Tengkorak hang budak vegetarian ; Dalam entry pagi tadikan aku ada cakap mulai hari ni aku hanya benarkan Firdaus makan ikan dan sayuran sahaje tapi ini bukanlah bermakna aku nak menjadikan dia seorang vegetarian sepenuhnya . Dulukan aku ada sorang kawan perempuan bangsa cina yang berugama budhist ,bukanlah kawan baik sangat.Kami berhubung melalui telefon je.Tapi dari perbualan kami aku faham sesuatu .Dia seorang vegetarian sepenuhnya . Dia tak makan daging, makanan laut dan telur termasuk susu dan makanan tumbuhan.Dia banyak makan sayur-sayuran dan buah-buahan.
Setahu aku menjadi Vegetarian boleh awet muda . Seriously kawan aku yang mengamalkan vegetarian tu dah berumur 50 an tapi nampak masih muda macam lewat 30 an, kulit licin kulit putih gebu licin.oh Sharon I miss u so much.Harus biskut empat segi terbakar.
Justeru subuh tadi bermulalah episod 1 masakan vegetarian
Bahan-bahan utama
1)seketul keledek unggu sederhana besar-buang kulit dan potong sederhana besar
2)1/2 ikat bayam-siang , basuh berseh dan tuskan
3)lebih kurang 1 liter air rebusan ikan bilis
4)sebungkus fishball-potong ikut suka
5)5 ulas bawang putih-ketuk dan pecahkan serta buang kulit
6)sedikit garam dan secubit kecil serbuk perasa
Setahu aku menjadi Vegetarian boleh awet muda . Seriously kawan aku yang mengamalkan vegetarian tu dah berumur 50 an tapi nampak masih muda macam lewat 30 an, kulit licin kulit putih gebu licin.oh Sharon I miss u so much.Harus biskut empat segi terbakar.
Justeru subuh tadi bermulalah episod 1 masakan vegetarian
Persedian nak memasak dah macam nak pergi perang
keledek unggu
Bahan-bahan utama
1)seketul keledek unggu sederhana besar-buang kulit dan potong sederhana besar
2)1/2 ikat bayam-siang , basuh berseh dan tuskan
3)lebih kurang 1 liter air rebusan ikan bilis
4)sebungkus fishball-potong ikut suka
5)5 ulas bawang putih-ketuk dan pecahkan serta buang kulit
6)sedikit garam dan secubit kecil serbuk perasa
bayam yang dah siap dibasuh dan dituskan
seketul keledek yang dah siap dipotong sederhana besar
Boleh tolong abaikan periuk aku tu tak?
cara-cara membuat sup bayam dan keledek unggu1)tumis bawang putih sampai naik bau dan kekuningan-guna api sederhana
2)tumis sekejap fishball
3)masukkan air rebusan ikan bilis diikuti dengan keledek unggu-biar keledek unggu agak empuk
4)Masukkan bayam-biar agak mendidih
5)masukkan garam dan secubit kecil serbuk perasa.Seimbangkan rasa dan tutup api
sup bayam keledek unggu
sup bayam keledek unggu untuk firdaus bawa ke rumah pengasuh
Dalam sejam lepas masa aku menyembang dengan pengasuh Firdaus ditelefon , dia bagitahu aku yang sebekas sup bayam dan keledek unggu dah habis dimakan Firdaus.okeylah tu kan.
Firdaus tak dibenarkan makan mee goreng ayam yang aku masak pagi tadi .Ini arahan dari mak tiri bawang putih
keledek ungu mempunyai pelbagai khasiat seperti Vitamin B, C dan E, zat mineral, beta kerotin, protein serta kanji.Kandungan anthocyanin di dalam keledek itu juga mempunyai kelebihan termasuk melindungi kerosakan asid deoksiribonukleik (DNA), membantu mengurangkan perkembangan sel kanser, menstabilkan penyakit kencing manis serta meningkatkan daya ingatan.