudah menjadi tabiat aku
bila memasak atau mengoreng sayur aku mesti tumiskan bawang putih
sampai garing dan sedikit kehitaman.
Cukup cukuplah sudah cukup sampai di sini saje nanti kita berjumpa lagi ye. Akhir kata Selamat berhujung minggu bersama keluarga tersayang