Thursday, August 30, 2012

Layanan first class

 Pokok mangga aku yang sentiasa menjadi kontroversi -ciankan

Malam tadi masa aku tengah leka mengentel crust cheese tart kat dapur, Firdaus datang meluru ke arah aku dia bagitau ada  sorang lelaki  nak jumpa aku.Spesis aku ni bila tangan dah berselumuih ngan tepung  jangan harap sangat aku nak segera berganjak  dari tempat duduk.Masuk kali kedua Firdaus panggil aku barulah aku nak terhegeh-hegel kemaskan ikatan kain batik dan baju aku. La ingatkan saper yang nak jumpa aku ,  rupanya lelaki  yang selama ni aku ngan suami gelar mamak yang mengidam nak jadi ketua kampung  kat kawasan taman aku.ha ha ha Cukup tak berkenan aku ngan laki sorang ni , kuang ajarkan suami aku tengah tidur dia boleh sesuka  hati suruh Firdaus panggil aku.Aku ngan tangan berselumuih

Aku : ada apa hal?

mamak : kak depan rumah akak ni ada khemah orang kahwin nanti budak -budak ramai, takut la mana tahu dorang petik buah mangga akak yang besar kat hujung tu.

Aku : "bangsatnya kau ni buah mangga tu penting sangat ke sampai kau nak panggil aku,"aku kata dalam hati. Adik pompuan pengasuh Firdaus yang kahwin apasal La simamak ni yang kepochi, "aku kata lagi dalam hati. Laaaaaaaaaaaa itu je ke, biarlah pi saper nak petik  buah mangga  saya tak kisah pun. Selama ni  bukan saya yang kasi perhabis mangga tu.

mamak : terdiam

Kalau dia sambung lagi perbualan  mau aku kejutkan suami aku yang tengah tidur aku bagi suami aku plak layan dia puas-puas.

Pertanyaan simamak tu seolah-olah  merendahkan martabat aku sebagai manusia yang telah  dikurniakan oleh Allah SWT sifat Mahmudah (InsyaAllah) salah satunya Redho dan ikhlas.Tak kan lah pasal sebiji mangga aku nak marah budak-budak  akai tak de ke? bila sorang budak lelaki kesayangan mak bapak  duk menghentam  pasu bunga aku ngan bola sampai pecah kau  tak nak marah budak tu plak mamak mamak suka provoke.lemaslah ngan mamak sorang ni.

Kadang-kadang aku sedikit pelik ngan manusia sebegini ; family dia tak boleh disentuh , anak -anak dia  tak boleh kena tegur, anak-anak dia semuanya baik, anak-anak orang lain jahat belaka , harta benda dia  tak boleh terusik sikit, apa yang menghairankan aku kenapa dia nak menyamakan keluarga aku ngan keluarga dia  jujur aku katakan jauh panggang dari api.



















Santau melalui makanan(tak wajib baca)

Salam Aidilfitri................


Syukur Alhamdulillah akhirnya siap jugak cheese tart untuk pengasuh Firdaus  . Rasa cam tak percaya je , hampir setahun lamanya aku tak memegang acuan cheese tart  . Ikutkan hati memang aku dah tak nak buat cheese tart...tapi demi  permintaan   pengasuh Firdaus yang mahukan  cheese tart untuk dijadikan cenderahati untuk majlis perkahwinan adik perempuan dia yang paling bongsu aku merelakan diri membuatnya.

Aku start buat crust cheese tart lebih kurang pukul 8.30malam siap sepenuhnya lebih kurang pukul 12.30 malam , berhenti setakat tu  .Buat apa yang patut , bersehkan diri lepas tu tidur. Aku menyambung semula projek cheese tart pada pukul 4.30 pagi  ; cuma tinggal letak jem blueberry ngan cheese je  semuanya selesai lebih kurang  pukul 7.15pagi .Syukur Alhamdulillah   bukan setakat dapat menyiapkan cheese tart untuk pengasuh Firdaus malah ada lebihan  cheese tart plak .Tak pelah ye lebih pun lebihlah nanti bolehlah aku agih-agihkan  kepada  kawan -kawan ofis yang terclose  .*sharing is caring*

Bukannya aku tak nak agihkan kepada  kawan yang tak close cuma aku terasa sedikit  malu sekiranya  kawan yang tak close  tak nak makan  cheese tart aku sebab  kawan tak close takut disantau melalui makanan.Statement tu  bukan keluar  dari mulut aku tapi keluar dari mulut seseorang jadi jangan salahkan aku sekiranya aku tak offer cheese tart aku.la la la la. Tak payahlah nak takut  santau menyantau ni InsyaAllah kalau awak tu sembahyang 5 waktu sehari semalam dan masih mempercayai akan kebesaran dan keujudan  Allah SWT, sesungguhnya Allah SWT lagi maha mengetahui.*bangang orang yang tak percaya bomoh cam aku ni boleh santau orang*

Saper yang nak resepi cheese tart boleh pegi sini.








Wednesday, August 29, 2012

aku tak pernah dating ngan pak we kat Taman Tasik Shah Alam

Salam Aidilfitri...................

Lamanya tak melepak kat  Taman Tasik Shah Alam seingat aku last pegi sini masa Firdaus berumur 3 tahun.Sebelum pegi snowalk i-city sempat lagi yuyi bawak kitaorang semua lepak kat Taman Tasik  Shah Alam dan bawak kitaorang naik bot menyelusuri Tasik Shah Alam. Masa tu mulalah fikiran aku menerawang. Mengimbau memory 10 tahun dulu.

Taman Tasik Shah Alam dan wet wet world banyak mengimbau memori indah ketika yuyi dan gula-gula hack masa kecil, buktinya masih tersimpan sekeping gambar mereka berdua berjimba-jimba kat Taman Tasik Shah Alam yang bestnya gambar tu aku ambik mengunakan kamera Ricah yang mempunyai negative filem kamera pemberian syarikat tempat aku keja sekarang ni*dasatkan kamera ricah ko mampu*


Sebelum menyelusuri Tasik Shah Alam Yuyi ngan gula-gula hacks bawak Firdaus berjimba-jimba kat taman permainan manakala aku plak sibuk mengambil beberapa keping gambar dorang untuk dimuatkan dalam blog ni.
Entah kenapa aku suka sangat gula-gula hack pakai baju kaler biru lembut ni .Dia nampak cam encem dimata aku.
Yuyi mesti bengkek aku banyak puji gula-gula hacks
Masa tu cuaca tersangatlah panas tetapi itu tidak sedikit pun mematahkan semangat mereka untuk terus berposing.la la la
Masih bersemangat mungkin yuyi diresapi semangat Hari Kemerdekaan yang bakal menjelang tak lama lagi kot
eh eh kenapa mata gula-gula hacks dalam gambar ni nampak sedikit kecil?
Siabang tengah melayan siadik
Siabang tengah happy semacam
Aku tengah memujuk Fidaus, arghh geram bila dikelilingi siakak dan sibang otomatik dia punya nakal datang.

Bila dah agak boring kat situ kitaorang naik bot menyelusuri Tasik Shah Alam, harga tiket untuk orang dewasa kalau tak silap aku RM5 alah harga tiket untuk budak kecik aku terlupa plak........

Tukang bawak bot



Wet wet World tunggu kedatangan kami
Wet wet world tunggu kedatangan kami
Tasik Shah Alam
Apa tu??
Masjid Negeri Shah Alam


Kemungkinan orang seberang
Merenung masa depan yang belum pasti
Anak-anak aku, macamlah korang tak tau ye dakJangan sepak aku , aku nak bagitau yang ni anak-anak aku.la la la
ni tupai ke?


Sekadar luahan hati

Entah kenapa hari ni aku macam nak masukkan seseorang dalam tong kemudian simen.e e e dosanya ..........

orang kelantan pun dah pergi Snowalk i-I City Shah Alam

Salam Aidilfitri................

Masih dalam mood Hari Raya Aidilfitri; Pada hari raya keempat aku ngan Firdaus dah lepak lepak  kat rumah , suami aku plak dah start keja . Tanjat boboy dalam pukul 3 petang yuyi ngan gula-gula hack datang ke rumah merengek-rengek ajak aku ngan Firdaus jalan-jalan kat pasaraya. Pada mulanya aku menolak  ajakan yuyi tapi  bila tengok muka Firdaus aku jatuh kasihan lalu aku menerimalah   pelawaan yuyi tu.

Yuyi batalkan agenda ke pasaraya dia menukar  agenda ke Tasik Shah Alam .Cerita pasal tasik Shah Alam nanti aku cerita di lain entry  ye. Selepas menghabiskan masa lebih kurang dua jam kat   tasik Shah Alam , yuyi bawak kitaorang ke  i-city plak  katanya nak ke snowalk katanya lagi "kawan dia yang dari Kelantan pun dah pegi ke snowalk i-city"  Manalah yuyi petik  statement tak boleh blah ni.la la la la Sebelum ni dah banyak orang cerita pasal i-city  kat aku tapi tak de plak aku teruja sangat nak  ke sini , yang peliknya  bila yuyi keluar statement kawan dia yang dari kelantan pun dah pegi sini otomatik plak aku terkinja-kinja nak ke sini.

Semua perbelanjaan di sini ditanggung 100% oleh yuyi  arghhh tau tak pe tak de maknanya aku nak keluar duit pegi tempat cam ni *dasar kedekut* jadi maafkan aku sekiranya aku tiada meletakkan  harga tiket masuk ke snowalk dan bayaran  apa saje yang bersangkutan ngan tempat ni.

Masa kitaorang sampai kat snowalk  jarum jam dah menunjukkan pukul 6.30 petang kalau tak silap aku tempat dibuka hingga ke pukul 1 pagi. Dah garenti mat bangla atau myanmar yang datang pukul 1 pagi tu kan,opss terlepassss.
Sebelum masuk ke snowalk
DiPerkarangan snowalk ; tak dapat bergambar ngan the real  panda yang ala ala cam ni pun jadilah ye dak.

Sebelum masuk ke area snow snow kami dibekalkan ngan baju sejuk , sepasang kasut phua chu kang (sewa kalau tak silap aku RM10), dan sepasang stokin setiap sorang .Handbag, sling bag  atau apa sajer jenis  bag  kena simpan dalam loker yang dikenakan bayaran RM2. 

Jujur aku katakan memang aku tak tahan ngan kesejukan tahap gaban kat dalam snowalk ni.Aku perhatikan gula-gula hack pun sama ngan aku , tak sampai setengah jam kat sini hidung dia dah mula berair.Yuyi tak usah cakaplah memang dia  tahan ngan cuaca sejuk cam ni memberkan dah pegi Autralia.la la la  Aku salute ngan Firdaus selamba je kat tempat sejuk cam ni.
 masa gula-gula hacks bercakap nampak sangat dia  terketar -ketar kesejukan


Dalam igloo ni  aku paling tak tahan sejuk -igloo konon
Dorang berdua ni selamba je

Aku rasa bahagian  sini paling cantik 



Besar jaket dari orang

tudung aku jadi mangsa
Gula-gula hacks maintain sejuk
Masa ni hidung gula-gula hack dah mula beair dan merah
Tak tahan aku ngan igloo sejuk ni..........
kerbau ke lembu atau kambing gurun help me..........
Tak sampai sejam kat dalam snowalk aku ngan gula-gula hacks ajak yuyi dan  Firdaus keluar . Kasihan tukang bayar tiket, tak berbaloi ngan duit  yang telah dibelanjakan kat sini. Sunpah , kalau  ada sarung tangan dan stokin yang tebal InsyaAllah aku  bertahan dalam tempat sejuk camgini.  entah kenapa  bab kaki aku  fail , tapak kaki aku ni cepat sejuk dan kebas bila berada kat tempat sejuk.Keluar dari snowalk kitaorang menghabiskan masa lebih kurang sejam kat pokok-pokok dan haiwan berlampu. ye ke haiwan?
comel plak yuyi kat bawah lampu ni*matik pujik anak sendiri*
Cam bagus-bagus gula-gula hack bergaya ngan handbag aku
Meniru gaya salah seorang pengunjung berbangsa cina
Cam cantik je tempat ni
 gula-gula hack ni  cam masuk je  ngan baju kaler cam ni
Yuyi  tengah  beratur  membeli tiket untuk naik ke merry go round
Sebahagian dari pokok berlampu  yang ada kat sini
lagi pokok berlampu
gula-gula hacks ni dah sampai ke bawah baru mampu tersenyum
Gula-gula hacks gayat kat tempat tinggi

Permandangan pokok berlampu dari atas merry go round


The moral of the story snowalk i-city Shah Alam best sila bawak family anda ke sana, bukan senang wei nak merasa cuaca sejuk dan bersalji  ala-ala negara omputih ni...ialah tu



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jangan ikut sangat

Advertisements

Twitter

anak-anak cik ina