Seperti yang aku janjikan di minggu ikan part 1 , hari ni aku sambung lagi ke part 2, sebelum tu aku nak bawak kengkawan semua berkenal -kenalan ngan ikan pecah periuk. Kengkawan jangan sangka walaupun rupa ikan pecah periuk ni macam rupa pecah rumah tapi isinya boleh tahan sedap. Ikan pecah periuk ni sesuai kalau dimasak kari, kuah asam tumis ,sweet and sour atau goreng halia. aku rasa cam dah lama je tak masak kari makanya hari tu kepala ikan pecah periuk ngan berberapa bahagian badan ikan pecah periuk tu aku masak kari.
Kepala ikan pecah periuk
dengan beberapa bahagian badan pecah periuk
Aku suka garam kunyitkan ikan sebelum dimasak kuah.
Bahan tambahan beberapa biji bendi muda ngan dua biji tomato dipotong ikut suka
Kari aku simple je, aku masak kari india tak buh santanbahan tumisan
1)hirisan 4 biji bawang merah kecik
2)hirisan 4 ulas bawang putih
3) hirisan 1/2 cm halia
4)1 tangkai daun kari
5)1 batang kayu manis ngan 2 kuntum bunga lawang
6)sedikit rempah campur ngan halba
Aku guna rempah kari Alagapas. Bancuh lebih kurang 5 sudu besar rempah kari ngan air.
Bancuhan air asam jawa lebih kurang 700 ml
Tumis bahan tumisan hingga naik bau dan layu selepas semuanya naik bau tumiskan rempah kari yang dah dibancuh ngan air hingga pecah minyak(kalau boleh masa menumis gunakan api sederhana) Bila rempah kari dan pecah minyak masukkan tomato ngan air asam jawa biar kari ikan agak mendidih.
Bila kari ikan dah agak mendidih masukkan bendi ngan ikan pecah periuk yang dah digaram kunyit tadi. Untuk mengekalkan tekstur ikan serta kemanisan isi ikan aku masukkan bendi ngan ikan serentak. Sebelum angkat jangan lupa perasakan kari ikan ngan garam , sedikit gula dan secubit serbuk perasa.
Siapa pembaca setia blog ni mesti perasan yang aku suka masak kuah dalam kuali , aku suka guna kuali senang nak mengacau kuah ngan balik-balikkan ikan.
Bila dah siap masak baru aku salin kuah ikan ke dalam periuk.
Kari ikan pecah periuk
Peberet suami aku kari ikan, dia kata kari lagi disimpan lama lagi sedap. Suami aku makan sikit je tapi kerap : )Nasi Firdaus aku siap gaulkan ngan isi ikan nanti time dia makan tak payahlah aku nak pantau tulang ikan.
Firdaus makan atas kerusi belajar dia . Masa aku nak ambik gambarlah dia sibuk nak kipas-kipas tangan dia.
Sampai sini je kengkawan InsyaAllah lenkali kali kita jumpa lagi.
SELAMAT BERHUJUNG MINGGU BERSAMA KELUARGA TERSAYANG