Wednesday, May 23, 2012

hari ni aku cite pasal telur , cite pasal ikan kena stop dulu


 Salam kengkawan.........


Buat masa ni aku stop dulu cite pasal ikan takutkan  mana tau sianoy  tengah  pregnant nanti terliur plak tengok ikan fresh aku tu. Dalam komen dia kan ada sebut "makan pun  ikan free tak kuasa nak beli kot... hoi sedarlah sikit", itu menandakan dia tak boleh tengok ikan free mau pun ikan fresh dia terliur.la la la la twinkle twinkle litle star.

Okeylah kengkawan pagi tadi aku terlebih rajin tak keja lah katakan . Pagi lagi aku dah bangun buat teh , masak nasi goreng kampung  siap buat telur mata kerbau masak sos. Semenjak Firdaus   suka makan ikan sambal bersos  kerap sangat plak kebelakangan ni aku masak cam tu sampaikan telur mata kerbau pun aku masak sambal bersos. Bukan Firdaus je suka suami aku  pun turut suka
 : )
 Teh aku pagi tadi tak sempat nak tarik dah tertarik, aku guna 3 uncang teh lipton ngan susu marigold terbaek. la la la la

Nasi goreng kampung aku simple je *bajet nak murah*
Lebihan nasi  malam tadi bukan nasi bulan dulu ye.
 
1)Sedikit cili api(kalau suka pedas buh sekilo)
2)ikan bilis segengam
3)Bawang ikut kehendak sendiri
4)belacan sebesar ibu jari. 
5)telur sebiji.

Bahan 1-4 kisar kering

Tumis bahan kisar sampai naik dan pecah minyak. Bila dah pecah minyak  pecahkan  telur  kacau hingga agak hancur .Akhir sekali masukkan nasi sejuk gaul rata , buhkan kicap cair(sebagai penganti gram) dan secubit perasa .Goreng nasi hingga naik bau(guna api besar) tutup api ,boleh diangkat dan dihidang.
Jeng jeng nasi goreng kampungku yang tercinta la la la la

Untuk telur mata kerbau masak sos resepinya simple je 
                                                    6 biji telur mata kerbau
 
 10 tangkai cili kering rendam dalam  air panas kemudian kisar bersama sebiji bawang besar.
Lebih kurang 5 sudu besar  sos cili life terbek : )

Tumis bahan kisar sampai pecah minyak, bila pecah minyak masukkan sos cili life terbaek kacau sekejap kemudian  masukkan  lebih kurang 300ml air, kacau lagi buh garam , secubit perasa ngan 2 sudu brown sugar.Nak puaskan  hati rasa ngan lidah sendiri , kalau  rasa dah  okey  tutup api boleh diangkat kemudian curahkan sedikit sambal tadi  kat atas telur  mata kerbau,sambal yang selebihnya aku simpan.

Lebihan sambal aku simpan sikit nanti petang boleh curah atas ikan goreng opocot ikan goreng  lupa plak.
Telur mata kerbau masak sos-cubalah sedap anak ngan suami pun sayang.la la la la  
Untuk suami semug teh  ngan nasi goreng bersama telur bersambal sos.Ayat semug tu  cam tak boleh blah je .


Okeylah jumpa lagi ..................




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jangan ikut sangat

Advertisements

Twitter

anak-anak cik ina