Thursday, December 22, 2011

Ada macam nasi ayam steamed kat chicken rice shop tak?

Salam hari khamis....................................

Kali terakhir kami makan nasi ayam steamed di Chicken Rice Shop , malam tadi kami makan sekali lagi , bezanya kali ni aku masak sendiri. Nasi ayam steamed memang peberet kami sekeluarga, nak makan kat situ selalu pun tak boleh, dah lah rega mafahalfal camfam cifilakafa , tak berbaloi sekadar makan nasi ayam dengan menu sampingan yang lain dengan rega semacam tu, tauke khinzir pun jual kandang. Kalau orang belanja aku tak tolak. kah kah kah.

Selama ni aku tak  masak sendiri nasi ayam steamed tu sebab belum ada confident, takut tak dapat menetapi citarasa suami yang dah kerap  makan  nasi ayam steamed  hasil air tangan mak dia yang korang sedia maklum , berbangsa cina. Masa hidang nasi ayam steamed tuk  suami malam tadi , jantung aku berdebar macam jantung peserta master chef yang sedang menunggu juri mengadili masakan dorang, panik dibuatnya. Bila tengok suami senyap je, makan ngan penuh perasaan, rasa lega lah sikit debaran tu.

 Kebanyakan orang cina ni, bab makan cerewet sikit , dorang mementingkan masakan yang sempurna rasa dan bau, contohnya suami aku, walaupun dia makan apa je yang aku masak, dia tegur gak kalau masakan aku rasa cam tak cukup bahan dan bau . Nasi ayam steamed memerlukan rasa bawang putih halia, kicap cair dan minyak bijan, kalau tak de salah satu rasa tu dalam nasi atau ayam, jawapnya tak cukup luluslah nasi ayam steamed tu.
Tak payah resepilah ye, banyak yang dah pandai masak nasi ayamkan?, aku bagi tip je lah ;




Tips tuk buat ayam steamed

1)untuk sup nasi ayam steamed perlukan bawang putih(pecahkan guna tangan tuk buang kulit bawang) ngan halia yang sedikit tua.

cara masak ayamnya ada dua keadah

a)merebus ayam dalam sup

b)steamed ayam lebih kurang 1 jam(ikut quantity dan saiz ayam) hirisan bawang putih, dan halia + sedikit air-kalau korang guna keadah steamed,untuk nasinya korang kena masak sup ayam.

tips untuk ayam nampak menarik dan bentuk badan ayam tak lari selepas direbus atau steamed, sejurus selepas mengeluarkan ayam dari periuk kukus, cepat-cepat  curahkan air sejuk dari peti ais kat atas ayam.

c)Gaulkan ayam tadi  ngan sedikit minyak bijan dan kicap cair sebelum dihidang.



Tips tuk masak nasi ayam

1)Sekiranya nak dapatkan nasi ayam yang menarik , sebelum masak nasi ayam, tumis sedikit beras di dalam minyak tumisan halia , bawang putih, bunga lawang dan kayu manis hingga naik bau, selepas tu keluarkan bahan tumisan, masukkan beras, kacau dalam minyak tumisan sekejap , guna api sederhana, kemudian baru masukkan air rebusan ayam tadi.




Tips untuk kuah cili dan kicap

1)kuah cili nasi ayam , adalah campuran cili merah besar + sedikit halia + bawang putih yang dikisar kemudian dimasak ngan sedikit gula , garam  dan sebelum diangkat masukkan  sedikit cuka atau perahan limau.

2)kicap nasi ayam , adalah campuran sup ayam ngan kicap cair.





Firdaus lupa diet malam tadi : )




Aku tau ada ramai yang kat luar sana tak minat nasi ayam steamed, setiap orang punya citarasa masing-masing, tepuk dada tanya selera.




Jumpa lagi dilain hari dan waktu, InsyaAllah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jangan ikut sangat

Advertisements

Twitter

anak-anak cik ina