Salam kengkawan .
Selamat hari ibu kepada semua ibu dan bakal ibu. Semoga kita semua menjadi ibu yang terbaek kepada anak-anak kita . Ingatlah,membesar dan mendidik anak adalah amanah Allah SWT , anak bukanlah hak kita ia adalah hak Allah SWT maka jagalah mereka sebaik mungkin , jagalah mereka semata -mata kerana Allah SWT tanpa mengharap balasan . Segala jasa dan pengorbanan kita hanya Allah SWT saje yang dapat membalasnya.
Okeylah aku tak nak membebel panjang, aku pun belum cukup sempurna untuk memberi nasihat kepada orang lain. Aku insan yang lemah , aku masih berusaha kearah menjadi seorang hamba Allah SWT yang sempurna.
Berbalik pada cite masakan aku minggu ni , hari khamis ngan Jumaat hari tu aku masak simple je, hari khamis aku buat ikan bakar cicah kicap cili , goreng bayam lepas tu hari Jumaat plak aku goreng sotong kunyit dan goreng kacang panjang. Kacang panjang ni special , rupa buruk tapi sedap, kat pasar jarang ada jual kacang panjang ni. Dalam blog ni aku pernah cite sekali pasal kacang panjang ni kat sini.
jom layan
ikan cencaru bakar 3 ekor je cukuplah untuk 3 orang makan : )
Aku suka beli sayur bayam cam ni kurang pasir , batangnya pun lembut.
Ikan cencaru bakar cicah ngan kicap cili, peberet suami
Bayam goreng aku simple , goreng ngan bawang putih je.
3 ekor ikan cencaru bakar
Sotong ni RM11, segar lagi .
Bersehkan sotong , buang dakwat, potong bulat-bulat dan garam kunyitkan.
Bahan-bahannya simple ; 1/2 cm halia dihiris bulat dan nipis, sebiji tomato dipotong baji, 4-5 biji cili api dibelah dua (saper suka pedas boleh lebihkan cili api) hirisan sebiji bawang holland dan lebih kurang 150ml air asam jawa cair
Sotong goreng kunyit
Kacang panjang buruk ni aku goreng ngan bawang putih dan ikan bilis je.
Tumis ikan bilis ketepikan, tumiskan bawang putih sampai naik bau kemudian masukkan kacang panjang , kecikkan api, biar sampai kacang panjang agak lembut. Akhir sekali buh garam ngan secubit serbuk perasa. Sebelum angkat curahkan ngan sedikit air tepung jagung.
Budak happy dah habis periksa pertengahan tahun lepas ni dia boleh relax.
Firdaus 2 kali tambah nasi , kenalah ngan selera dia tu.
Petua ngetop
Semasa proses memasak sotong pastikan sotong dimasak tak terlalu lama sebaiknya gunakan api kecik , bagi mengelakkan sotong menjadi liat selepas dimasak.
SELAMAT HARI IBU DAN SELAMAT BERHUJUNG MINGGU BERSAMA KELUARGA TERSAYANG : )