Friday, May 4, 2012

minggu ikan part 1 ; ikan kurau sweet and sour



Salam kengkawan, minggu ni minggu ikan ye.opss terlupa plak semalam lieya mata bulat ada tanya pasal  daun  yang aku tepek kat roti telur semalam   ni jawapannya  ;  daun ganja opssss daun bawang lieya , akak  buh daun bawang sebab kat rumah kehabisan bawang besar. Sama  jekan  bawang besar atau  daun bawang  janji  hujung atau pangkal perkataan  ada  perkataan bawang.  Baca boleh , percaya jangan : (

Jom lah kita masak ikan kurau sweet and sour  yang tak berapa sour sebab nak sesuaikan ngan tekak kanak-kanak. Korang perasan tak ? bila kita dah menjadik  Ibu-ibu surirumah tangga ni  kebanyakan masakan kita semua ikut selera suami ngan anak-anak, selera sendiri sering diabaikan ye dak?*bajet ibu mithali*
Ikan ni ikan kurau , tak tahu samada suami aku  yang pancing atau kawan dia ,apa yang aku tahu masa dia bawak balik ikan ni  ke rumah dah siap berpotong,  tak peduliklah sapa yang pancing janji tedap ye dak? Masa zaman aku kecik tak merasa nak makan ikan kurau dan ikan sedap yang seumpama dengannya , bila dah tua-tua ni barulah  dapat merasa , syukurlah dapat suami  suka  memancing  : )

Kalau masak ikan yang  banyak isi ni aku suka  asingkan isi  dari tulang  nanti  senang anak-anak aku  nak makan.

Tulang ikan yang  terkumpul  selepas diasingkan dari isi ikan tadi aku simpan dalam esbok  esok lusa boleh wat pemanis  bubur nasi ,stok ikan atau tomyam .yezaaa.
 Isi ikan kurau yang telah digoreng
Gaul isi ikan ngan kicap cair lepas tu gaulkan dalam bancuhan sebiji telur . sebelum digoreng dalam minyak panas gaulkan ngan tepung jagung.
Bahan-bahan ikut suka korang ye, aku buh  sebelah capsicum hijau di potong dadu, dua keping nenas yang sedikit masak dipotong dadu ,  hirisan tomato, sedikit hirisan halia sebatang kayu manis ngan 2 kuntum bunga lawang dan hirisan sebiji bawang holland. Untuk sos aku guna campuran  sos cili ngan sos tiram.

Tumis semua bahan hirisan dan  kayu manis serta  bunga lawang hingga naik bau kemudian masukkan sos cili ngan sos tiram  , jika terlalu pekat  tambah sedikit air . tambah sedikit gula atau perasa jika suka.Akhir sekali masukkan isi ikan kurau yang telah digoreng tadi, kaup balik sekejap bolehlah diangkat. 

 jeng jeng , mesti nak ada jeng jeng kan , ikan kurau sweet and sour.
 Lauk tambahan goreng kobis cina ngan sos tiram, ni salah satu sayur peberet firdaus selalunya dia ratah cam tu je.
Sekarang ni susah nak nampak Firdaus senyum  almaklumlah semenjak  dah semakin besar ni  gak gak sikit, habis aku kalau dia tahu aku cakap dia berlagak.

Makan mengalahkan orang besar,aku tak kisah dia ambik nasi banyak ,  dia makan tak pernah membazir sekiranya  tak habis dia akan  simpan dalam tudung saji  nanti bila dia lapar dia sambung makan .


Jumpa lagi di minggu ikan  part 2 ,aku sendiri tersedak  siap ada part 2 macam macam baguskan . Jangan salah paham ye sebenarnya makcik tak bagus sangat cuma makcik buat buat bagus je. kah kah kah
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jangan ikut sangat

Advertisements

Twitter

anak-anak cik ina